Polityka i społeczeństwo

Komisja Kontroli Budżetowej PE: coraz większa obecność struktur oligarchicznych w UE stwarza ryzyko nadużyć

23.06.2022, 13:13aktualizacja: 23.06.2022, 13:15

European Communities, 2001
Komisja Kontroli Budżetowej Parlamentu (CONT) Parlamentu Europejskiego w sprawozdaniu z działalności podkreśliła, że coraz większa obecność struktur oligarchicznych w UE stwarza ryzyko konfliktu interesów i nadużyć finansowych. Jednak, jak poinformowało Biuro Analiz PE, dzięki lepszej kontroli udaje się osiągać cele założone w wieloletnich ramach finansowych oraz instrumentach odbudowy.

Komisja Kontroli Budżetowej Parlamentu w sprawozdaniu z działalności wskazała, że obecność struktur oligarchicznych w UE stwarza ryzyko nadużyć finansowych w realizacji wieloletnich ram finansowych UE oraz instrumentów odbudowy Next Generation EU, których budżet szacowany jest na 1,8 bln EUR.

„W niektórych państwach członkowskich członkowie rządów krajowych i inne osoby na stanowiskach politycznych są częścią oligarchii i podejmują aktywne próby wykorzystania funduszy UE do osiągnięcia własnych korzyści finansowych” - wskazała CONT.

Najczęściej nieprawidłowości dotyczyły wydatkowania środków na rolnictwo. CONT przytoczyła przykład wykorzystania funduszy rolnych w latach 2016–2018 w Czechach, z których około 75 proc. trafiło do gospodarstw korporacyjnych. „Andrej Babiš, pełniąc funkcję premiera, wywierał wpływ na przyznawanie dotacji UE konglomeratowi rolno-chemicznemu [...], którego jest założycielem” – poinformowała komisja.

Problemy w prawidłowym wydawaniem funduszy dotyczyły również środków przeznaczonych na politykę spójności i politykę regionalną. Jak poinformowało Biuro Analiz Parlamentu Europejskiego „liczba nieprawidłowości związanych z nadużyciami finansowymi wzrosła w latach 2014–2020”. Zwiększyło się również ryzyko nadużyć ze względu na stosowanie uproszczonych procedur podczas pandemii covid-19.

Aby lepiej chronić wydatkowanie funduszy uruchomiono Prokuraturę Europejską (EPPO). Natomiast Europejski Urząd ds. Zwalczania Nadużyć Finansowych (OLAF) poddano reformie, aby zapewnić współpracę z Prokuraturą Europejską.  Komisja Europejska zaleciła też, aby państwa członkowskie UE przyjęły krajowe strategie zwalczania nadużyć finansowych.

Źródło informacji: EuroPAP News

Materiał powstał w ramach projektu EuroPAP News, realizowanego przez Polską Agencję Prasową przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej za pośrednictwem dotacji Parlamentu Europejskiego

Data publikacji 23.06.2022, 13:13
Źródło informacji EuroPAP News