Nauka i technologie

Konin: Konińska elektrownia słoneczna już produkuje energię

26.04.2022, 15:39aktualizacja: 26.04.2022, 15:40

Fot. (Zdjęcie farmy wykonane w październiku 2021 roku)
Największa w Koninie farma fotowoltaiczna oficjalnie oddana do użytku! Wybudowana przez Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji (PWiK) instalacja ma moc 2,2 MW i składa się z 6.615 paneli. Od momentu uruchomienia konińska elektrownia słoneczna wyprodukowała już około 500 MWh energii.

Farma została zbudowana na terenie Oczyszczalni Ścieków Lewy Brzeg. Prace trwały około 1,5 roku. Zdaniem Tadeusza Rzepeckiego - przewodniczącego Rady Izby Gospodarczej „Wodociągi Polskie” konińskie przedsiębiorstwo ma największą farmę fotowoltaiczną w kraju spośród wszystkich przedsiębiorstw wodociągowo-kanalizacyjnych.

Korzyści z budowy elektrowni słonecznej jest wiele. Jest ona dodatkowym, mocnym źródłem energii dla spółki PWiK, która chce być samowystarczalna energetycznie. Jest to też działanie o wymiarze ekologicznym. Dzięki instalacji emisja Co2 spadnie o ponad 1.500 ton rocznie. - Wszyscy będziemy mieli czystsze powietrze, zdrowsze płuca, dłuższe życie, a to bezcenne. Wszyscy będziemy mieli mniejsze opłaty za wodę i ścieki niż gdyby PWiK nie miał swojego tańszego prądu. Wszyscy będziemy mieli mniej awarii i prawie zawsze wodę w kranie. Bilans naszej inwestycji fotowoltaicznej jest z dnia na dzień coraz bardziej korzystny – mówił Zbigniew Szymczak, prezes zarządu PWiK w Koninie.

Prezes Szymczak, podczas oficjalnego otwarcia, wręczył instytucjom i osobom, które wspierały inwestycję podziękowania i pamiątkowe statuetki. Prezydent Konina Piotr Korytkowski uhonorował odznakami „Za zasługi dla Miasta Konina” pracowników spółki. -  To co się tutaj stało, pokazuje, że decyzja z 2018 roku o uruchomieniu Klastra Zielona Energia Konin miało sens., Oby więcej takich inwestycji związanych z uniezależnieniem się od systemu energetycznego powstawało w naszym mieście. Taka jest idea klastra – wyjaśniał prezydent.

Całkowita wartość budowy farmy fotowoltaicznej to 8,3 miliona złotych, dofinansowanie z NFOŚiGW wynosi około 6 milionów. W ciągu ostatnich 10 lat PWiK na inwestycje w ramach OZE, takich jak pompy ciepła czy małe instalacje fotowoltaiczne, wydał około 37 milionów złotych.

W otwarciu konińskiej elektrowni słonecznej uczestniczyli m.in: posłowie Tomasz Piotr Nowak, Leszek Galemba, przewodniczący Rady Miasta Konina Tadeusz Wojdyński.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 26.04.2022, 15:39