Polityka i społeczeństwo

Premiera animacji o Żołnierzach Wyklętych

22.12.2022, 14:56aktualizacja: 22.12.2022, 15:02

Kadr z filmu animowanego (1)
Podczas zeszłotygodniowego kongresu online, wieńczącego projekt edukacyjny „ZwyciężaMY – VictorioUS”, miała miejsce premiera trzech krótkometrażowych filmów animowanych o Żołnierzach Wyklętych. Animacje, które są skierowane do młodszych odbiorców, urzekają stroną wizualną oraz dbałością o realia historyczne.

Przez kilka ostatnich miesięcy trwały prace nad trzema krótkometrażowymi animacjami z wykorzystaniem techniki 3D, dotyczącymi życia oraz walk Żołnierzy Wyklętych. Realizowane przedsięwzięcie wpisuje się w obchodzoną w tym roku 75. rocznicę śmierci jednych z najwybitniejszych przedstawicieli polskiego powojennego podziemia niepodległościowego i antykomunistycznego - Stanisława Michała Sojczyńskiego „Warszyca” oraz Henryka Antoniego Flame vel Flamme „Grota” / „Bartka”. To właśnie oni są bohaterami dwóch (z trzech) filmów animowanych. Z kolei trzecia animacja stanowi wprowadzenie do całego cyklu i prezentuje ogólne losy i historię żołnierzy walczących z sowiecką agresją.

Nadzór nad realizacją spotów animowanych powierzono agencji TAK BARDZO, natomiast za bezpośrednią realizację filmów odpowiada studio Circa Entertainment we współpracy z zespołem Alchemiq Studio. Łącznie przy projekcie pracowało ponad 40 osób o różnych umiejętnościach i profesjach - począwszy od konceptystów czy animatorów, po modelerów oraz scenarzystów. Owocem ich prac są trzy krótkie animacje, przygotowane z myślą o młodszych widzach, w ciekawej dla nich, dynamicznej koncepcji audiowizualnej.

Oficjalna premiera animacji odbyła się 15 grudnia br. podczas kongresu online poruszającego różne aspekty związane z tematyką Niezłomnych, jak potocznie nazywa się Żołnierzy Wyklętych.

Główną osią wydarzenia była debata „Znaczenie pamięci o Żołnierzach Niezłomnych dla tożsamości Polaków” z udziałem: Marcina Kaczorowskiego (prezesa Stowarzyszenia Zachowania Pamięci o Armii Krajowej), Daniela Echausta (Varsavianisty) oraz Piotra Rodowicza (muzyka i krewnego Jana Rodowicza „Anody”). Podczas kongresu odbyły się również wywiady z ekspertami. Dziennikarz prowadzący, Ernest Bodziuch, rozmawiał z Varsavianistą Danielem Echaustem o tym, dlaczego przypadający na 1 marca Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych jest celebrowany tylko przez nielicznych i czy ma kiedyś szansę stać się tak symboliczną datą, jak na przykład 1 sierpnia (początek Powstania Warszawskiego). Z kolei Hubert Smoczyk, wieloletni przewodnik po wojennej Warszawie, opowiedział o Cmentarzu Powązkowskim w Warszawie, gdzie tuż obok Panteonu – Mauzoleum Wyklętych-Niezłomnych, pochowani są kaci bohaterów antykomunistycznego podziemia. W gronie ekspertów znalazła się również Anna Datkowska ze Stowarzyszenia Kolekcjonerzy Czasu, która przybliżyła internautom warszawską Pragę oraz jej znaczenie dla powojennej walki z komunizmem.

W gronie patronów medialnych projektu znaleźli się: TVP Historia, Polska Press, miesięcznik „Nasza Historia”, serwis I.pl, Tygodnik Solidarność, portal Tysol.pl, Serwis Samorządowy PAP oraz tygodnik „Do Rzeczy”.

Animacje dostępne są pod następującymi linkami:

1. „Żołnierze Wyklęci, ale nie Zapomniani”: https://www.youtube.com/watch?v=ZoQKLaVLoZA

2. „I dziś Warszawa znów krwawi” - Stanisław Sojczyński „Warszyc”: https://www.youtube.com/watch?v=NkvZIMU9VL0

3. „Posterunek nasz”- Henryk Antoni Flame „Grot” / „Bartek”: https://www.youtube.com/watch?v=DTxCKAfkcbM

Projekt realizowany jest ze środków budżetu państwa.

Fundacja Forum Zrównoważonej Technologii (www.fzt.net.pl) - to organizacja non-profit, której głównym celem działania jest wspieranie rozwoju technologii zgodnie ze strategią odpowiedzialnego rozwoju. Fundacja na co dzień zajmuje się propagowaniem i promocją etycznego oraz zrównoważonego wykorzystania nowoczesnych technologii przez środowiska biznesu, administrację publiczną oraz konsumentów na terenie Polski i Europy, a także szeroka edukacja w tym zakresie.

Źródło informacji: Fundacja Forum Zrównoważonej Technologii

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE