08.04.2022, 15:54aktualizacja: 08.04.2022, 15:55

Raport bieżący 12/2022

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 31 z dnia 26 maja 2021 roku, Zarząd spółki pod firmą Zakłady Magnezytowe "ROPCZYCE" S.A. ("Spółka") informuje, iż w dniu 8 kwietnia 2022 roku Rada Nadzorcza Spółki działając na podstawie § 5 ust. 5.1 Regulaminu Programu Motywacyjnego, zatwierdzonego uchwałą nr 5 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z dnia 28 czerwca 2019 r., podjęła uchwałę potwierdzającą wykonanie celów budżetowych wyznaczonych na 2021 rok, poprzez osiągnięcie i przekroczenie wyznaczonego wskaźnika ważonego wykonania celów budżetowych w stopniu maksymalnym. Wobec powyższego uczestnicy Programu Motywacyjnego mają prawo do nieodpłatnego nabycia akcji Spółki w łącznej liczbie 188.675 akcji, określonej uchwałą nr 18 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy z dnia 28 kwietnia 2021 r.

Zarząd informuje ponadto, iż również w dniu 8 kwietnia 2022 roku Rada Nadzorcza Spółki działając na podstawie § 1 ust. 4 uchwały nr 5 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z dnia 28 czerwca 2019 r. oraz na podstawie § 3 ust. 3.2 Regulaminu Programu Motywacyjnego, a także w oparciu o postanowienia zawarte w uchwale nr 25 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z dnia 8 kwietnia 2022 roku, określające pulę akcji dla czwartej transzy Programu Motywacyjnego w 2022 roku na poziomie 252.015 akcji, podjęła uchwałę określającą cele budżetowe Programu Motywacyjnego na 2022 rok.

W związku z powyższym Rada Nadzorcza wyznaczyła:

cel 1 - 85% zysku operacyjnego EBIT zakładanego w budżecie na 2022 rok;

cel 2 - 85% zysku netto zakładanego w budżecie na 2022 rok.

P - pula podstawowa (realizacja celów 1 i 2 uprawnia do objęcia puli podstawowej w ramach transzy na 2022 rok w ilości 219.112 akcji).

W sytuacji gdy cele Programu zostaną przekroczone, liczba akcji zostanie zwiększona proporcjonalnie do stopnia przekroczenia celów, aż do wyczerpania puli akcji w ramach IV transzy Programu Motywacyjnego, tj. do poziomu 252.015 akcji.

Warunek realizacji

Jeżeli:

(EBIT_T)/(85%EBIT_B)1 i (NETTO_T)/(85%NETTO_B)1;

to:

W - Wskaźnik przekroczenia celów:

W=[(EBIT_T)/(85%EBIT_B)]*0,7 + [(NETTO_T)/(85%NETTO_B)]*0,3

W min=1

W max=1,15

gdzie:

EBIT_T - zysk operacyjny osiągnięty w 2022 roku;

EBIT_B - zysk operacyjny przyjęty w budżecie na 2022 rok;

NETTO_T - zysk netto osiągnięty w 2022 roku;

NETTO_B - zysk netto przyjęty w budżecie na 2022 rok.

V - łączna ilość przyznanych akcji:

V=W*P

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1