Pobierz materiał i Publikuj za darmo
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
"Nie ma żadnego zagrożenia dla konsumentów. Polski drób jest bezpieczny" – podkreślił dziś podsekretarz stanu Krzysztof Ciecióra.
Uczestnicy konferencji zwrócili uwagę, że nie ma żadnego zagrożenia dla konsumentów. Podkreślili, że mięso, zwłaszcza drobiowe, nie jest spożywane na surowo, a poddane obróbce cieplnej jest tym bardziej bezpieczne.
Niebezpieczne tezy w artykule prasowym
W resorcie rolnictwa odbyła się dzisiaj specjalna konferencja prasowa poświęcona zakażeniom kotów wirusem H5N1, w której uczestniczyli także główny lekarz weterynarii Paweł Niemczuk, dyrektor Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach profesor Stanisław Winiarczyk oraz prezes Związku Polskiego Mięsa Witold Choiński.
"Informacje podane w artykule prasowym o tym, że wirus ptasiej grypy znajduje się w surowym mięsie drobiowym są absolutnie niesprawdzone. Żadne badania tego nie potwierdzają. Są to nadinterpretacje i manipulacje dokonane przez redakcję Gazety Wyborczej" – stanowczo stwierdził wiceminister.
Podsekretarz stanu zwrócił uwagę, że publikacja artykułu uderza w polski sektor drobiarski, który jest najlepszy w Europie. Świadczy o tym między innymi wartość eksportu w wysokości 3,2 mld euro.
"Nie dziwi więc, że różnymi sposobami próbuje się podważyć zaufanie do tego bardzo ważnego sektora naszej gospodarki. To budzi nasze stanowcze reakcje i będziemy walczyć o dobre imię naszych rolników, którzy dokładają wszelkich starań, aby jakość żywności była na jak najwyższym poziomie. I taka właśnie ona jest" – powiedział wiceminister.
Oświadczenie profesora Krzysztofa Pyrcia
Profesor Krzysztof Pyrć z Laboratorium Wirusologii w Małopolskim Centrum Biotechnologii, na którego badania powoływali się autorzy artykułu, przesłał oświadczenie.
"Ukazał się materiał prasowy, który sugeruje, że wyniki przeprowadzonych przez nasze zespoły naukowe badań wykazały, że koty w ostatnich tygodniach zakażają się wirusem ptasiej grypy H5N1 poprzez skażone mięso pochodzące z drobiu polskiego. Jest to nieprawda. My tego nie wykazaliśmy" – podkreślił profesor.
Stanowisko PIWET-u
Dyrektor Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach profesor Stanisław Winiarczyk zwrócił uwagę, że tylko ta placówka, jako jedyna w Polsce, ma status laboratorium referencyjnego, akredytowanego przez europejskie laboratorium w Padwie. Zwrócił przy tym uwagę, że żadna z osób będąca posiadaczem kota zarażonego wirusem H5N1 nie zachorowała.
"Na tysiąc znanych przypadków zachorowań ludzi na świecie na wirus H5N1, ani jedno zachorowanie nie pochodziło od kota" – podkreślił profesor.
Stanowisko GIW
Główny lekarz weterynarii Paweł Niemczuk podkreślił, że do obrotu może trafić tylko zdrowe mięso. Przypomniał, że każdorazowo mięso jest badane przed i poubojowo.
Stanowisko Związku Polskie Mięso
Prezes Związku Polskie Mięso Witold Choiński apelował do przedstawicieli mediów o większą odpowiedzialność za słowo. Zwrócił uwagę, ze polski sektor drobiarski zajmuje bardzo wysoką pozycję w Europie i na świecie. Polska jest pierwszym producentem drobiu w Europie i czwartym na świecie.
"To jest efekt ciężkiej pracy całego sektora i nie można tego zmarnować" – dodał prezes Choiński.
UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)
kom/ mick/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 05.07.2023, 13:15 |
Źródło informacji | MRiRW |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |