Nauka i technologie

Mary Kay Inc prezentuje nowe wyniki badań dotyczących mieszanki antyoksydacyjnej, która może ograniczać widoczny wpływ zanieczyszczeń i starzenia się na skórę

20.09.2023, 08:46aktualizacja: 20.09.2023, 08:49

Business Wire/Mary Kay Inc.

DALLAS--(BUSINESS WIRE)-- Mary Kay Inc., globalny lider w innowacjach w pielęgnacji skóry, ujawnił niedawno przełomowe badania nad terapią, która ogranicza widoczny wpływ zanieczyszczeń i starzenia się na ludzką skórę. Wnioski, którymi firma Mary Kay podzieliła się na pierwszym spotkaniu International Societies for Investigative Dermatology (ISID), potwierdziły znaczną poprawę jędrności skóry oraz wyglądu drobnych i głębszych zmarszczek w czasie trwania badania.

Ta informacja prasowa zawiera multimedia. Pełna treść informacji prasowej znajduje się tutaj: https://www.businesswire.com/news/home/20230919289433/pl/.

„Naukowcy Mary Kay spędzili lata nad badaniem najnowszych innowacyjnych składników, aby zapewnić jak najlepszą ochronę przed wolnymi rodnikami oraz pomagać w opóźnianiu przedwczesnego starzenia się skóry z powodu czynników środowiskowych i związanych ze stylem życia, takich jak spaliny i zanieczyszczenie powietrza” - powiedziała dr Lucy Gildea, główna dyrektor ds. innowacji, Dział Produktów i Nauki w Mary Kay.

Badania zostały także opublikowane w International Journal of Cosmetic Science.

Naukowcy w Mary Kay badali wpływ zanieczyszczenia powietrza na skórę w drodze licznych projektów współpracy akademickiej od 2016 r. Wcześniejsze badania analizowały reakcje biochemiczne komórek skóry człowieka na różne formy zanieczyszczeń, w tym spaliny z silników wysokoprężnych i zanieczyszczenie powietrza w miastach. Kluczowe wnioski wskazały, że opracowana przez firmę mieszanka antyoksydantów ogranicza te wpływy.

„Nie ma wątpliwości, że zanieczyszczenie powietrza przyczynia się do starzenia się skóry” - powiedział dr Jean Krutmann, pionier medycyny środowiskowej, profesor dermatologii i dyrektor IUF - Leibniz Research Institute for Environmental Medicine w Düsseldorfie w Niemczech.

Prowadził on badania w celu ustalenia wpływu zanieczyszczenia powietrza na skórę człowieka od czasu publikacji kluczowego dokumentu w 2010 r. mającego na celu wykazanie wpływu narażenia na cząstki w powietrzu na starzenie się skóry.

Wnioski zaprezentowane podczas ISID 2023 to jedynie ostatnie z wysiłków podejmowanych przez Mary Kay w celu wzmocnienia wyrażanego od lat zobowiązania w zakresie badań i rozwoju w obszarze zdrowia skóry i piękna. Firma Mary Kay posiada ponad 1600 patentów na produkty, technologie i projekty opakowań w swoim globalnym portfolio.

Informacje o Mary Kay

Kiedyś. Teraz. Zawsze. Mary Kay Ash, jedna z pierwszych kobiet, której udało się przebić tzw. szklany sufit, stworzyła swą wymarzoną markę kosmetyczną w 1963 r. w Teksasie w jednym celu: aby wzbogacać życie kobiet. Z tego marzenia powstała międzynarodowa firma współpracująca z milionami niezależnych konsultantek i konsultantów w ponad 35 krajach. Od 60 lat możliwości oferowane przez Mary Kay pozwalają kobietom kształtować swoją przyszłość dzięki edukacji, mentoringowi, wsparciu i innowacjom. Firma Mary Kay z zaangażowaniem inwestuje w naukę leżącą u podstaw piękna i produkuje nowoczesne kosmetyki do pielęgnacji skóry i makijażu, suplementy diety oraz zapachy. Mary Kay wierzy w ochronę naszej planety dla przyszłych pokoleń, wspiera kobiety chore na raka i będące ofiarami przemocy domowej oraz zachęca młode osoby do realizacji marzeń. Więcej informacji można znaleźć na stronie marykayglobal.com oraz śledząc profile społecznościowe na Facebooku, Instagramie, LinkedIn i Twitterze.

Wersja źródłowa dostępna na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20230919289433/pl/.

Źródło: Mary Kay Inc.

KONTAKT: