Nauka i technologie

Nowy klaster technologii medycznych NTMed

30.12.2022, 08:30aktualizacja: 30.12.2022, 08:56

Cezamat (1)
Powstał klaster Nowych Technologii Medycznych NTMed. Przystąpiło do niego 15 podmiotów medycznych. Umowy podpisano w Centrum Zaawansowanych Materiałów i Technologii CEZAMAT PW w trakcie odbywającej się tam konferencji „Innowacje dla zdrowia”.

Przystąpienie do klastra NTMed daje możliwość rozwijania innowacyjnych rozwiązań w sferze zdrowia dzięki współpracy przedsiębiorstw, Politechniki Warszawskiej oraz ośrodka badawczego, jakim jest CEZAMAT PW.

„Jeżeli chodzi o poziom innowacji w zdrowiu, jesteśmy w stanie w Polsce konkurować z częścią rozwiązań, które rozwijane są w Stanach Zjednoczonych czy krajach Unii Europejskiej” - mówił podczas uroczystego podpisania umów dyrektor CEZAMAT PW Mariusz Wielec.

Uczestnicy konferencji zwracali uwagę na fakt, że mamy do czynienia z dwoma rodzajami innowacji. Pierwsze dotyczą technologii medycznych, w przypadku których próg wejścia na rynek jest dużo niższy. Drugie - sektora farmaceutycznego, w którym potrzeba nawet kilkunastu lat, by osiągnąć określone cele. W obu przypadkach konieczne jest zdobycie środków na ich rozwój i wprowadzenie na rynek, a tego bez państwowych funduszy nie da się zrobić, ponieważ biznes nie jest w stanie zaryzykować aż tak dużych kwot. W przypadku farmaceutyków są one najwyższe.

„Polska jest jednym z wiodących w Europie producentów generyków, czyli leków odtwórczych” - mówił Marcin Czech, prezes Polskiego Towarzystwa Farmakoekonomicznego. „Stworzenie leków >>drugiej generacji<< wymaga wielu lat pracy, a my od generyków przechodzimy przez mikroinnowacje, produkcję leków bionastępczych po leki innowacyjne, które, wierzę, wkrótce się pojawią” - dodał.

Padały również głosy dotyczące konieczności rozszerzenia definicji innowacji, które na świecie jest propagowane od kilku lat. I producentom leków wydaje się ono właściwsze.

„Kiedyś innowacja musiała dotyczyć wynalezienia czegoś absolutnie nowego. Dla producentów leków wprowadzenie na rynek nowej cząsteczki, która jest dostępna na innych rynkach od kilku lat, również jest innowacją” - mówił Krzysztof Kopeć, prezes Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Farmaceutycznego - Krajowi Producenci Leków.

Zwłaszcza ostatnie lata pandemii Covid-19 pokazały, jak ważne dla bezpieczeństwa pacjentów jest skracanie łańcucha dostaw leków i stawianie na produkcję ich w kraju.

„Już od kilku lat GUS stawia polski przemysł farmaceutyczny w pierwszej trójce najbardziej innowacyjnych branż” - dodaje prezes Kopeć. „Krajowe firmy zaczynają produkować leki biologiczne, co jest kolejnym przełomem. Fundamentalną kwestią jest finansowanie innowacji. Polski przemysł musi się rozwijać, szukać nowych rozwiązań, wchodzić w kooperacje również z zagranicznymi partnerami, tak by mógł sobie pozwolić na finansowanie badań” - wyjaśnia.

Podczas konferencji „Innowacje dla zdrowia” CEZAMAT PW zawarł umowy z podmiotami reprezentującymi sektor medyczny. Wśród nich:

Zakłady Farmaceutyczne „Polpharma“ S.A.,

Polski Związek Pracodawców Przemysłu Farmaceutycznego - Krajowi Producenci Leków,

Polski Związek Innowacyjnych Firm Biotechnologii Medycznej Bioinmed,

Ogólnopolska Izba Gospodarcza Wyrobów Medycznych „Polmed”,

Ezra UKSW Spółka z o.o.,

Olympus Polska Spółka z o.o.

Heart Sense Spółka z o.o.

Quantum Innovations Spółka z o.o.

Heart Guard Spółka z o.o.

Corflow Spółka z o.o.

Medinice S.A.

Screenmed Spółka z o.o.,

Dramiński S.A.,

Nivalit Spółka z o.o.,

Science4beauty Spółka z o.o.

Źródło informacji: Cezamat

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE