Pobierz materiał i Publikuj za darmo
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:
Sekretarz stanu Rafał Romanowski wziął udział w finale XII edycji Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy, autorski przepis kulinarny. Zadaniem konkursowym było stworzenie przepisu wykorzystującego produkty tradycyjne, zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Finał konkursu odbył się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego (ZSCKR) w Studzieńcu w ostatni piątek.
Polskie smaki w kuchni
– Warto sięgać po tradycyjne, polskie produkty. Posiadane przez nich oznaczenia to gwarancja ich najlepszej jakości. Poszukując smaków, szukajcie przede wszystkim tych polskich – zwrócił się wiceminister Romanowski do młodych kucharzy.
Sekretarz stanu zauważył, że polska kuchnia tradycyjna zachwyca zagranicznych turystów, także tych z dalekiego świata, np. z Japonii czy Australii, a uznani na świecie kucharze bardzo cenią nasze produkty, które wyróżniają się na tle Europy.
O konkursie
Tematem XII edycji konkursu było danie główne. W konkursie mogli brać uczniowie ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym, którzy stworzyli autorski przepis kulinarny uwzględniający co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi było współorganizatorem tego konkursu, obok Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.
Zwycięzcy
Po ocenie finałowych potraw komisja przyznała nagrody i wyróżnienia. Miejsca na podium zajęli:
• pierwsze miejsce: Julia Ślużyńska, Marek Romanowski pod opieką Anny Korzeń, Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, danie: Polędwiczka sous vide z sosem śliwkowym, puree z marchewki i pierogami z kaszą gryczaną i twarogiem wędzonym;
• drugie miejsce: Dominik Dług pod opieką Elżbiety Kurowskiej, Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi – Gastronomik Łódź, danie: Polskie „Surf and turf”;
• trzecie miejsce: Maria Solińska, Hubert Hyzopski pod opieką Anny Korzeń, Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, danie: „Pokuczaje” z karpia z sosem piwno-owocowym, puree z fasoli i czarną soczewicą.
Wyróżnienia zdobyli:
• Katarzyna Klejmont, Maria Renowicka pod opieką Agaty Drywulskiej-Bartyzel, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. W. Witosa w Suwałkach, danie: Comber z sarny, krupniok w orzechowej panierce, ziemniaki gratin z korycińśkim serem, sos śliwkowy, puree dyniowe, buraki w miodzie, chips z jarmużu;
• Kamila Janiszewska, Wioletta Radomska pod opieką Magdaleny Paczkowskiej, Zespół Szkół w Kowalewie Pomorskim, danie: Podwędzane piersi z kaczki z puree z dyni i fasoli z karmelizowaną gruszką i figą w towarzystwie nadwiślańskiej wiśni otulone sosem śliwkowo-piernikowym.
• Natalia Macuda, Kacper Grala pod opieką Agaty Majkowskiej, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie, danie: Budyń z jagnięciny podhalańskiej z dodatkiem jabłek łąckich i mięty podany z sosem z wiśni nadwiślanki, warzywami grillowanymi na musie z bryndzy i rozetkami fasolowymi;
• Julia Miedzińska, Maja Bogdańska pod opieką Jarosława Seweryna, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie, danie: Pierś z kurczaka z sosem z jeżyn i miodu pitnego, z puree z fasolki, pyroczkiem smażonym, kapustą modrą pieczoną i ogórkami chili.
Autorzy najlepszych prac otrzymali nagrody oraz dyplomy.
UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)
ra/ mmu/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 10.10.2023, 16:27 |
Źródło informacji | MRiRW |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |