„Energia naprawdę” wskazuje fałszywe informacje i edukuje w zakresie energetyki

27.09.2023, 14:53aktualizacja: 27.09.2023, 15:05

PAP/S. Leszczyński (1)
Co drugi Polak spotkał się w internecie z treściami dotyczącymi energetyki. Aż pół miliona przebadanych przez ekspertów informacji zawierało fałszywe informacje lub były po prostu fakenewsami. Aby konsumenci energii mogli zweryfikować swoją wiedzę i dać odpór fałszywym informacjom rusza kampania informacyjna „Energia naprawdę”.

Polskie Towarzystwo Elektrociepłowni Zawodowych (PTEZ) zainaugurowało kampanię społeczno-edukacyjną „Energia naprawdę”, która ma zwiększyć wiedzę Polaków na temat energetyki i ciepłownictwa, a przede wszystkim przeciwdziałać rozpowszechnianiu nieprawdziwych informacji na ich temat.

„Energetyka jest bardzo ważną częścią gospodarki, ma wpływ na wszystkie pozostałe jej segmenty, ale także na życie codzienne Polaków, bo każdy z nas korzysta z energii” – zauważył Przemysław Kołodziejak, wiceprezes ds. operacyjnych PGE Polskiej Grupy Energetycznej i przewodniczący Rady Kampanii.

„Pojawiająca się w przestrzeni publicznej dezinformacja i przekłamania wpływają na kształtowanie opinii publicznej, co przekłada się później na działalność firm energetycznych. Klasycznym przykładem są protesty przeciwko budowie takich czy innych źródeł energii, przeciwko budowie linii energetycznych, nowych gazociągów czy stosowaniu określonych technologii” - dodał.

Fałszywe informacje na temat kluczowej gałęzi polskiej gospodarki, którą jest energetyka, często w sposób celowy i zorganizowany rozpowszechniane są w internecie, a za jego pośrednictwem w innych mediach, w tym w mediach społecznościowych. Gdy ich wpływ na opinię publiczną jest poważny, może to powodować problemy w funkcjonowaniu państwa.

„Fałszywe informacje w energetyce to problem o dużym znaczeniu społecznym. Postanowiliśmy się temu przeciwstawić i dostarczyć rzetelną informację wszystkim odbiorcom” – powiedział podczas inauguracji kampanii Maciej Maciejowski, dyrektor ds. komunikacji Polskiego Komitetu Energii Elektrycznej.

Wyszukiwanie i dementowanie fałszywych informacji to w kampanii „Energia naprawdę” domena Polskiej Agencji Prasowej (PAP), która w ramach projektu #FakeHunter od kilku lat zajmuje się ściganiem fakenewsów. PAP, wraz Agencją Rynku Energii i Polskim Komitetem Energii Elektrycznej, pomoże PTEZ tworząc specjalną platformę na stronie Energianaprawde.pl, za pomocą której będzie można zgłaszać fałszywe informacje.

Mirosław Usidus, redaktor serwisu PAP FakeHunter, powiedział, że redakcja zauważyła, iż fałszywe informacje w kategorii energetyka, które dotychczas wyłapywała, nie mają charakteru faktograficznego.

„Jest sporo opinii, mieszanie opinii z manipulacjami. Z punktu widzenia czystej metody weryfikacji faktograficznej nie jest łatwo z czymś takim walczyć. My nie polemizujemy, my na podstawie wiarygodnych źródeł weryfikujemy fakty. Dezinformacja w sektorze energetycznym w dużo większym stopniu opiera się na manipulowaniu faktami, opinią publiczną, na jej urabianiu, >>podkręcaniu<< znaczenia różnych wydarzeń, które tak na prawdę są nieistotne” – powiedział redaktor Usidus.

Dorota Jeziorowska, dyrektor PTEZ poinformowała, że w celu zgłaszania przez internautów fałszywych informacji uruchomiony został formularz na stronie www.energianaprawde.pl. W serwisie znaleźć można także treści edukacyjne.

„W blogu, który znajduje się na portalu dostępne są i będą pojawiały się nowe artykuły autorstwa naszych ekspertów” – wyjaśnia Jeziorowska.

Jak wynika z badania ARC Rynek i Opinia, jedynie 25 proc. Polaków potrafi odpowiedzieć na pytanie, czym jest pakiet Fit for 55, kluczowy dokument dla przyszłości energetyki w krajach UE. Również 25 proc. badanych nie wie, jakie są główne źródła energii w Polsce, a 34 proc. respondentów nie jest w stanie określić, ile energii elektrycznej zużywa rocznie średnio gospodarstwo domowe.

PTEZ od ponad 30 lat wspiera i integruje branżę wytwórców ciepła i energii elektrycznej.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo