Polityka i społeczeństwo

Jarosińska-Jedynak: 218 mln zł dla NGO z programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego

28.09.2022, 06:52aktualizacja: 03.10.2022, 15:24

Fot. gov.pl
Na obecnym etapie negocjacji programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego na wsparcie NGO’sów przeznaczamy ponad 218 mln zł – podkreśliła wiceminister funduszy i polityki regionalnej Małgorzata Jarosińska-Jedynak.

We wtorek 27 września odbyło się Lubelskie Forum NGO. W trakcie spotkania zostały omówione możliwości wsparcia organizacji pozarządowych przez fundusze europejskie. Wydarzenie jest okazją do integracji sektora publicznego i pozarządowego oraz promocji postaw aktywności społecznej wśród mieszkańców Lubelszczyzny.

W spotkaniu wzięła udział wiceminister funduszy i polityki regionalnej Małgorzata Jarosińska-Jedynak. Zaznaczyła, że w perspektywie finansowej 2021-2027 wsparcie organizacji pozarządowych i budowania ich potencjału nabiera szczególnego znaczenia.

"Na obecnym etapie negocjacji programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego na samo wsparcie NGO’sów przeznaczamy ponad 218 mln zł, co stanowi 0,3 proc. całej alokacji Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w Polsce" – powiedziała.

NGO w ramach programu FERS otrzymają dofinansowanie m.in. na wsparcie potencjału do prowadzenia działań służących zapewnianiu dostępności osobom ze szczególnymi potrzebami, jak również budowę oraz rozwój potencjału instytucjonalnego do świadczenia usług publicznych. Środki trafią do NGO także na wypracowanie rozwiązań wspierających budowę sieci współpracy międzysektorowej w poszczególnych obszarach usług publicznych i rozwój dialogu obywatelskiego poprzez zwiększenie udziału organizacji pozarządowych w procesie stanowienia prawa.

"Zależy nam, by działania w obszarze budowy potencjału organizacji społeczeństwa obywatelskiego planowane w ramach EFS + były jak najbardziej efektywne oraz odpowiadały na potrzeby samego środowiska. Jestem przekonana, że wspólnymi siłami uda nam się przygotować programy, które pozwolą na rozwój organizacji pozarządowych w Polsce" – podkreśliła Jarosińska-Jedynak.

Europejski Fundusz Społeczny Plus (EFS+) to jeden z pięciu głównych funduszy, poprzez które Unia Europejska wspiera rozwój społeczno-gospodarczy. Jego zasoby finansowe inwestuje się w ludzi, ich kompetencje, zdrowie oraz poprawę ich sytuacji ekonomicznej i społecznej. 64 proc. środków w ramach EFS+ skierowanych jest na programy regionalne, a kolejne 32 proc. tworzy program Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego (FERS).

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 28.09.2022, 06:52