Zdrowie i styl życia

Prawo.pl: rząd chce przyspieszyć szczepienia na grypę

30.11.2022, 11:57aktualizacja: 30.11.2022, 12:00

Ministerstwo Zdrowia chce wprowadzić zmiany legislacyjne, których celem jest większe zaangażowanie aptek w proces szczepień na grypę. Skierowanie będzie mógł wystawić farmaceuta – donosi na swych łamach Prawo.pl.

Prawo.pl przypomniało, że minister zdrowia Adam Niedzielski zapowiadając zmiany w prawie podkreślił zwiększająca się obecnie liczbę przypadków grypy.

„Mamy powyżej 100 tys. zakażeń tygodniowo w ostatnim czasie” – zaznaczył minister.

Tymczasem w przypadku Covid-19 odnotowuje się kilkaset przypadków dziennie (w poniedziałek były to 763 zakażenia). Grypa jest więc bardziej niebezpieczna niż Covid-19.

Jednocześnie, na co zwracają uwagę cytowani przez Prawo.pl eksperci, największa liczba zachorowań na grypę przypada na początku roku: w styczniu, lutym i marcu.

„Dane są tym bardziej niepokojące, ponieważ jesteśmy jeszcze przed szczytem zakażeń, który najpewniej nałoży się na kolejną falę zachorowań na Covid-19. Jest to ostatni moment na podjęcie decyzji, które pozwolą na zabezpieczenie pacjentów przed zbliżającym się szczytem zachorowań” - napisali do ministra zdrowia konsultanci krajowi do spraw pediatrii, zdrowia publicznego, medycyny rodzinnej, epidemiologii oraz przewodniczący rady programowej Ogólnopolskiego Programu Zwalczania Grypy.

Obecnie do szczepienia przeciwko grypie w aptece potrzebna jest recepta, której jednak nie może wystawić farmaceuta. Minister zdrowia zapowiedział, że to ma się zmienić, farmaceuci zyskają uprawnienia do wystawiania skierowań na szczepienie - przypomina Prawo.pl.

Koalicja na rzecz szczepień w aptekach (Ogólnopolski Programu Zwalczania Grypy, Naczelna Izba Aptekarska oraz Związek Zawodowy Pracowników Farmacji) podkreśla, że to rozwiązanie jest powszechne zagranicą.

„To rozwiązanie, funkcjonujące już w trzynastu europejskich krajach, przynosi pozytywne skutki pod postacią wzrostu liczby wykonanych szczepień – zarówno w aptekach, jak i w przychodniach - zaznacza. - Wzmocnienie roli farmaceutów w systemie ochrony zdrowia jest zdecydowaną odpowiedzią na odciążenie polskiej służby zdrowia, szczególnie w zakresie profilaktyki chorób zakaźnych" – podkreśla cytowana przez Prawo.pl Koalicja na rzecz szczepień w aptekach.

Więcej: https://www.prawo.pl/zdrowie/szczepienia-przeciwko-grypie-w-aptece,518565.html

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Data publikacji 30.11.2022, 11:57