Polityka i społeczeństwo

MFiPR: Z OECD o współpracy dla lepszej przyszłości regionów, miast i obszarów wiejskich (komunikat)

21.04.2022, 18:39aktualizacja: 22.04.2022, 09:05

- Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej informuje:

O perspektywach rozwoju wzajemnej współpracy rozmawiały dzisiaj wiceminister funduszy i polityki regionalnej Małgorzata Jarosińska-Jedynak i Lamia Kamal Chaoui, dyrektor Centrum Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) ds. Przedsiębiorczości, MŚP, Miast i Regionów. Spotkanie odbyło się w formie video-konferencji.

- Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej aktywnie uczestniczy w pracach Komitetu Polityki Rozwoju Regionalnego OECD (RDPC). To ważne forum dyskusji na temat innowacyjnych i perspektywicznych polityk regionalnych, miejskich i wiejskich – mówiła wiceminister Małgorzata Jarosińska-Jedynak.

Wiceminister dodała, że nasza współpraca z RDPC koncentruje się na badaniu współzależności w rozwoju obszarów miejskich i wiejskich. Efektem realizacji projektu badawczego będzie wspólny raport „Powiązania między miastem a wsią w Polsce”. Jego kluczowe wnioski zostaną przedstawione podczas Światowego Forum Miejskiego 11 (WUF11) w Katowicach.

Oprócz omówienia aktualnych obszarów współpracy oraz kierunków dalszego rozwoju relacji pomiędzy MFiPR a OECD, poruszono również kwestię planów zaangażowania się Organizacji w WUF11.Małgorzata Jarosińska-Jedynak podkreśliła, że kluczowe przesłanie WUF 11 „Zmieniamy nasze miasta dla lepszej przyszłości” ma również istotne znaczenie w kontekście obecnej wojny na Ukrainie.

Wiceminister wyraziła nadzieję na wkład OECD w dyskusję na temat koniecznych usprawnień globalnych polityk rozwoju miast i nowych wyzwań stojących przed miastami.

Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (ang. Organization for Economic Co-operation and Development – OECD) jest międzyrządową organizacją o profilu ekonomicznym.Celem OECD jest wspieranie państw członkowskich w osiągnięciu jak najwyższego poziomu wzrostu gospodarczego i dobrobytu obywateli.

Siedzibą OECD jest Château de la Muette w Paryżu.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe. (PAP)

kom/ ewes/

Data publikacji 21.04.2022, 18:39