Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Wartości odżywcze
Pomidory zawierają wiele cennych składników, pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Warzywa te słyną z bogactwa potasu, który dzięki działaniu moczopędnemu może obniżać ciśnienie krwi. W pomidorach znajdziemy także wapń, magnez i żelazo. Pomidory są bogate w likopen, związek odpowiedzialny za czerwoną barwę tych popularnych warzyw. Jest to jeden z silnych przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu pomidory pośrednio zapobiegają uszkodzeniom komórek i spowalniają procesy starzenia.
W pomidorach znajdziemy też dużo witaminy C, która wzmacnia odporność, chroni komórki i przyspiesza gojenie ran. Pomidory zawierają witaminę E i beta-karoteny, które również należą do przeciwutleniaczy i wykazują działanie przeciwnowotworowe. W pomidorach występują również witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Pomidor to zdecydowanie produkt dietetyczny. Składa się w większości z wody, co sprawia, że jest niskokaloryczny. 100 gramów tego warzywa to około 15 kcal. Co więcej, pomidor, podobnie jak wiele innych warzyw zawiera błonnik pokarmowy i niewiele cukrów.
Polskie pomidory
Kupując pomidory zawsze warto jest zwracać uwagę na ich pochodzenie. Zawsze wybierajmy polskie warzywa, niezależnie czy są świeże czy w formie przetworów. Koncentraty, ketchupy, soki i inne przetwory wykonane z polskich pomidorów gwarantują ich najlepszy skład i smak, ze względu na korzystanie z warzyw zebranych w pełni sezonu przez polskich rolników. Wybierając świeże pomidory również powinniśmy korzystać z polskich zasobów.
„Przede wszystkim sadzimy dobre smakowo odmiany, które dodatkowo świetnie wyglądają. Polski pomidor jest świeży, zerwany prosto z krzaka, nie traci walorów smakowych przez schładzanie, przez długi transport. Polski pomidor jest blisko klienta. My dzisiaj go zrywamy, a jutro jest na półce w sklepie” - mówi Robert Kociszewski ze Stowarzyszenia Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami.
Polska jest jednym z czołowych producentów pomidorów w Unii Europejskiej z rocznymi zbiorami zbliżającymi się do 1 miliona ton. Większość produkcji, bo ok. 75% pochodzi z upraw pod osłonami. Najbardziej popularną odmianą w Polsce jest pomidor malinowy. Według badań realizowanych przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw pomidory są najczęściej, obok ziemniaków, jedzonym przez Polaków gatunkiem warzyw. W 2021 roku, co najmniej raz w tygodniu spożywało je 91% badanych, a tylko co setny (1%) nie jadł ich wcale. Ponad połowa badanych (51%) deklaruje, że w sezonie spożywa pomidory kilka razy w tygodniu, a aż 24% - codziennie lub prawie codziennie.
Artykuł powstał w ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw” powstałej z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
KONTAKT:
Biuro Prasowe
Maciej Ogonowski, Agencja Brandmates
e-mail: maciej@brandmates.pl
tel. +48 608 680 562
Źródło informacji: BRANDMATES
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 04.05.2022, 11:08 |
Źródło informacji | BRANDMATES |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Polska w centrum europejskiej chmury. Oktawave już dziś buduje technologię przyszłości
Oktawave, polski dostawca usług chmurowych, znalazł się w elitarnym gronie 19 firm z siedmiu krajów Unii Europejskiej wybranych do realizacji największego dotychczas projektu IPCEI-CIS, skoncentrowanego na cyfryzacji. Celem inicjatywy jest wzmocnienie europejskiej suwerenności cyfrowej. W przedsięwzięciu bierze udział ponad 120 partnerów z 12 państw, a jego budżet obejmuje 1,2 miliarda euro wsparcia publicznego oraz 1,4 miliarda euro inwestycji prywatnych.- 13.10.2025, 14:11
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Oktawave
-
Image
BingX i John Terry łączą siły, aby podzielić się „Planem doskonałości" na TOKEN2049 w Singapurze
- 13.10.2025, 13:40
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PR Newswire
-
Image
Dżek powraca. Edukacja ekonomiczna dla młodej widowni - „Bankructwo małego Dżeka” na scenie Teatru Starego
11 października 2025 r. w Narodowym Starym Teatrze w Krakowie odbyła się premiera spektaklu „Bankructwo małego Dżeka” według powieści Janusza Korczaka. To wyjątkowe wydarzenie oraz spotkanie ekspertów zajmujących się edukacją ekonomiczną i promowaniem przedsiębiorczości, było częścią oficjalnej inauguracji obchodów 125-lecia istnienia Spółdzielczości Uczniowskiej w Polsce. Doskonale wpisuje się także w Międzynarodowy Rok Spółdzielczości ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych (ONZ).- 13.10.2025, 11:12
- Kategoria: Ludzie i kultura
- Źródło: Warszawski Instytut Bankowości
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ