Polityka i społeczeństwo

CIS: Wizyta Marszałka Senatu RP wraz z delegacją w Waszyngtonie (komunikat)

27.04.2023, 10:16aktualizacja: 27.04.2023, 11:49

Centrum Informacyjne Senatu informuje:

Centrum Informacyjne Senatu uprzejmie przekazuje, że Marszałek Senatu RP prof. Tomasz Grodzki wraz z delegacją składa w dniach 26-27 kwietnia br. wizytę w stolicy Stanów Zjednoczonych, Waszyngtonie. Marszałkowi towarzyszą przewodniczący Komisji Spraw Zagranicznych oraz Unii Europejskiej senator Bogdan Klich oraz zastępca przewodniczącego tej komisji i szef Grupy Senatorów Koalicji Obywatelskiej senator Marcin Bosacki.

Delegacja Senatu rozmawiała z Liderem Większości w Senacie senatorem Charlesem E. Schumerem. „Bardzo dobre rozmowy na Kapitolu z liderem senackiej większości. Łączy nas wspólnota celów i wartości, poszanowanie demokracji i umiłowanie wolności. Owocny dialog o współpracy, wzajemnych relacjach i przyszłości świata” - podsumował rozmowy Marszałek Tomasz Grodzki.

Wcześniej Marszałek Senatu wraz z delegacją spotkał się z Rzecznikiem Dyscypliny Większości w Senacie i Przewodniczącym Komisji ds. Sądownictwa Senatu Stanów Zjednoczonych senatorem Richardem J. Durbinem. „Mieliśmy dobrą i konstruktywną rozmowę” – ocenił po spotkaniu prof. Tomasz Grodzki. Jak poinformował, dotyczyła ona stosunków polsko-amerykańskich, wojny w Ukrainie i wsparcia, jakiego Stany Zjednoczone i Polska udzielają Kijowowi. „Senator Durbin interesował się nadchodzącymi wyborami parlamentarnymi w Polsce, poinformował nas także, że wybiera się na szczyt NATO w Wilnie” – przekazał Marszałek. Przypomniał, że to kolejne spotkanie senatorów z Richardem J. Durbinem, który odwiedził Warszawę w lutym ubiegłego - tuż przed agresją Rosji na Ukrainę - i odbył rozmowy w Senacie RP.

„Polska udowodniła, że jest kluczowym liderem w Europie Wschodniej i ważnym sojusznikiem dla naszych przyjaciół na Ukrainie, gdy trwa nieludzka i niesprowokowana wojna Władimira Putina” - powiedział senator Durbin. „Nasza dzisiejsza dyskusja tylko wzmocniła stosunki amerykańsko-polskie, jak stwierdziliśmy podczas naszego spotkania, jesteśmy zaangażowani w silny i zjednoczony sojusz NATO. Witam moich polskich przyjaciół na amerykańskim Kapitolu i cieszę się na naszą dalszą współpracę” - dodał.

Prof. Grodzki spotkał się w Waszyngtonie także z prezes Heather A. Conley z German Marshall Fund – think tanku zajmującego się polityką publiczną i promowaniem współpracy między Ameryką Północną a Unią Europejską. Wraz z senatorami Marszałek rozmawiał także z amerykańskimi środowiskami opiniotwórczymi oraz z dziennikarzami. W rozmowie z przedstawicielami mediów Marszałek Grodzki mówił o miejscu i roli Senatu w systemie konstytucyjnym Polski. W tym kontekście informował o pracach legislacyjnych, w tym o zgłaszaniu przez Senat własnych projektów ustaw. Zwrócił przy tym uwagę na brak równości między rozpatrywaniem ustaw uchwalonych przez Sejm, na co Izba Wyższa ma 30 dni, a brakiem określonego terminu, w którym Sejm miałby rozpatrzyć inicjatywę Senatu. Prof. Tomasz Grodzki mówił także o opiece nad Polonią, którą sprawuje Izba Wyższa. Marszałek informował też o zbliżających się wyborach parlamentarnych w Polsce, które jak ocenił będą najważniejsze od 1989 roku. Prof. Tomasz Grodzki mówił także o współpracy z Kongresem Stanów Zjednoczonych i wizytach w Senacie zarówno senatorów, jak i deputowanych z Izby Reprezentantów.

W siedzibie Fundacji Kościuszkowskiej w Waszyngtonie Marszałek Senatu RP wraz z delegacją spotkał się z przedstawicielami Polonii amerykańskiej, gdzie wygłosił wystąpienie nt.: „Relacje między Senatem a Polonią”. „To instytucja, która blisko już sto lat wykonuje wspaniałą pracę promując polską kulturę i jednoczy społeczność polską w Stanach Zjednoczonych” – podkreślił prof. Tomasz Grodzki. Podziękował przedstawicielom Polonii za ogromny wysiłek jakim jest utrzymanie polskiej społeczności razem. „Pokazujecie Amerykanom czym jest Polska: nasza kultura, dziedzictwo narodowe i obyczaje. Promujecie polskich studentów i naukowców, którzy mogą przysłużyć się amerykańskiej gospodarce w różnych dziedzinach: inżynierii, medycynie, literaturze czy dziennikarstwie” – dodał. Marszałek przypomniał, że w wyniku politycznych decyzji środki finansowe dla Polonii, które do tej pory przyznawane były Senatowi, trafiły do Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. „Mimo to traktujemy naszą misję bardzo poważnie i dlatego jesteśmy tutaj” – dodał prof. Tomasz Grodzki. Ocenił, że inne są problemy diaspory na wschodzie, czyli Ukrainy, Białorusi i Kazachstanu a inne mieszkańców państw demokratycznych. Prof. Tomasz Grodzki zauważył, że 2 maja obchodzony jest Dzień Polonii i Polaków za Granicą ustanowiony z inicjatywy Senatu. „Świętujemy ten dzień co roku w innym państwie. W zeszłym byliśmy w Irlandii, wcześniej w Ukrainie, a teraz będziemy w Kanadzie” – powiedział. Marszałek przypomniał, że prawie 20 mln Polaków żyje za granicą i rolą Senatu jest, by wszyscy byli zjednoczeni pod biało-czerwoną flagą. Marszałek podkreślił, że główną rolą Izby Wyższej jest praca legislacyjna i stanowienie wraz z Sejmem prawa. Mówił o inicjatywach Senatu, którymi izba niższa nie zawsze się zajmuje. „W zeszłym roku zarówno rząd jak i opozycja skupieni byli na wojnie w Ukrainie. To nie jest walka o terytorium a bitwa cywilizacji: wolnego świata z barbarzyńcami. Musimy zrobić wszystko, by ta wojna zakończyła się jak najszybciej i ostatni żołnierz rosyjski został wyrzucony z niepodległego i wolnego kraju, jakim jest Ukraina” – dodał Marszałek.

W drugim dniu wizyty delegacji Senatu w Waszyngtonie, 27 kwietnia br,. zaplanowane są spotkania z Przewodniczącym Podkomisji ds. Bliskiego Wschodu, Azji Południowej, Azji Centralnej i Kontrterroryzmu i członkiem Komisji Stosunków Międzynarodowych Senatu Stanów Zjednoczonych senatorem Christopherem Murphym oraz senatorem Markiem Kellym.

W programie jest także spotkanie z Doradcą Departamentu Stanu Derekiem Chollet.

kom/ rbk/ sdd/

Data publikacji 27.04.2023, 10:16