Pobierz materiał i Publikuj za darmo
![EIT Food CLC NE](/sites/default/files/styles/open_article_750/public/2023-05/testfarms2023.jpg?itok=IFH0pgUE)
Program dla innowatorów branży rolniczej
Test Farms jest jednym z programów EIT Food - największej na świecie i najbardziej dynamicznej społeczności, zajmującej się innowacjami w branży spożywczej. Jest ona wspierana przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), niezależny organ Unii Europejskiej, który powstał w 2008 r. w celu pobudzania innowacji i przedsiębiorczości w całej Europie.
Program Test Farms umożliwia startupom i wynalazcom (także osobom indywidualnym) przetestowanie swojego produktu lub usługi bezpośrednio z rolnikiem. Podczas poprzednich czterech edycji zweryfikowano w ten sposób 65 rozwiązań z całej Europy, co umożliwiło ich rozwój i modyfikacje, a także, w dalszej perspektywie, pomogło startupom znaleźć partnerów biznesowych i rozpocząć sprzedaż.
EIT Food pomaga startupom przejść przez proces testów poprzez znalezienie odpowiedniego gospodarstwa i zainteresowanego rolnika oraz angażowanie w projekt doświadczonych ekspertów rolniczych. Dzięki temu uczestnicy programu uzyskują wiarygodne informacje na temat potrzeb docelowych użytkowników rozwijanego przez nie rozwiązania oraz jego możliwych usprawnień. EIT Food oferuje członkom programu wsparcie w kwocie 4000 Euro na pokrycie kosztów testów. Te z kolei planowane są w gospodarstwach na terenie Polski, Rumunii, Hiszpanii oraz Włoch.
Posiadasz prototyp nowatorskiego rozwiązania dla rolnictwa? Aplikuj!
W tym roku EIT Food adresuje program Test Farms do startupów, które posiadają już prototyp rozwiązania, gotowy do testów rolniczych, oraz działają na terenie Europy Środkowowschodniej i Południowej.
Aplikacje można składać w j. angielskim za pośrednictwem formularza na stronie https://www.eitfood.eu/projects/test-farms. Termin przyjmowania zgłoszeń mija 8 maja 2023 r.
O Programie Test Farms
Program Test Farms oferuje wsparcie dla przedsiębiorców w zakresie zrównoważonych rozwiązań w rolnictwie. Celem Programu jest połączenie startupów, które chcą przetestować i zweryfikować swoje innowacyjne produkty lub usługi dla rolnictwa, z rolnikami, którzy chcą dowiedzieć się o najnowszych innowacjach agrotechnicznych. Podczas trzech poprzednich edycji Program pomógł przetestować ponad 45 innowacyjnych rozwiązań w branży rolniczej.
Dowiedz się więcej na: www.eitfood.eu/projects/test-farms.
EIT Food
EIT Food to największa na świecie i najbardziej dynamiczna społeczność zajmująca się innowacjami w sektorze rolno-spożycznym. Przyspieszamy innowacje, aby zbudować przyszłościowy system żywnościowy, produkujący zdrową i zrównoważoną żywność dla wszystkich.
Wspierani przez Unię Europejską inwestujemy w projekty, organizacje i osoby, które podzielają nasze cele dotyczące zdrowego i zrównoważonego systemu żywnościowego. Odblokowujemy potencjał innowacyjny w przedsiębiorstwach i na uniwersytetach oraz tworzymy i skalujemy startupy rolno-spożywcze, aby wprowadzać na rynek nowe technologie i produkty. Wyposażamy przedsiębiorców i specjalistów w umiejętności potrzebne do przekształcenia systemu żywnościowego i umieszczamy konsumentów w centrum naszej pracy, pomagając budować zaufanie poprzez ponowne połączenie ich z pochodzeniem żywności.
Jesteśmy jedną z ośmiu innowacyjnych społeczności, utworzonych przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), niezależny organ UE, który powstał w 2008 r. w celu pobudzania innowacji i przedsiębiorczości w całej Europie.
Dowiedz się więcej na: http://www.eitfood.eu lub obserwuj nas w mediach społecznościowych: Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube i Instagram.
KONTAKT:
Paweł Ciach
Project Manager on Business Creation
European Institute of Innovation & Technology (EIT) Food
tel. kom. +48 579 837 337
e-mail: pawel.ciach@eitfood.eu
Źródło informacji: EIT Food CLC NE
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 02.05.2023, 14:07 |
Źródło informacji | EIT Food CLC NE |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Image
Nie każde oznakowanie produktu „eko” oznacza, że produkt jest naprawdę ekologiczny PAP
„Przestaw się na eko - szukaj Euroliścia 2” - to drugi etap kampanii edukacyjnej Polskiej Izby Żywności Ekologicznej (PIŻE), której celem jest m.in. promocja ekologicznej żywności certyfikowanej, ponieważ na rynku dostępne są również produkty, które nie spełniają odpowiednich kryteriów, chociaż sprzedawane są jako ekologiczne. Wartość certyfikowanego rynku eko w Polsce PIŻE szacuje na 2 mld zł.- 02.07.2024, 11:59
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
Kolejny rocznik ekspertów ukończył Akademię Wodorową ORLEN PAP
Trzydziestu studentów nauk ścisłych, ekonomicznych i humanistycznych zostało absolwentami drugiej edycji Akademii Wodorowej ORLEN - unikalnego na skalę światową szkolenia, łączącego zajęcia teoretyczne na uczelniach wyższych z praktykami w najbardziej innowacyjnych zakładach przemysłowych. Na najlepszych czekają płatne staże w ORLEN i u partnerów programu.- 02.07.2024, 09:00
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: PAP MediaRoom