Kryptowaluty to już nie jest nisza, a kolejne aktywa inwestycyjne

13.06.2022, 12:27aktualizacja: 13.06.2022, 12:32

Stwierdzenie, że Bitcoin to nic nie warte, magiczne, internetowe pieniądze można obecnie schować do lamusa. Inwestycje w kryptowaluty, to nie jest już fanaberia garstki internetowych maniaków, ale aktywa, po które coraz częściej sięgają doświadczeni rynkowi gracze oraz instytucje finansowe. Tesla, Square, PayPal czy Microstrategy to tylko część wielkich światowych firm, które w ostatnich latach zainwestowały własne środki w Bitcoina i inne kryptowaluty.

O popularności kryptowalut nie świadczą jednak tylko kolejne cenowe rekordy oraz zakupy przez instytucje. Aby dostrzec coraz większe ich znaczenie, bardzo często wystarczy rozejrzeć się po swojej najbliższej okolicy. Może się okazać, że tuż za rogiem znajdziemy Bitomat albo punkt oferujący wymianę kryptowalut. Z miesiąca na miesiąc takich urządzeń i punktów jest coraz więcej.

Kantor kryptowalut

Dla osób, które dopiero poznają świat walut wirtualnych, kantory są doskonałym miejscem na pierwsze doświadczenia. Dzieje się, tak z kilku powodów. Po pierwsze mamy w nich kontakt z osobami, które wiedzą, z czym to się je. Przed transakcją możemy więc rozwiać wszystkie nasze wątpliwości dotyczące świata, w który wchodzimy. Po drugie prostota transakcji. Kantory kryptowalut działają na identycznej zasadzie jak te tradycyjne. Z tą różnicą, że zamiast euro czy dolarów możemy w nich kupić lub sprzedać Bitcoina czy inną interesującą nas kryptowalutę. Chcemy kupić Bitcoina? Nic prostszego. Przygotujmy adres naszego portfela kryptowalut i gotówkę, a po kilku minutach środki są na naszym koncie. Chcemy sprzedać Bitcoina? Przelewamy środki na adres portfela kantoru i po chwili to na nas czeka gotówka do odebrania. Prawda, że proste?

Jedną z sieci kantorów działających na terenie Polski jest firma FlyingAtom. Jej oddziały znajdziemy w 12 miastach na terenie kraju. Kantor kryptowalut FlyingAtom oferuje swoje usługi już od 2015 roku, a w swojej ofercie wymiany ma większość coinów dostępnych na rynku.

Bitomaty

Jeżeli posiadamy już pewną orientację jak działa wymiana środków to zamiast korzystać z kantorów stacjonarnych, możemy skorzystać z Bitomatu. Bitomaty to specjalne urządzenia, często wyglądem przypominające bankomaty, służące do zakupu i sprzedaży kryptowalut. Zasada wymiany w urządzeniu jest taka sama jak w przypadku wymiany w kantorze. W Bitomatach mamy jednak mocno ograniczony wybór kryptowalut, które możemy wymienić. Najczęściej ten wybór ogranicza się do tych kilku najbardziej popularnych. Bitomaty wyrastają na całym świecie jak grzyby po deszczu. Obecnie możemy skorzystać z blisko 38.000 tych urządzeń w 77 krajach. Zdecydowana większość z nich znajduje się w USA. Polska znajduję się w światowej czołówce pod względem liczby tych urządzeń. W naszym kraju, aż 42 Bitomaty zostały postawione przez FlyingAtom. Czyni to firmę 7 największym operatorem tego typu urządzeń w Europie.

Najwięksi europejscy operatorzy Bitomatów

Bitomaty FlyingAtom znajdziemy w 24 miastach, najczęściej są zlokalizowane na terenie galerii handlowych. Możemy w nich wymieniać Bitcoina, Ethereum oraz stablecoiny USDT i USDC. Stablecoiny to kryptowaluty, których kurs jest stale powiązany z wartością dolara - 1 USDT/USDC = 1 USD.

Bitomat – urządzenie do wymiany kryptowalut

Przyszłość jest teraz

Czy tego chcemy czy nie, świat się ciągle zmienia. Jak widać, nie omija to również systemu bankowego i finansowego. Rzeczy, które kilkanaście czy kilkadziesiąt lat temu wydawały się dla wielu fantastyką, obecnie są podstawą naszego funkcjonowania. Obecnie coraz więcej znaków wskazuje, że kryptowaluty staną się częścią naszego życia. Warto więc już teraz przyjrzeć się technologii i pomysłom, na których oparty może być nowy system finansowy.

Źródło informacje: FlyingAtom

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE