SYNTAGMA CAPITAL finalizuje nabycie Erasteel, oddziału Eramet S.A. zajmującego się stalą szybkotnącą i recyclingiem (Euronext Paris: ERA)

05.07.2023, 14:59aktualizacja: 05.07.2023, 15:03

BRUKSELA--(BUSINESS WIRE)-- Firma Syntagma Capital ogłosiła dzisiaj finalizację nabycia Erasteel (https://www.erasteel.com/).Firma ta, która nadal będzie działać pod marką Erasteel, jest globalnym liderem w obszarze metalurgii konwencjonalnej i metalurgii proszków stali szybkotnącej wykorzystywanej do wysokowydajnych narzędzi do obróbki skrawaniem, wiercenia i cięcia. Ponadto Erasteel posiada wyjątkowe w Europie zdolności do recyklingu metali, oferując zrównoważone rozwiązania w zakresie odzysku akumulatorów, katalizatorów i metali. W 2022 r. działalność firmy wygenerowała dochody na poziomie ok. 275 mln EUR, głównie w sektorze lotniczym i kosmicznym, motoryzacyjnym oraz przemysłowym w 6 zakładach przemysłowych we Francji, Szwecji i Chinach. Firma zatrudnia ok. 860 pracowników na całym świecie.

„Pomimo bardzo trudnego rynku połączeń i przejęć nadal znajdujemy atrakcyjne możliwości wyodrębnienia działalności, aby wykorzystywać kapitał i zapewniać rozwiązania w zakresie zbycia gwarantujące szybkość i pewność. Jesteśmy podekscytowani potencjałem Erasteel i cieszymy się możliwością współpracy z zarządem nad globalnym wzrostem firmy” - powiedział Sebastien Kiekert Le Moult, partner zarządzający Syntagma.

„Z przyjemnością ogłaszamy, że Kerstin Konradsson dołącza do Erasteel w roli dyrektor generalnej. Wnosi ona bardzo cenne doświadczenie ze świata metalurgii nabyte podczas pełnienia funkcji prezes i dyrektor generalnej firmy Boliden Smelters, a także piastowania wielu stanowisk kierowniczych w Åkers i SSAB. Witamy także Beatrice Charon, byłą wiceprezes ds. strategii w Constellium, w radzie doradczej Erasteel. Naszym zamiarem jest wykorzystanie naszego globalnego doświadczenia w dziedzinie metali oraz rozległych zdolności badawczo-rozwojowych i technicznego know-how Erasteel, obecności globalnej firmy oraz silnych relacji z klientami, aby wspierać jej dalszy rozwój, zarówno organiczny, jak i w drodze ukierunkowanych połączeń i przejęć. Zamierzamy także przyspieszyć rozwój oddziału Erasteel odpowiedzialnego za recykling we Francji” - powiedział Frank Coenen, partner w Syntagma.

Z ramienia Syntagma w transakcji wzięli udział Sebastien Kiekert Le Moult (partner zarządzający), Frank Coenen (partner), Benjamin Dahan (partner), Fabio Yamasaki (dyrektor) i Gabriele Lo Monaco (starszy wspólnik).

Syntagma korzystała z doradztwa firmy Willkie Farr Gallagher (Hugo Nocerino i Victor Cann (kwestie korporacyjne), Faustine Viala, Charles Bodreau, Charles-Antoine Erignac i Jordan Pontal (kwestie regulacyjne)), Lincoln International (Géraud Estrangin, Côme de Las Cases), PwC Transaction (Eric Douheret, Clément Meudec, François-Xavier Bornet, Geoffrey Donio, Charles Simonnetto), PwC Legal and Tax (Anne-Valerie Attias-Assouline, Mathieu Norest, Morgane Croisier) oraz Advention Business Partners (Jean-Michel Schmitt, Iska Pivois).

Informacje o Syntagma Capital

Firma Syntagma inwestuje w spółki, które mogą skorzystać z praktycznej wiedzy operacyjnej w celu przyspieszenia wzrostu i poprawy wyników dla wszystkich interesariuszy. Firma jest doświadczonym operatorem, działającym w spółkach na skalę globalną i zarządzającym nimi. Wykorzystuje swoje wewnętrzne zasoby do opracowywania skutecznych strategii oraz realizowania ich w celu osiągnięcia pełnego potencjału i tworzenia trwałej, długoterminowej wartości. Syntagma inwestuje w przedsiębiorstwa i kieruje spółkami w szerokim zakresie branż, ze szczególnym uwzględnieniem rynków materiałowych, chemicznych, przemysłowych i usług dla biznesu, w tym produkcji, dystrybucji, transportu i logistyki, wynajmu sprzętu, usług w sektorze metalowym i innych branż. Firma, jako sygnatariusz zasad odpowiedzialnego inwestowania ONZ, zobowiązuje się do przestrzegania najwyższych standardów ESG we wszystkich inwestycjach, a jej siedziba znajduje się w Brukseli (Belgia). Więcej informacji można uzyskać na stronie: https://syntagmacapital.com.

Wersja źródłowa dostępna na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20230704076837/pl/.

Źródło: SYNTAGMA CAPITAL

KONTAKT: