Polityka i społeczeństwo

Minister Jarosińska-Jedynak o transformacji dronowej na konferencji w Rzeszowie

28.07.2023, 15:06aktualizacja: 28.07.2023, 15:07

- Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej informuje:

W Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego wiceminister Małgorzata Jarosińska-Jedynak wzięła udział w konferencji "Budowanie zaufania publicznego do korzystania z dronów na poziomie regionalnym i lokalnym oraz ich zastosowanie między innymi przez służby zarządzania kryzysowego". Była to okazja m.in. do podkreślenia rosnącej pozycji polskiego sektora kreatywnego i możliwości rozwoju technologii dronowej, a co za tym idzie, potrzebę postrzegania dronów jako osobnego sektora.

– Systematycznie wzrasta liczba branż przemysłowych zainteresowanych wykorzystaniem systemów bezzałogowych. Wsparcie innowacyjnych rozwiązań w tym sektorze powinno być brane szerzej pod uwagę niż dotychczas. Pozwoli to nie tylko wesprzeć jeden z najbardziej obiecujących segmentów przemysłowych, ale również przyczyni się do upowszechniania wykorzystywania dronów w różnych sektorach z korzyścią dla polskiej gospodarki, środowiska i obywateli – mówiła sekretarz stanu w MFiPR Małgorzata Jarosińska-Jedynak podczas panelu dyskusyjnego pn. "Rola władz lokalnych i regionalnych w czasach transformacji dronowej oraz perspektywy wdrażania koncepcji U-space".

Jak podkreśliła wiceszefowa MFiPR, w naszym resorcie dostrzegamy szybki rozwój technologii dronowej i w zależności od rodzaju planowanych inwestycji istnieją potencjalne źródła ich finansowania środkami UE .

– Projekty z zakresu U-space mają największe szanse wsparcia na dofinansowanie z programów: Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki oraz Fundusze Europejskie na Rozwój Cyfrowy – mówiła wiceminister Jarosińska-Jedynak.

W FENG nie ma konkursów dedykowanych bezpośrednio projektom z obszaru dronów, jednak projekty z tego zakresu tematycznego wpisują się w obszar szeroko rozumianych innowacji oraz realizacji prac badawczo-rozwojowych. Program będzie wspierał projekty, które są zgodne z Krajowymi Inteligentnymi Specjalizacjami. Wśród nich uwzględniono jednostki bezzałogowe.

Natomiast w programie FERC w priorytecie "Zaawansowane usługi cyfrowe" przewiduje się wsparcie rozwoju skalowalnych rozwiązań cyfrowych problemów społeczno-gospodarczych.

– Pewne możliwości bezpośredniego finansowania wykorzystania dronów przewiduje też program FEnIKS - Fundusze Europejskie na Infrastrukturę, Klimat, Środowiska. Będzie m.in. istniała możliwość wsparcia dla usprawnienia zarządzania obszarami chronionymi oraz monitoringu przyrody, powietrza i hałasu poprzez zakup bezzałogowych statków powietrznych i pływających – dodała Małgorzata Jarosińska-Jedynak.

W dyskusji na temat transformacji dronowej i udziału w niej władz lokalnych i regionalnych wzięli udział i również: Władysław Ortyl, Marszałek Województwa Podkarpackiego, Jarosław Sęp, Prorektor ds. rozwoju i współpracy z otoczeniem z Politechniki Rzeszowskiej im. Ignacego Łukasiewicza, Adam Hamryszczak, Prezes Zarządu, Port Lotniczy Rzeszów-Jasionka, Grzegorz Trzeciak, Dyrektor Centrum Technologii Bezzałogowych Łukasiewicz – ILOT i Grzegorz Łobodziński, Założyciel Drone Space Valley.

Podczas konferencji wiceminister wzięła również udział w spotkaniu dotyczącym prac nad opinią "Strategia Dronowa 2.0" Europejskiego Komitetu Regionów na temat możliwości wsparcia władz lokalnych i regionalnych ze środków UE w budowaniu infrastruktury U-Space.

ra/

Data publikacji 28.07.2023, 15:06