Stanowisko prezesa PGE Wojciecha Dąbrowskiego dot. przyznania PGE pozwolenia dla morskich farm wiatrowych na obszarze 60.E.3

26.01.2023, 11:49aktualizacja: 26.01.2023, 11:52

PGE Polska Grupa Energetyczna
Ministerstwo Infrastruktury ogłosiło 25 stycznia 2023 roku wyniki postępowania rozstrzygającego dotyczącego pozwolenia lokalizacyjnego (PSzW) dla obszaru 60.E.3 położonego na Ławicy Środkowej Morza Bałtyckiego. Najwięcej punktów uzyskała spółka Elektrownia Wiatrowa Baltica 1, spółka zależna PGE Baltica z Grupy PGE.

„Obszar 60.E.3 bezpośrednio sąsiaduje z już rozwijanym przez nas projektem Baltica 1. To znaczy, że wiążą się z tym duże możliwości wykorzystania efektu synergii przy rozwoju obu przedsięwzięć w przyszłości. W niektórych przypadkach będzie możliwe przeprowadzenie wspólnych procedur zakupowych między innymi dotyczących prowadzenia badań i pozyskania komponentów koniecznych do wybudowania i eksploatacji morskich farm wiatrowych w tej części Bałtyku. To już drugie w ostatnim czasie postępowanie rozstrzygnięte na korzyść Grupy PGE. Świadczy to o wysokiej jakości merytorycznej przygotowanych wniosków i stojącej za tym solidnej pracy naszych specjalistów. Zgodnie ze strategią Grupy PGE do 2040 roku planujemy wybudować co najmniej 6,5 GW mocy wytwórczych na Bałtyku i każde nowe pozwolenie lokalizacyjne przybliży nas do wypełnienia tego celu” - mówi Wojciech Dąbrowski, prezes zarządu PGE Polskiej Grupy Energetycznej.

Dodatkowe informacje na temat nowego obszaru:

O PSzW ubiegała się spółka Elektrownia Wiatrowa Baltica 1, która realizuje już projekt Baltica 1 na Morzu Bałtyckim. Nowy projekt planowany na obszarze, którego dotyczy rozstrzygnięte postępowanie, roboczo określany jest jako Baltica 1+.

Akwen: 60.E.3

Wnioskowana moc: 1185 MW

Powierzchnia: ok. 143 km kw.

Odległość od brzegu: ok. 78 km

KONTAKT: