Polityka i społeczeństwo

MRiRW: minister Robert Telus - doradztwo rolnicze, to relacja człowiek – człowiek (komunikat)

13.09.2023, 16:03aktualizacja: 13.09.2023, 16:05

- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:

"Doradztwo rolnicze, to coś więcej niż tylko narzędzie. To relacja człowiek – człowiek, człowiek doradca i człowiek rolnik" – podkreślił dziś minister Robert Telus podczas konferencji zorganizowanej z okazji 100-lecia doradztwa rolniczego.

Sukcesy polskiego doradztwa rolniczego

Szef resortu rolnictwa zauważył, że bieżący rok postawił przed doradcami i rolnikami wiele wyzwań. Między innymi te związane z tzw. ekoschematami. Dzięki wsparciu doradców Polscy rolnicy skorzystali z dodatkowych dopłat za praktyki sprzyjające ochronie środowiska i klimatu oraz dobrostanowi zwierząt. "To dzięki Wam, dzięki doradcom rolniczym, rolnicy złożyli 120% liczby wniosków, którą zakładaliśmy. Polski rolnik dzięki Waszej pomocy pokazał, że potrafi" – mówił szef resortu rolnictwa.

Minister podkreślił także rolę doradców rolniczych w kształtowaniu wizerunku polskiego rolnictwa i marki polskiej żywności. "To, że dziś polskie rolnictwo jest silne, to, że polskie rolnictwo liczy się w Europie i na świecie; to, że nasz produkt jest marką w Europie – to wszystko to zasługa doradztwa rolniczego" – zauważył Robert Telus.

Wizja przyszłości

Dzisiejsze spotkanie było okazją nie tylko do podsumowania dotychczasowej pracy, lecz także do rozmów o przyszłości doradztwa rolniczego w Polsce. Zarówno minister Robert Telus, jak i towarzysząca mu sekretarz stanu Anna Gembicka podkreślali ogromną rolę transferu wiedzy.

"Jestem zwolennikiem, żeby oprócz wniosków – które są bardzo ważne – stawiać na wiedzę. Chcemy, aby doradztwo było doradztwem obiektywnym, opartym na wiedzy. Żeby tę wiedzę, którą wypracowujemy w instytutach, którą wypracowujemy na poletkach w ośrodkach doradztwa rolniczego, zanieść do polskiego rolnika. Bardzo mocno będziemy na to kłaść nacisk" – zaznaczył minister Robert Telus.

O przyszłości doradztwa rolniczego mówiła dziś także sekretarz stanu Anna Gembicka, która w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju wsi nadzoruje działania związane z doradztwem. Wiceminister podkreśliła, że przyszłość doradztwa to nowe technologie i cyfryzacja. Zaznaczyła, że najważniejszym zadaniem dla doradztwa jest niezmiennie przekazywanie wiedzy.

"Ośrodki doradztwa rolniczego są pasem transmisyjnym dla przekazywania osiągnięć nauki, które są wypracowywane w naszych instytutach badawczych bezpośrednio do rolników. Bo czym byłaby nauka, jeżeli wypracowanych dokonań i efektów pracy nie można byłoby wdrażać w praktyce" – zauważyła Anna Gembicka.

Podziękowania i odznaczenia

Dzisiejsza konferencja to także czas podziękowań oraz okazja do wręczenia odznaczeń tym, którzy przyczynili się do sukcesu doradztwa rolniczego w Polsce.

"Wiele osób przekazuje swoje umiejętności, a przede wszystkim wkłada serce w działania dla rozwoju doradztwa" – podkreślił minister Telus.

"Bardzo dziękuję doradcom za to, że przekazują rolnikom, jak człowiek człowiekowi, swoją obiektywną wiedzę. Życzę doradcom satysfakcji z ich pracy. Tej duchowej, czyli przekonania, że robią coś dobrego dla Polski i dla polskiego rolnika. A także tej finansowej. Robimy i będziemy robić wszystko, aby finansowo wspierać doradztwo rolnicze" – zwrócił się szef resortu rolnictwa do doradców rolniczych.

Konferencja "100 lat doradztwa rolniczego. Jesteśmy z Wami od 100 lat!"

Konferencja odbywa się 13-14 września w Warszawie. Wydarzenie organizowane jest przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Uczestniczą w nim m.in. przedstawiciele państwowego doradztwa rolniczego, środowisk rolniczych, instytutów naukowych, szkół wyższych oraz instytucji współpracujących z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Konferencja stanowi podsumowanie dokonań państwowego doradztwa w Polsce. To spotkanie w gronie tych, którzy przyczynili się do sukcesu doradztwa, aktywnie wspierając mieszkańców wsi i upowszechniając dobre praktyki i rozwiązania. Wydarzenie jest także okazją do wymiany doświadczeń oraz dyskusji nad wyzwaniami czekającymi środowisko doradcze w kolejnych latach.

Program konferencji obejmuje inspirujące prezentacje i wykłady, sesje plenarne i panele dyskusyjne. Będzie to doskonała okazja do wymiany pomysłów oraz nawiązania nowych kontaktów. To platforma poszukiwania rozwiązań, które przyczynią się do rozwoju zrównoważonego rolnictwa.

kom/ mick/

Data publikacji 13.09.2023, 16:03