Ełk: Inwestujemy w odnawialne źródła energii

27.03.2022, 22:31aktualizacja: 27.03.2022, 22:32

Fot. UM Ełk
Konferencja rozpoczynająca inwestycję wymiany kolejnego kotła na biomasę w Przedsiębiorstwie Energetyki Cieplnej odbyła się w środę 23 marca w Parku Naukowo – Technologicznym w Ełku. Wartość całego projektu to ponad 30,75 mln zł. Realizacja przedsięwzięcia przyczyni się do poprawy jakości powietrza i ochrony środowiska. W spotkaniu uczestniczył m.in. prezydent Ełku Tomasz Andrukiewicz.

Aktualnie w Przedsiębiorstwie Energetyki Cieplnej w Ełku zainstalowane są trzy kotły opalane węglem oraz kocioł biomasowy. W ramach projektu jeden z trzech kotłów węglowych zostanie zastąpiony nowym opalanym zrębkami drzewnymi. Projekt przewiduje również budowę magazynu dobowego biomasy wraz z ruchomą podłogą, hali kotłowni biomasowej oraz placu manewrowego.

Każdy z kotłów w PEC wyposażony jest w urządzenia odpylające charakteryzujące się wysokim stopniem redukcji substancji pyłowych. Montaż nowego kotła na biomasę przyczyni się  do zwiększenia produkcji energii cieplnej z odnawialnych źródeł energii o kolejne 25%, co oznacza, że dwa kotły opalane zrębami drzewnymi będą razem wytwarzały ok. 50% całej produkowanej w PEC energii. To spowoduje, że ełcki system ciepłowniczy stanie się systemem efektywnym energetycznie.  Zmniejszy się także zużycie węgla o ok. 10 tys. ton rocznie, co przełoży się na redukcję emisji CO2 do atmosfery o ok. 23 tys. ton rocznie oraz na zmniejszenie wysokości opłat emisyjnych.

Jest to jednocześnie jedno z kluczowych zagadnień klimatycznych w Europie i na świecie przyczyniających się do ochrony środowiska i poprawy jakości powietrza. Przewiduje się, że nowy kocioł łącznie z posiadanym obecnie kotłem biomasowym w okresie zimowym będzie stanowił podstawowe źródło produkcji energii cieplnej.

- W naszym mieście zmierzamy do tego, by odnawialnych źródeł energii było jak najwięcej, stąd potrzeba wymiany kolejnego kotła w ełckim PEC. Jednym z naszych priorytetów jest ochrona środowiska oraz poprawa jakości powietrza. W tym celu realizujemy takie przedsięwzięcia jak dopłata do wymiany pieców węglowych w mieszkaniach. Miasto jest członkiem programu „Czyste Powietrze”, w ramach którego można pozyskać na ten cel dodatkowe środki finansowe. Od kilku lat inwestujemy w  zakup autobusów hybrydowych i wkrótce też elektrycznych. Sukcesywnie wymieniamy oświetlenie w mieście na LEDowe. Prowadzone są także termomodernizacje budynków oświatowych i nasadzenia drzew – powiedział prezydent Ełku Tomasz Andrukiewicz.

Całkowity koszt przedsięwzięcia to kwota 30,75 mln zł. Na realizację projektu PEC pozyskał dofinansowanie z funduszy norweskich (Mechanizm Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego 2014-2021) w wysokości ponad 9,55 mln zł, z budżetu Państwa w wysokości ponad 1,68 mln zł oraz pożyczkę z NFOŚiGW w kwocie ponad 13,73 mln zł.

Rozpoczęcie realizacji projektu planowane jest w drugiej połowie 2022 r. Przedsięwzięcie ma zakończyć się pod koniec 2023 roku.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 27.03.2022, 22:31