BORYSZEW SA (17/2022) Podpisanie umowy restrukturyzacyjnej z kluczowym klientem Grupy BAP

29.04.2022, 15:33aktualizacja: 29.04.2022, 15:34

Raport bieżący 17/2022

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 32/2021 z dnia 30 września 2021 roku oraz informacji przekazanych raportem okresowym za 2021 rok, Zarząd Boryszew S.A ("Emitent", "Spółka") informuje, że w dniu 29 kwietnia 2022 roku Spółka oraz wskazane poniżej spółki zależne Emitenta podpisały umowę z istotnym Klientem Grupy Kapitałowej Emitenta ("Klient"). Umowa dotyczy wsparcia restrukturyzacji ("Umowa") następujących spółek: Boryszew Kunststofftechnik Deutschland GmbH, Boryszew Oberflächentechnik Deutschland GmbH, AKT plastikářská technologie Čechy, spol. S.r.o. ("Spółki BAP").

Zgodnie z Umową w okresie restrukturyzacji, tj. do końca 2023 roku Klient będzie partycypował

w kosztach związanych z restrukturyzacją części Spółek Grupy BAP.

Zawarcie niniejszej Umowy będzie miało istotnie pozytywny wpływ na wyniki Spółek BAP.

Warunkiem otrzymania wsparcia przez Spółki BAP jest terminowa i zgodna z planem realizacja działań restrukturyzacyjnych.

Emitent zobowiązał się w okresie do 31 grudnia 2023 roku do zapewnienia Spółkom BAP, objętym Umową, wsparcia finansowego umożliwiającego niezakłócone prowadzenie działalności. Jednocześnie, w przypadku konieczności zwrotu środków przez Spółki BAP na rzecz Klienta, Emitent gwarantuje Klientowi ich zwrot.

Podstawowym założeniem umowy restrukturyzacyjnej jest wspólne solidarne działanie Spółki i Klienta. Umowa wejdzie w życia z chwilą podpisanie jej przez wszystkie strony.

Przeprowadzenie procesu restrukturyzacji zapewni Spółkom BAP stabilizację operacyjną oraz poprawi ich pozycję rynkową.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz