DIGITREE GROUP SA (16/2022) Uzyskanie zgody Rady Nadzorczej Emitenta na zawarcie umowy inwestycyjnej

17.05.2022, 14:39aktualizacja: 17.05.2022, 14:40

Raport bieżący 16/2022

Zarząd spółki Digitree Group S.A. ("Emitent", "Spółka") z siedzibą w Rybniku informuje, iż w dniu 17.05.2022 r. Rada Nadzorcza Emitenta podjęła uchwałę w sprawie wyrażenia zgody na zawarcie przez Spółkę umowy inwestycyjnej ("Umowa"). Umowa ma zostać zawarta pomiędzy następującymi stronami: Digitree Group S.A., White Morecra Limited oraz OPOKA Q Funduszem Inwestycyjnym Zamkniętym (razem "Właściciele Adepto") oraz spółką zależną od Emitenta pod firmą Adepto spółka z ograniczoną odpowiedzialnością ("Adepto"), Finelf spółką z ograniczoną odpowiedzialnością ("Finelf"), a także Panem Stanisławem Wolniewicz - Dudą.

Przedmiotem Umowy jest sprzedaż części udziałów Adepto na rzecz Finelf przez Właścicieli Adepto oraz objęcie przez nich udziałów w Finelf w zamian za pozostałą część posiadanych udziałów Adepto. Opisana powyżej zamiana udziałów Adepto na udziały Finelf, będzie bezpośrednio powiązana z dokonaniem przez Finelf emisji nowych udziałów aportowych.

W konsekwencji powyższego procesu, Emitent dokona zbycia 480 (czterysta osiemdziesiąt) udziałów Adepto i zamiany pozostałych 720 (siedemset dwadzieścia) udziałów Adepto, stanowiących łącznie 40% (czterdzieści procent) kapitału zakładowego tej spółki, o łącznej wartości 1.049.996,00 zł (jeden milion czterdzieści dziewięć tysięcy dziewięćset dziewięćdziesiąt sześć złotych 00/100).

Docelowo Finelf będzie jedynym wspólnikiem Adepto, posiadającym 100% udziałów w kapitale zakładowym, uprawniających do 100% głosów na zgromadzeniu wspólników Adepto, zaś udział Digitree Group S.A. w spółce Finelf ma obejmować 218 (dwieście osiemnaście) nowych udziałów aportowych w Finelf, co stanowić będzie 4,8% kapitału zakładowego Finelf.

Finelf zajmuje się pośrednictwem usług i produktów z szeroko pojętej branży finansowej w Polsce, Hiszpanii i Meksyku. Spółka udziela wsparcia w wyborze produktów finansowych takich jak pożyczki gotówkowe, kredyty czy faktoring. Prowadzi działania w Internecie, korzystając m.in. z narzędzi marketingowych i lead generation, oferując klientom doradztwo i rozwiązania finansowe za pomocą marek takich jak np. Czerwona Skarbonka, Money24 czy Chwilowo.pl.

Celem sprzedających udziały Adepto jest rozwój spółki Finelf i zwiększanie jej wartości wraz z jej dalszym rozwojem portfolio produktowo-usługowego i zwiększeniem skali jej działania. Powyższe motywuje Właścicieli Adepto do zawarcia Umowy i przeprowadzenia opisanych w niej transakcji. Ponadto, wspólnym celem stron Umowy jest zapewnienie synergii funkcjonowania Finelf oraz Adepto.

Zarząd uznaje niniejszą informację za istotną z uwagi na strategiczny charakter inwestycji, idące za transakcją zmiany w strukturze Grupy Kapitałowej Emitenta oraz potencjalne korzyści finansowe jakie pośrednio (za pośrednictwem Finelf) może wygenerować Emitent.

Emitent poinformuje w ramach osobnego raportu ESPI o zawarciu przedmiotowej Umowy.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz