Polityka i społeczeństwo

FRSE: program WorldSkills pomaga młodym ludziom zdobyć kompetencje potrzebne na współczesnym rynku pracy

24.11.2022, 16:42aktualizacja: 29.11.2022, 16:31

PAP/A. Warżawa (1)
SkillsPoland Gdańsk 2022 to miejsce, gdzie edukacja spotyka się z biznesem, aby rozmawiać o tym, jak kształcić młodych ludzi pod kątem nowych kompetencji, których wymaga współczesny rynek pracy – mówił dr hab. Paweł Poszytek, dyrektor generalny Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji (FRSE) podczas otwarcia Mistrzostw Polski Umiejętności Branżowych SkillsPoland Gdańsk 2022.

SkillsPoland Gdańsk 2022, najważniejsze krajowe zawody umiejętności branżowych, w których 180 młodych zawodników z całej Polski przez 3 dni walczy o tytuł mistrza Polski w 22 konkurencjach, a wyselekcjonowana drużyna będzie reprezentować nasz kraj na EuroSkills we wrześniu 2023 r. w Gdańsku.

Zawody organizowane są w ramach inicjatywy WorldSkills, której operatorem w Polsce jest Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji.

„Dzisiejszy dzień to zwieńczenie wysiłków, które toczyły się już od wielu miesięcy, nie tylko naszej Fundacji, ale przede wszystkim wysiłków zawodników, trenerów, ekspertów, odpowiedzialnych za poszczególne konkurencje, coachów biznesu – wszystkich, którzy przygotowują młodych ludzi do startu w tych zawodach” – zaznaczył Paweł Poszytek.

Marzena Machałek, wiceminister Edukacji i Nauki, podkreśliła, że tegoroczna edycja SkillsPoland ma wymiar szczególny, ponieważ przedstawiciele Ministerstwa Edukacji i Nauki oraz FRSE podpisali umowę na realizację projektu EuroSkills Gdańsk 2023, współfinansowanego ze środków UE w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój. Wartość przedsięwzięcia, które odpowiada na potrzeby rynku pracy oraz wspiera rozwój innowacyjnej gospodarki - to prawie 33 mln zł.

„Organizacja zawodów EuroSkills 2023 to nie tylko wielkie wyróżnienie, ale też niepowtarzalna okazja do wymiany wiedzy, doświadczeń, nawiązywania kontaktów, a także promocji młodych talentów” – uważa Marzena Machałek.

Laurence Gates, dyrektor generalna WorldSkills Europe, przybyła do Gdańska, aby m.in. przyjrzeć się, jak hala Amber Expo, obiekt, w którym rozgrywane są zawody SkillsPoland, jest przystosowana do organizacji EuroSkills 2023, gdzie ponad 600 zawodników z całego kontynentu będzie rywalizowało w niemal 50 konkurencjach.

„To jest wyzwanie, bo Polska długo nie była członkiem WorldSkills, ale, jak na razie, Polska staje na wysokości zadania, a współpraca układa się nam bardzo dobrze” – podkreśliła Laurence Gates.

Marek Lewiński, dyrektor Departamentu Funduszy Strukturalnych w Ministerstwie Edukacji i Nauki wskazał, że szkolnictwo zawodowe jest niezwykle ważne, a resort edukacji realizuje w tym zakresie wiele projektów ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, gdzie kwota przeznaczona na kształcenie branżowe w perspektywie finansowej 2021-2027 to ok. 400 mln zł.

„Zmieniliśmy podstawy programowe tak, aby doszło do większej współpracy pomiędzy edukacją a biznesem, objęliśmy wsparciem doradztwo edukacyjno-zawodowe i prowadzimy szkolenia dla doradców. Zostały również opracowane materiały elektroniczne i multimedialne do kształcenia zawodowego, aby uczniowie mogli korzystać z nich również interaktywnie na zintegrowanej platformie edukacyjnej” – wymieniał Marek Lewiński.

Paweł Poszytek podkreślał, że rewolucja technologiczna związana z przemysłem 4.0 oznacza, że każdy zawód będzie w rożnym stopniu stechnologizowany. Podał przykład frezowania, które dotąd kojarzyło się z osobą w fartuchu stojącą za tokarką.

„W tej chwili już nikt tak nie pracuje - obecnie to są bardzo skomplikowane maszyny, które wykonują pracę sterowaną cyfrowo, a operatorem jest osoba, która de facto programuje komputer zarządzający całym procesem” – zaznaczył dyrektor generalny FRSE.

Z jego opinią zgodził się Andrzej Szulik, menedżer działu produktów w firmie Hager i główny ekspert SkillsPoland 2022 w konkurencji Instalacje elektryczne, który jest odpowiedzialny za przygotowanie całości tej konkurencji, włącznie z napisaniem zadań konkursowych, ich oceną i zaprojektowaniem layoutu stanowisk.

„Nie mówimy dzisiaj o typowym elektryku czy typowym instalatorze elektrycznym, powinniśmy mówić raczej o integratorze systemów, gdzie oprócz prostych czynności montażowych mamy systemy, które wymagają użycia specjalistycznego oprogramowania, a sama konkurencja, która rozwija się w kierunku automatyki przemysłowej, wymaga również kreatywności” - wyjaśnił.

„Dlatego trzeba młodych ludzi kształcić pod kątem tego, jak wykorzystywać technologię, jak się z nią komunikować, jak sprawnie funkcjonować w tym nowym świecie. Temu m. in. służy program WorldSkills” – podsumował Paweł Poszytek.

Zawody SkillsPoland Gdańsk 2022 odbywają się w dniach 23-25 listopada w hali Amber Expo w Gdańsku.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

FRSE - banner