Newsletter

Polityka i społeczeństwo

MRiRW: Finał konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych (komunikat)

10.10.2023, 16:27aktualizacja: 10.10.2023, 16:29

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:

Sekretarz stanu Rafał Romanowski wziął udział w finale XII edycji Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy, autorski przepis kulinarny. Zadaniem konkursowym było stworzenie przepisu wykorzystującego produkty tradycyjne, zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Finał konkursu odbył się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego (ZSCKR) w Studzieńcu w ostatni piątek.

Polskie smaki w kuchni

– Warto sięgać po tradycyjne, polskie produkty. Posiadane przez nich oznaczenia to gwarancja ich najlepszej jakości. Poszukując smaków, szukajcie przede wszystkim tych polskich – zwrócił się wiceminister Romanowski do młodych kucharzy.

Sekretarz stanu zauważył, że polska kuchnia tradycyjna zachwyca zagranicznych turystów, także tych z dalekiego świata, np. z Japonii czy Australii, a uznani na świecie kucharze bardzo cenią nasze produkty, które wyróżniają się na tle Europy.

O konkursie

Tematem XII edycji konkursu było danie główne. W konkursie mogli brać uczniowie ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym, którzy stworzyli autorski przepis kulinarny uwzględniający co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi było współorganizatorem tego konkursu, obok Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.

Zwycięzcy

Po ocenie finałowych potraw komisja przyznała nagrody i wyróżnienia. Miejsca na podium zajęli:

• pierwsze miejsce: Julia Ślużyńska, Marek Romanowski pod opieką Anny Korzeń, Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, danie: Polędwiczka sous vide z sosem śliwkowym, puree z marchewki i pierogami z kaszą gryczaną i twarogiem wędzonym;

• drugie miejsce: Dominik Dług pod opieką Elżbiety Kurowskiej, Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi – Gastronomik Łódź, danie: Polskie „Surf and turf”;

• trzecie miejsce: Maria Solińska, Hubert Hyzopski pod opieką Anny Korzeń, Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, danie: „Pokuczaje” z karpia z sosem piwno-owocowym, puree z fasoli i czarną soczewicą.

Wyróżnienia zdobyli:

• Katarzyna Klejmont, Maria Renowicka pod opieką Agaty Drywulskiej-Bartyzel, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. W. Witosa w Suwałkach, danie: Comber z sarny, krupniok w orzechowej panierce, ziemniaki gratin z korycińśkim serem, sos śliwkowy, puree dyniowe, buraki w miodzie, chips z jarmużu;

• Kamila Janiszewska, Wioletta Radomska pod opieką Magdaleny Paczkowskiej, Zespół Szkół w Kowalewie Pomorskim, danie: Podwędzane piersi z kaczki z puree z dyni i fasoli z karmelizowaną gruszką i figą w towarzystwie nadwiślańskiej wiśni otulone sosem śliwkowo-piernikowym.

• Natalia Macuda, Kacper Grala pod opieką Agaty Majkowskiej, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie, danie: Budyń z jagnięciny podhalańskiej z dodatkiem jabłek łąckich i mięty podany z sosem z wiśni nadwiślanki, warzywami grillowanymi na musie z bryndzy i rozetkami fasolowymi;

• Julia Miedzińska, Maja Bogdańska pod opieką Jarosława Seweryna, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie, danie: Pierś z kurczaka z sosem z jeżyn i miodu pitnego, z puree z fasolki, pyroczkiem smażonym, kapustą modrą pieczoną i ogórkami chili.

Autorzy najlepszych prac otrzymali nagrody oraz dyplomy.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

ra/ mmu/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 10.10.2023, 16:27
Źródło informacji MRiRW
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ