Polityka i społeczeństwo

MRiRW: Światowy Dzień Jabłka (komunikat)

29.09.2023, 15:38aktualizacja: 29.09.2023, 15:39

- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:

Sekretarz stanu Rafał Romanowski uczestniczył dziś w specjalnej konferencji prasowej zorganizowanej przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa z okazji Światowego Dnia Jabłka.

Konferencja odbyła się w sadzie Andrzeja Jarosiewicza w Nowych Olszynach w powiecie płońskim. W wydarzeniu uczestniczyli m.in. wicedyrektor KOWR Małgorzata Gośniowska-Kola oraz ekspert z Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach dr Dorota Kruczyńska.

Produkcja jabłek w Polsce

"35 procent całej unijnej produkcji jabłek przypada na Polskę" – podkreślił wiceminister.

Zwrócił przy tym uwagę, że światowy rynek jabłek kształtuje się dosyć przejrzyście. Największymi graczami na tym rynku są Chiny, Stany Zjednoczone Ameryki oraz Turcja.

"Światowy Dzień Jabłka jest doskonałą okazją do pokazania potencjału polskiego jabłka, które stanowi 80 procent produkowanych w Polsce owoców – stwierdził sekretarz stanu Rafał Romanowski. Wiceminister przypomniał, że nasza produkcja jabłek wynosi około 4 mln ton, a powierzchnia sadów" – około 150 tysięcy hektarów.

Podkreślił jednocześnie walory smakowe i zdrowotne polskich jabłek, zachęcając do częstszego włączania ich do naszej codziennej diety.

Pomoc dla sadowników

Wiceminister poinformował, że na pomoc dla sadowników zabezpieczone zostały środki w wysokości 225 mln zł.

"To rekordowa pomoc. W przypadku drzew owocowych wynosi 5 tysięcy złotych na hektar, a w przypadku krzewów owocowych i truskawek – 2,5 tysiąca zł na hektar" – podkreślił sekretarz stanu Rafał Romanowski.

Pomoc skierowana jest do rolników, w gospodarstwach których straty spowodowane zostały przez huragan, grad lub przymrozki. Wnioski będą przyjmowane od 5 do 10 października 2023 r., a wypłata będzie zrealizowana jeszcze w tym roku.

Samozbiory

"Gorąco zachęcam sadowników, do włączania się do akcji samozbiorów, a konsumentów do odwiedzania sadów. Takie doświadczenie może być wspaniałą przygodą dla całych rodzin. Samodzielnie zerwane z drzewa owoce smakują zupełnie wyjątkowo" – podkreśliła zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Małgorzata Gośniowska-Kola.

Akcja samozbiorów potrwa do 31 października 2023 r.

Program dla szkół

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa realizuje „Program dla szkół”, który polega na bezpłatnym dostarczaniu owoców, warzyw i produktów mlecznych dla uczniów szkół podstawowych. Celem działania jest promowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży. W „Programie dla szkół” uczestniczy blisko 12 tys. placówek oświatowych. Aby dostarczyć odpowiednie produkty, KOWR współpracuje w tym zakresie z 80 dostawcami owoców i warzyw.

Główne odmiany jabłek

Światowa produkcja jabłek opiera się na kilku odmianach, które rosną w sadach w różnych częściach globu. Niezmiennie, od dziesiątków lat numerem jeden jest Golden Delicious, a następnie Fuji i Delicious. Do tej trójki dołączyła Gala, której udział w ogólnej produkcji jabłek zwiększył się znacząco w ciągu ostatnich 20 lat – poinformowała ekspertka Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytut Badawczego w Skierniewicach dr Dorota Kruczyńska.

Natomiast w Polsce zarejestrowano ponad 70 odmian jabłoni. Najpopularniejszymi odmianami jabłek są: Idared, Jonagold, Szampion, Ligol, Golden Delicious, Red Delicious, Gala, Gloster, Lob i Cortland.

kom/ mick/ mmu/

Data publikacji 29.09.2023, 15:38