GETIN HOLDING SA (16/2022) Rejestracja zmian w statucie Emitenta, tekst jednolity statutu Emitenta

20.05.2022, 17:12aktualizacja: 20.05.2022, 17:13

Raport bieżący z plikiem 16/2022

Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Getin Holding S.A. (dalej: "Emitent", "Spółka") w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 42/2021 r. z dnia 21 grudnia 2021 r., informuje, że dzisiaj powziął informację o zarejestrowaniu w dniu 20 maja 2022 r. przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia-Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego zmiany w statucie Emitenta wprowadzonej uchwałą nr 3 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Emitenta z dnia 21 grudnia 2021 r.

Zarejestrowane zmiany w statucie Emitenta dotyczą obniżenia kapitału zakładowego Spółki. Wysokość kapitału zakładowego Spółki po rejestracji wynosi 18 976 734,20 zł. Kapitał zakładowy podzielony jest na 189 767 342 akcje zwykłe na okaziciela serii A o wartości nominalnej 0,10 zł każda. Ogólna liczba głosów wynikająca ze wszystkich wyemitowanych przez Spółkę 189 767 342 akcji wynosi 189 767 342 głosów.

Zakres zmiany statutu Emitenta:

- poprzednie brzmienie § 21 statutu:

"§ 21

Kapitał zakładowy Spółki wynosi 759 069 368 (siedemset pięćdziesiąt dziewięć milionów sześćdziesiąt dziewięć tysięcy trzysta sześćdziesiąt osiem) złotych i dzieli się na 189 767 342 (sto osiemdziesiąt dziewięć milionów siedemset sześćdziesiąt siedem tysięcy trzysta czterdzieści dwie) akcje zwykłe na okaziciela serii A o wartości nominalnej 4,00 (cztery) złote każda.";

- obecne brzmienie § 21 statutu:

"§ 21

Kapitał zakładowy Spółki wynosi 18 976 734,20 zł (osiemnaście milionów dziewięćset siedemdziesiąt sześć tysięcy siedemset trzydzieści cztery złote 20/100) i dzieli się na 189 767 342 (sto osiemdziesiąt dziewięć milionów siedemset sześćdziesiąt siedem tysięcy trzysta czterdzieści dwie) akcje zwykłe na okaziciela serii A o wartości nominalnej 0,10 zł (dziesięć groszy) każda.".

Emitent ponadto informuje, że w związku z wpisaniem do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego zmiany Statutu Emitenta przyjętej uchwałą nr 3 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Emitenta z dnia 21 grudnia 2021 r. nabrała mocy obowiązującej uchwała nr 4 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Emitenta z dnia 21 grudnia 2021 r. w sprawie ustalenia tekstu jednolitego Statutu Emitenta. Treść tekstu jednolitego Statutu Emitenta stanowi załącznik do niniejszego raportu.

Podstawa prawna: art. 56 ust. 1 pkt 2 lit. a Ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (Dz. U. z 2021 r. poz. 1983, t.j. ze zm.) w związku z § 5 pkt 1 w zw. z § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowski (Dz. U. z 2018 r., poz. 757 ze zm.).

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz