Polityka i społeczeństwo

MFiPR: Unijne wsparcie na Mazowszu (komunikat)

12.10.2022, 12:35aktualizacja: 12.10.2022, 14:11

- Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej informuje:

Stała podkomisja sejmowa do spraw wykorzystania środków pochodzących z Unii Europejskiej wizytowała wczoraj projekty unijne w województwie mazowieckim – Radomiu i Przysusze. Dzisiaj odwiedzi Kozienice. W spotkaniu z przedstawicielami władz lokalnych i samorządowych uczestniczyła wiceminister Małgorzata Jarosińska-Jedynak."Do województwa mazowieckiego trafiły fundusze unijne w wysokości około 37,5 miliardów złotych. Pochodzą one z programów krajowych i regionalnego" – powiedziała wiceminister funduszy i polityki regionalnej Małgorzata Jarosińska-Jedynak.

Dzięki Funduszom Europejskim na terenie gminy miasta Radomia poprawiana jest dostępność transportowa, jakość środowiska (zakup autobusów elektrycznych, modernizacja i rozbudowa gospodarki wodno-ściekowej, budowa infrastruktury rowerowej).Gmina i Miasto Przysucha przy wsparciu funduszy UE wdraża zintegrowany system informatyczny w placówce NZOZ Promień, który umożliwi oferowanie obywatelom usług medycznych on-line dostępnych wieloma kanałami komunikacji elektronicznej.

W Szkole Podstawowej w Skrzyńsku (gmina Przysucha) przy udziale pieniędzy unijnych realizowany jest projekt poprawy efektywności energetycznej budynku poprzez kompleksową termomodernizację.Uczestnicy spotkania w Przysusze dyskutowali o możliwościach rozwoju regionu oraz planach na przyszłość, w tym kwestiach dotyczących nowego rozdania funduszy w kolejnej perspektywie.

"Zarząd województwa przyjął projekt programu Fundusze Europejskie dla Mazowsza 2021-2027 (FEM 2021-2027) i został on przekazany do Komisji Europejskiej. Obecnie trwają prace nad jego ostatecznym kształtem" – wyjaśniła wiceminister.

Budżet programu to 2,1 mld euro, z czego 1,5 mld euro pochodzi z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz 0,6 mld euro z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.Mazowsze jest najbardziej zróżnicowanym regionem w Polsce. Dlatego na potrzeby podziału środków z perspektywy finansowej na lata 2021-2027 w 2018 r. dokonano podziału Mazowsza na dwa regiony statystyczne: mazowiecki regionalny i warszawski stołeczny. Ten pierwszy zaliczony został do regionów słabiej rozwiniętych w Unii Europejskiej, drugi – do regionów lepiej rozwiniętych. W związku z tym inny będzie poziom dofinansowania inwestycji w obu kategoriach regionów: w regionie mazowieckim regionalnym wyniesie 85%, a w warszawskim stołecznym – 50%.

W ramach FEM 2021-2027 realizowane będą następujące priorytety:• Fundusze Europejskie dla bardziej konkurencyjnego i inteligentnego Mazowsza, • Fundusze Europejskie na zielony rozwój Mazowsza, • Fundusze Europejskie na rozwój mobilności miejskiej na Mazowszu, • Fundusze Europejskie dla lepiej połączonego i dostępnego Mazowsza, • Fundusze Europejskie dla wyższej jakości życia na Mazowszu, • Fundusze Europejskie dla aktywnego zawodowo Mazowsza, • Fundusze Europejskie dla nowoczesnej i dostępnej edukacji na Mazowszu, • Fundusze Europejskie dla aktywnej integracji oraz rozwoju usług społecznych i zdrowotnych na Mazowszu, • Mazowsze bliższe obywatelom dzięki Funduszom Europejskim.

ab/

Data publikacji 12.10.2022, 12:35