Przebudowa dworców kolejowych w Pionkach i Pionkach Zachodnich z unijnym dofinansowaniem

21.11.2022, 17:00aktualizacja: 21.11.2022, 17:00

PKP
Do końca 2023 roku zostaną przebudowane dworce kolejowe w Pionkach i Pionkach Zachodnich (Mazowieckie) – poinformowały w poniedziałek Polskie Koleje Państwowe. Przedsięwzięcia są realizowane w ramach Programu Inwestycji Dworcowych z dofinansowaniem UE.

Dworce Pionki i Pionki Zachodnie to kolejne inwestycje realizowane przez PKP na Mazowszu. „Obecnie prowadzone są prace przygotowawcze i organizacyjne poprzedzające zasadnicze roboty budowlane” – podano w komunikacie prasowym.

Jak zauważył cytowany w komunikacie członek zarządu PKP Ireneusz Maślany, budynki obydwu dworców w Pionkach bardzo się od siebie różnią. „Dworzec w Pionkach pochodzi z 1925 roku i został wzniesiony w stylu dworkowym. Dworzec w Pionkach Zachodnich wybudowano w latach 50. XX wieku i po inwestycji zyska nowoczesny wygląd” – powiedział Maślany.

Przebudowa dworca w Pionkach zakłada renowację historycznego, objętego opieką konserwatorską budynku. Został on wybudowany w 1925 r. i jest przykładem stylu dworkowego w architekturze dworcowej. Koszt przebudowy to blisko 10,6 mln zł.

Dzięki inwestycji elewacji zostanie przywrócony historyczny wygląd i kolorystka. Odzyska ona kolor perłowo-biały, a stylizowana na historyczną stolarka będzie pomalowana na zielono. Odtworzone zostaną również detale architektoniczne w postaci np. attyk dachowych, a także naprawione schody zewnętrzne. U szczytu fasady od strony miasta zostanie przywrócony symbol PKP z lat 20. XX wieku. W analogicznym miejscu od strony peronów pojawi się godło II Rzeczypospolitej Polskiej z datą budowy dworca – 1925 r. Dworzec w nowej odsłonie zyska również iluminację podkreślającą jego unikatową bryłę.

Wnętrze dworca połączy historię z nowoczesnością. Na parterze będzie się mieścić przestronny hol. W jego wystroju zostaną pozostawione elementy zabytkowe, takie jak kremowa posadzka z czerwonymi wstawkami, dwie kolumny, drewniana boazeria na ścianach.

Ciekawostką będzie historyczny kaflowy piec, który również zostanie poddany renowacji. Hol po przebudowie dworca będzie w pełni klimatyzowany, a także wyposażony m.in. w ławki, elektroniczne tablice przyjazdów i odjazdów pociągów, a także mapę dotykową dworca. Na parterze podróżni znajdą jeszcze toalety oraz niewielki lokal komercyjny. Tymczasem na piętrze budynku, na które będzie można dostać się windą i klatką schodową, ma być sala ślubów wraz z zapleczem.

Zmieni się również otoczenie dworca w Pionkach. W pobliżu budynku od strony peronów wybudowana zostanie wiata rowerowa, która pomieści 14 jednośladów. W sąsiedztwie dworca zaplanowano również montaż nowych ławek, koszy, oświetlenia oraz ułożenie nowych chodników.

Wybudowany w latach 50. XX wieku dworzec w Pionkach Zachodnich po przebudowie ma diametralnie zmienić swój wygląd. Elewacja zyska bardziej nowoczesny charakter dzięki jasnej kolorystyce tynków, z którą na piętrze będą współgrać żaluzje fasadowe w kolorze antracytowym.

Bryła budynku poszerzona zostanie na piętrze od strony peronów o poczekalnię zewnętrzną w formie wiaty z przeszkleniami z dwóch stron. Przedłużeniem poczekalni będzie klimatyzowany hol. Zostanie on wyposażony w ławki, kosze, gabloty z rozkładami jazdy, a także elektroniczne tablice przyjazdów i odjazdów pociągów. W jego sąsiedztwie znajdą się pomieszczenia kasy biletowej oraz toalety. Koszt inwestycji to blisko 4 mln zł.

Obydwa przedsięwzięcia są realizowane w ramach Programu Inwestycji Dworcowych z dofinansowaniem z UE z Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.

„Przebudowy dworców w Pionkach to część większego procesu, którego celem jest modernizacja kolei w Polsce. Dzięki inwestycjom w infrastrukturę kolejową i tabor kolej odgrywa coraz większą rolę w transporcie publicznym, co jest cechą charakterystyczną każdego nowoczesnego państwa” – powiedział cytowany w komunikacie prasowym sekretarz stanu w Ministerstwie Aktywów Państwowych Maciej Małecki.

Wiceminister infrastruktury Andrzej Bittel wyraził nadzieję, że zmodernizowane historyczne budynki dworców staną się wizytówkami miasta oraz ułatwią pasażerom podróżowanie koleją po województwie mazowieckim. Wskazał, że jest to możliwe dzięki Programowi Inwestycji Dworcowych, w ramach którego polski rząd przeznaczy do 2023 r. ponad 2 mld zł na modernizację blisko 200 dworców.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 21.11.2022, 17:00