Dante Genomics wprowadza na rynek oprogramowanie Avanti z automatyczną konfiguracją służące do interpretacji genomu, która trwa kilka minut zamiast wielu godzin

21.03.2023, 12:44aktualizacja: 21.03.2023, 12:51

PR Newswire/Dante Genomics

NOWY YORK, 21 marca 2023 r. /PRNewswire/ -- Dante Genomics, globalny lider genomiki i medycyny precyzyjnej, wprowadził dziś na rynek wersję beta Avanti, autorskiego oprogramowania B2B do interpretacji wariantów i sporządzania raportów na dużą skalę. Avanti zapewnia lekarzom, genetykom i badaczom interfejs oprogramowania sieciowego o automatycznej konfiguracji, który generuje raporty w czasie krótszym niż pięć minut równolegle dla całego genomu i eksomu, panele docelowe i inne zbiory danych związane z sekwencjonowaniem nowej generacji.

Każda osoba zajmująca się badaniem genomu może założyć konto i generować raporty w ciągu kilku minut na stronie https://avanti.dantegenomics.com.

Avanti korzysta z plików źródłowych VCF lub FASTQ i tworzy równolegle pełne raporty obejmujące szeroki zakres obszarów klinicznych w zaledwie kilka minut. Oprogramowanie Avanti jest niezależne od platformy, co oznacza, że Avanti tworzy raporty z wynikami sekwencjonowania genomu niezależnie od użytego sekwencera, co przyczynia się do poprawy jakości usług sekwencjonowania genomu dla lekarzy i badaczy.

Główne funkcje:

• kilkuminutowa rejestracja i wygenerowanie pierwszego raportu
  • automatyczna konfiguracja
  • katalog 125 raportów
  • analiza drugorzędowa i trzeciorzędowa
  • równoległe generowanie raportów w mniej niż 5 minut
  • zaawansowane analizy trójek i populacji
  • obsługa genomów referencyjnych GRCh37 i GRCh38 w plikach VCF
  • zaawansowany zbiór API
  • nie jest wymagana integracja oprogramowania. Uruchomienie zajmuje 3 minuty
  • przejrzyste ceny, brak opłat licencyjnych
  • nie jest wymagane doświadczenie z zakresu bioinformatyki ani informatyki
  • kompatybilność ze zbiorami danych Illumina, PacBio, Oxford Nanopore, Complete Genomics/MGI, Element i Ultima

„Opracowaliśmy oprogramowanie Avanti, aby umożliwić zespołowi Dante zapewnienie dużej szybkości i precyzji na wielką skalę. Ze względu na powodzenie oprogramowania w zastosowaniach wewnętrznych postanowiliśmy udostępnić je szerzej. Dzięki Avanti ośrodki medyczne i badacze zyskują oprogramowanie, jakiego potrzebują do przyspieszenia procesu interpretacji genomu - powiedziała Andrea Riposati, dyrektorka generalna Dante Genomics. - Klient korzystający z Avanti nie musi martwić się kosztownymi opłatami licencyjnymi ani procesami integracji ani dysponować określoną wiedzą z zakresu bioinformatyki. Stworzyliśmy oprogramowanie z automatyczną konfiguracją, aby umożliwić specjalistom w zakresie badania genomu i personelowi medycznemu jego uruchomienie w ciągu kilku minut, dzięki czemu zyskują oni prędkość i skalowalność, z której w Dante Genomics korzystamy w przypadku złożonej interpretacji wyników sekwencjonowania całego genomu na dużą skalę”.

Oprogramowanie Avanti korzysta z nieprzetworzonych danych wyjściowych dowolnego sekwencera jako podstawy do tworzenia raportów z sekwencjonowania genomu o zastosowaniu klinicznym z wnioskami medycznymi do wykorzystania w praktyce.

Dante Genomics

Dante Genomics jest globalną firmą zajmującą się informacjami zawartymi w genomie, która tworzy i sprzedaje nową kategorię przełomowych aplikacji i oprogramowania służących zdrowiu i długiemu życiu opartych na sekwencjonowaniu całego genomu. Spółka wykorzystuje swoją platformę do zapewnienia lepszych wyników leczenia, dostępu do profilaktyki, ulepszonej diagnostyki i medycyny dostosowanej do indywidualnych potrzeb. Do aktywów Spółki zalicza się jedna z największych prywatnych baz danych genomów z zezwoleniem na wykorzystanie do celów badawczych, autorskie oprogramowanie zaprojektowane w celu pełnego wykorzystania mocy danych zawartych w genomie na dużą skalę oraz autorskie procesy, które umożliwiają przemysłowe zastosowanie sekwencjonowania genomu.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/2035834/Dante_Genomics_Logo.jpg

Źródło: Dante Genomics

KONTAKT:

Laura D'Angelo

wiceprezeska ds. relacji z inwestorami

e-mail: ir@dantelabs.com

www.dantegenomics.com