Nauka i technologie

A Menarini Diagnostics ogłasza premierę platformy PRIME MDx

23.05.2023, 10:28aktualizacja: 23.05.2023, 10:31

PR Newswire/Menarini Industrie Farmaceutiche Riunite

FLORENCJA, Włochy, 23 maja 2023 r. /PRNewswire/ -- A.Menarini Diagnostics S.r.l. z przyjemnością ogłasza wprowadzenie na rynek swojej platformy PRIME MDx: działającej w trybie „od próbki do wyniku”, kompleksowej i w pełni automatycznej platformy do diagnostyki molekularnej do przetwarzania różnych pakietów testów korzystającą z techniki PCR w czasie rzeczywistym.

Pandemia COVID-19 przyniosła znaczące zmiany na rynku diagnostyki molekularnej, pchając go w kierunku płynnej automatyzacji, łatwości w użyciu, krótki czasów przetwarzania i wysokiej niezawodności badań. Pomimo znacznych postępów w tym zakresie, niektóre zastosowania badawcze wciąż opierają się na testach opracowanych w laboratoriach i pracochłonnych technikach, co sprawia, że wdrożenie rozwiązań do zautomatyzowanej diagnostyki na wielką skalę jest niewygodne.

Odpowiadając na te potrzeby i dynamikę rynku, firma A.Menarini Diagnostics podjęła wyzwanie i opracowała zupełnie nowe rozwiązanie w rekordowym czasie w oparciu o umiejętności swojego zespołu badawczo-rozwojowego oraz wspólnie z partnerami z Włoch i innych krajów.

PRIME MDx pozwala użytkownikom na przetwarzanie szeregu rodzajów próbek dzięki inteligentnemu wykorzystaniu wstępnie wypełnionych płytek i uniwersalnego rozwiązania do ekstrakcji. System wykonuje do 5 różnych analiz na próbkę przy maksymalnej liczbie 240 przetworzonych próbek dziennie.

Oprogramowanie oparte na sztucznej inteligencji zapewnia bezbłędne działanie od ciągłego ładowania próbek po interpretację wyników.

System trafi na rynek z dwoma panelami testów, jednym dla wirusowych zakażeń górnych dróg oddechowych i jednym dla zakażeń wirusowych po transplantacji na szerokim spektrum matryc próbek. Dalsze panele badań są obecnie przygotowywane i w przyszłości uzupełnią ofertę.

„Jesteśmy dumni, że możemy wprowadzić na rynek to innowacyjne i kompleksowe rozwiązanie do diagnostyki molekularnej, które pozwala nam odpowiedzieć na potrzeby laboratoriów o obciążeniu średnim do wysokiego na całym świecie i wzmocnić pozycję A. Menarini Diagnostics w branży diagnostyki molekularnej" - oświadczył Fabio Piazzalunga, dyrektor generalny i dyrektor światowy Działu Diagnostyki Grupy Menarini.

Po pokazach przedpremierowych w Medlab Middle East w Dubaju oraz ECCMID w Kopenhadze, system PRIME MDx zostanie oficjalnie zaprezentowany podczas WorldLab EuroMedLab w Rzymie w dniach 21-25 maja.

A.Menarini Diagnostics, czynnik ludzki w technologii: Przez ponad 45 lat spółka z zaangażowaniem pomaga pracownikom służby zdrowia w bezpiecznej i zrównoważonej diagnostyce, przyczyniając się do poprawy jakości życia ludzi na całym świecie.

A.Menarini Diagnostics należy do Grupy farmaceutycznej Menarini założonej w 1886 r. Dziś firma obecna jest w 140 krajach na całym świecie, zatrudnia przeszło 17 tys. pracowników i w 2022 r. odnotowała obroty rzędu 4,155 mld euro.

Więcej informacji na stronie: www.menarinidiagnostics.com oraz LinkedIn.

Logo: https://mma.prnewswire.com/media/1936226/Menarini_Diagnostics_Logo.jpg

Źródło: Menarini Industrie Farmaceutiche Riunite