Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Popularnie o miodzie mówimy, że zawiera dużo cukrów prostych czyli glukozy i fruktozy. Dzięki temu nasz organizm szybko go wchłania. Dlatego miód jest znakomitym pokarmem dla sportowców i wspaniałą odżywką dla osób osłabionych. Przy osłabieniu mięśnia sercowego zaleca się codzienne spożywanie miodu. Miód ze względu na walory energetyczne powinien być spożywany przez osoby mające wyczerpującą pracę zawodową (zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym).
Miód płynny nazywamy patoką, a skrystalizowany do postaci zestalonej – krupcem. Miód powinien skrystalizować. Okres krystalizacji zależy od rodzaju miodu. Najdłużej w stanie patoki może pozostawać miód akacjowy i spadziowy (nawet do 12 miesięcy). W domu miód skrystalizowany można doprowadzić do stanu patoki, trzymając słoik z krupcem w wodzie o temperaturze do 40o C. Dekrystalizacja w wyższej temperaturze obniża wartość odżywczą i biotyczną miodu. Z tego też powodu herbatę, kawę, przegotowaną wodę czy mleko trzeba lekko ostudzić przed dodaniem miodu, inaczej niszczymy jego cenne właściwości.
Miody wyprodukowane przez pszczoły z nektaru zebranego z kwiatów nazywamy nektarowymi, a te ze spadzi, wytwarzanej przez mszyce i czerwce, spadziowymi. Jeśli w okresie zbierania nektaru pszczoły przynoszą do ula także spadź pszczelarz uzyska ze swoich uli miody mieszane: nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe. Miód zrobiony przez pszczoły z nektaru jednej rośliny nazywamy miodem odmianowym. Jeśli zaś powstał z nektaru wielu roślin kwitnących w tym samym okresie nazywany jest wielokwiatowym. Miód jest skarbnicą enzymów, witamin, mikroelementów, kwasów organicznych i węglowodanów pomocnych w leczeniu chorób.
W Polsce apiterapia na rynku leczenia alternatywnego ma długie tradycje. Wywodzi się ze Średniowiecza, gdyż do XIII wieku nie znano w Europie cukru, a zatem potrawy i napoje słodzono właśnie miodem.
Produkty pszczele to nie tylko miód, to również pyłek kwiatowy, pierzga, mleczko pszczele, propolis czy wosk pszczeli.
Najważniejszą cechą, jaką można przypisać zastosowaniu produktów pszczelich, jest doskonała przyswajalność ich przez organizm, a także działanie wzmacniające, regenerujące i bakteriobójcze.
Jak obchodzić się z miodem, żeby nie tracił swych właściwości?
Miód należy przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu, aby nie chłonął wilgoci oraz obcych zapachów. Duża ilość światła wpływa niekorzystnie na jego jakość, dlatego najlepiej przechowywać go w zaciemnionym miejscu, w dolnych szafkach kuchennych. Wiele osób postrzega krystalizację (gęstnienie) miodu jako wadę. Tymczasem jest to naturalna cecha miodów dojrzałych wysokiej jakości. Korzystne i lecznicze dla zdrowia jest wypijanie rano na czczo pół szklanki letniej wody z jedną łyżką miodu. Wskazane jest dodanie jednej łyżeczki pyłku kwiatowego.
Jaki miód wybrać?
Często konsumenci zastanawiają się jaki wybrać miód. Podpowiadamy, że najlepiej z okolic swojego miejsca zamieszkania. Związane jest to z przyzwyczajeniem organizmu do pyłków roślin występujących w regionie, które występować będą również w miodzie pochodzącym z pobliskiej pasieki. Jeżeli konsument nie jest smakoszem miodów odmianowych, to należy rekomendować miód wielokwiatowy, który powstał z nektaru wielu gatunków roślin i zawiera szerokie spektrum substancji biologicznie aktywnych, smakowych i zapachowych.
Zachęcamy do stosowania miodów i innych produktów pszczelich w codziennej profilaktyce.
Więcej o miodach i innych produktach pszczelich oraz ich wartościach przeczytacie państwo na stronie Polskiego Związku Pszczelarskiego https://pzp.biz.pl w zakładce „Warto wiedzieć”.
Znajdziecie tam państwo również film o produktach pszczelich z krótkim wykładem dr Arkadiusza Kaplińskiego.
Po zapoznaniu się z informacjami i obejrzeniu filmu, PZP zwraca się z prośbą o wypełnienie bezosobowej ankiety ewaluacyjnej - to tylko 3-5 minut, a nam pozwoli na przygotowanie jeszcze lepszych informacji w przyszłości.
Zadanie Polskiego Związku Pszczelarskiego związane z promocją produktów pszczelich finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Roślin Oleistych.
Źródło informacji: Polski Związek Pszczelarski
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 29.04.2022, 08:30 |
Źródło informacji | Polski Związek Pszczelarski |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Każdy pacjent z otyłością ma prawo do kompleksowego leczenia - gdzie szukać pomocy?
Otyłość to nie tylko kwestia wyglądu, to złożona, przewlekła choroba, która - jak każda inna - wymaga dokładnej diagnozy, podjęcia kompleksowej terapii oraz współpracy z lekarzem i innymi specjalistami. Niestety, pomimo rosnącej świadomości społecznej, wielu dorosłych pacjentów wciąż nie wie, gdzie szukać pomocy. Brakuje spójnych informacji o tym, jak wygląda proces diagnostyczny i jakie są dostępne opcje terapeutyczne. To właśnie pierwszy krok - rozmowa z lekarzem - może pomóc choremu osiągnąć cele terapeutyczne, poprawiające jego jakość życia. Leczenie choroby otyłościowej powinno być prowadzone pod nadzorem odpowiednich specjalistów - lekarza, ale też np. dietetyka i psychologa - którzy będą regularnie monitorować postępy pacjenta i dostosowują terapię do jego indywidualnych potrzeb.- 30.05.2025, 15:41
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Novo Nordisk Pharma
-
Image
Valvoline™ Global Operations potwierdza oficjalne wsparcie dla mistrzostw świata FIFA World Cup 26™
• Firma Valvoline Global jest gotowa na swój debiut w świecie partnerstwa z organizatorami flagowego turnieju FIFA.
• Sponsoring ten odzwierciedla dynamiczną międzynarodową ekspansję pierwszej marki olejów silnikowych w Ameryce, która przygotowuje się na świętowanie160. rocznicy założenia firmy.
• Valvoline Global zwiększy zaangażowanie kibiców, zapraszając ich na różnorodne kreatywne i obfitujące we wspaniałe doświadczenia aktywności w ramach swojej działalności handlowej w oczekiwaniu na to globalne wydarzenie.- 30.05.2025, 09:45
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PR Newswire
-
Image
MEDICO PZWL - nowy rozdział w praktyce lekarskiej i nauce. Wiedza i narzędzia w jednym miejscu
MEDICO PZWL to nowoczesna platforma cyfrowa łącząca naukowe dziedzictwo PZWL z zaawansowanymi technologiami, w tym sztuczną inteligencją MediChat. Stworzona w odpowiedzi na potrzeby środowiska medycznego oraz z myślą o trzech kluczowych grupach odbiorców: lekarzach POZ i specjalistach, rezydentach oraz studentach medycyny. MEDICO PZWL skutecznie wspiera lekarzy w podejmowaniu decyzji klinicznych, w codziennej opiece nad pacjentem, w przygotowaniu do Państwowego Egzaminu Specjalizacyjnego (PES) oraz w efektywnym kształceniu się przyszłej kadry medycznej. Wszystko dzięki integracji wiarygodnych, stale aktualizowanych, licencjonowanych źródeł wiedzy medycznej.- 29.05.2025, 13:57
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PZWL
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ