Nauka i technologie

II Śląski Konwent Klimatyczny CLIMATE-CON 2023 na Stadionie Śląskim

06.10.2023, 13:06aktualizacja: 06.10.2023, 13:10

W dniach 11 i 12 października br. Stadion Śląski w Chorzowie ponownie stanie się areną dyskusji i debat dotyczących ochrony powietrza, środowiska i klimatu.

W tych dniach odbędzie się druga edycja Śląskiego Konwentu Klimatycznego CLIMATE-CON 2023 - Regiony dla klimatu, w czasie którego uczestnicy będą mieli okazję dowiedzieć się o najważniejszych wyzwaniach klimatycznych, przed jakimi stoją zarówno województwo śląskie, jak i cała Polska.

W trakcie 2 dni wydarzenia zaplanowano 28 paneli dyskusyjnych, w których udział weźmie ponad 90 prelegentów. Sesje tematyczne oraz warsztaty będą odbywać się aż w 5 salach jednocześnie. W programie wydarzenia uwzględniono 2 sesje tematyczne: „Młodzież dla klimatu” (sesja popularno-naukowa, skierowana m.in. do studentów śląskich uczelni) oraz „Nauka dla klimatu” (sesja skierowana do studentów śląskich uczelni). W agendzie wydarzenia zaplanowano także blok tematyczny dotyczący ograniczenia niskiej emisji w sektorze transportu, składający się z 6 paneli dyskusyjnych oraz warsztatów dla gmin w zakresie projektowania i wdrażania planu zrównoważonej mobilności miejskiej (SUMP).

Dodatkową atrakcję stanowić będą wydarzenia towarzyszące, wśród których znajdzie się m.in. pokaz mody i biżuterii recyklingowej „Ekomoda” oraz wystawa prac pn. „Inspirowane naturą”. Konwent uświetni również wystawa inwestycji proekologicznych z województwa śląskiego, która powstała w ramach kampanii edukacyjno-informacyjnej „Bierzemy powietrze pod swoje skrzydła”.

CLIMATE-CON 2023 jest także wydarzeniem towarzyszącym w ramach Europejskiego Tygodnia Regionów i Miast, które odbędzie się w dniach 9-12 października 2023 r. w Brukseli.

Wydarzenie jest adresowane do szerokiej grupy odbiorców, tj. jednostek samorządu terytorialnego i ich związków, organizacji pozarządowych, środowiska eksperckiego i akademickiego, przedsiębiorców, studentów, młodzieży szkolnej oraz mieszkańców województwa śląskiego.

Wydarzenie stanowić będzie nie tylko podsumowanie prac, jakie województwo śląskie realizuje w zakresie m.in. poprawy jakości powietrza i przeciwdziałania zmianom klimatu, ale będzie przede wszystkim przestrzenią do szerokiej dyskusji o tym, jak zmieniać świat w trosce o środowisko naturalne oraz zdrowie i przyszłość mieszkańców.

W trakcie dwudniowego spotkania poruszone zostanie pełne spectrum tematów związanych z adaptacją do zmian klimatu oraz działań podejmowanych dla przeciwdziałania negatywnym skutkom zmian klimatu, m.in.:

- transformacja regionu górniczego,

- mitygacja czy adaptacja,

- miasta neutralne klimatycznie,

- architekci dla klimatu,

- budynek zeroemisyjny,

- zmiany klimatyczne a bioróżnorodność,

- plan zrównoważonej mobilności miejskiej (SUMP) jako odpowiedź na potrzeby użytkowników miast,

- ograniczenia dostępności przestrzeni miejskich dla pojazdów spalinowych,

- zielony transport publiczny i ekologiczne łańcuchy dostaw,

- finansowanie działań klimatycznych,

- zmiany klimatu - wpływ na zdrowie społeczeństwa,

- odnawialne źródła energii,

- ekologia i oszczędność w jednym,

- technologie dla klimatu,

- ekobiznes czy biznes eko,

- rewolucja samochodów osobowych w 2035 roku,

- green smart city. narzędzia fuzji technologii i środowiska w miastach i wsiach,

- finansowanie transportu publicznego nisko- i zeroemisyjnego.

Odbędą się także międzynarodowe warsztaty dla gmin dotyczące projektowania i wdrażania planu zrównoważonej mobilności miejskiej.

Gośćmi i prelegentami będą przedstawiciele struktur unijnych, nauki, biznesu, instytucji samorządowych, szkół oraz organizacji pozarządowych i społecznych.

Wydarzenie organizowane jest w ramach projektów zintegrowanych LIFE: „IP LIFE dla Adaptacji Terenów Pogórniczych” [LIFE-IP COALA] oraz „Śląskie. Przywracamy błękit”. Kompleksowa realizacja programu ochrony powietrza dla województwa śląskiego [LIFE-IP AQP-SILESIAN-SKY].

„Śląskie. Przywracamy błękit” to największy w Europie projekt ochrony powietrza, obejmujący swoim zasięgiem całe województwo śląskie. Bierze w nim udział 89 partnerów i współbeneficjentów.

Głównym celem projektu LIFE-IP COALA jest systemowe rozwiązywanie skutków zmian klimatu (na poziomie regionalnym) poprzez realizację regionalnej strategii adaptacyjnej oraz znalezienie synergii pomiędzy przeciwdziałaniem zmianom klimatu a pozostałymi wyzwaniami, jakimi są na przykład neutralność węglowa czy transformacja.

Szczegółowe informacje o wydarzeniu znajdują się na stronach internetowych powietrze.slaskie.pl oraz przywracamyblekit.slaskie.pl.

Źródło informacji: Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego Departament Inwestycji i Projektów Regionalnych

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 06.10.2023, 13:06
Źródło informacji Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego Departament Inwestycji i Projektów Regionalnych