Astronergy i TÜV Rheinland podpisują umowę o współpracy w zakresie „Zeroemisyjnej fabryki”

15.06.2023, 08:36aktualizacja: 15.06.2023, 08:40

PR Newswire/Astronergy
W ramach współpracy możliwe będzie ustanowienie standardów branżowych dla fabryk o zerowej emisji dwutlenku węgla i najlepszych praktyk zapewniających neutralność węglową.

MONACHIUM, 14 czerwca 2023 r. /PRNewswire/ -- Astronergy, międzynarodowy producent modułów fotowoltaicznych, podpisał umowę o współpracy z TÜV Rheinland na potrzeby swojej „Zeroemisyjnej fabryki”. Ceremonia zawarcia porozumienia odbyła się podczas targów Intersolar Europe na firmowym stoisku A1.250.

Dzięki zdecydowanemu zaangażowaniu w kwestie klimatyczne na światowej wystawie branży solarnej firma przedstawi kluczowe zapowiedzi w procesie dekarbonizacji przemysłu.

W ramach współpracy między stronami możliwe będzie ustanowienie standardów branżowych dla fabryk o zerowej emisji dwutlenku węgla i najlepszych praktyk w zakresie neutralności węglowej.

Branża fotowoltaiczna rewolucjonizuje sposób, w jaki zwykliśmy postrzegać energię jeszcze kilka lat temu. Według EU Market Outlook for Solar Power 2022-2026 w ubiegłym roku energia słoneczna po raz pierwszy pokazała swój prawdziwy potencjał w UE, stymulowany przez rekordowe ceny energii i napięcia geopolityczne, które znacznie poprawiły jej uzasadnienie biznesowe. Mając to na uwadze, Astronergy kontynuuje rozwój swojej działalności w Europie.

Jednocześnie przedsiębiorstwo postawiło sobie za cel nie tylko szybki wzrost, ale także utrzymanie zrównoważonego rozwoju. Zobowiązując się do dekarbonizacji do 2023 r. trzy zakłady Astronergy przejdą certyfikację fabryki o zerowej emisji dwutlenku węgla. Ponadto spółka planuje zakończyć modernizację i certyfikację ośmiu takich zakładów do 2030 roku.

Zdjęcia - https://mma.prnewswire.com/media/2101682/Astronergy_team__three_right__pose_a_photo_T_V_Rheinland_team.jpg

Zdjęcia - https://mma.prnewswire.com/media/2101683/image_5024444_40700575.jpg

Źródło: Astronergy