Nauka i technologie

HAGA - nowe metody logowania do systemów HEUTHES

20.10.2023, 08:00aktualizacja: 20.10.2023, 08:00

Firma HEUTHES prowadzi prace nad zwiększeniem liczby metod logowania do swoich systemów. Do tej pory logowanie do systemów HEUTHES, w tym do ISOF odbywało się poprzez SSL/TLS (protokół sieciowy do zabezpieczania transferu danych) z certyfikatami klientów. Chcąc ułatwić swoim klientom korzystanie z systemów firma wprowadzi dodatkowe sposoby logowania. Klienci będą mieli możliwość logowania do ISOF za pomocą kodu QR, poprzez zastosowanie aplikacji Mobilny ISOF na telefonie lub z wykorzystaniem jednokrotnego logowania SSO i użyciem ADFS (Active Directory Federation Service). Firma pracujemy także nad zastosowaniem kluczy U2F.

Realizacja nowych metod będzie polegała na wprowadzeniu nowego serwera HAGA (HEUTHES Autorization Gateway). Umożliwi on:

1. Logowanie kodem QR – po wpisaniu adresu usługi w komputerze PC użytkownikowi wyświetli się kod QR, który będzie musiał być zeskanowany telefonem z aplikacją Mobilny ISOF i po autoryzacji użytkownik zostanie przekierowany do swojego systemu i zapytany o hasło.
2. Powstaną dwa warianty użycia kodów QR z przechowywaniem certyfikatu w aplikacji Mobilny ISOF lub przechowywaniem certyfikatu w serwerze HEUTHES.
3. SSO dla aplikacji ISOF z użyciem ADFS – zintegrowane logowanie do aplikacji ISOF z użyciem tożsamości potwierdzonej przez system operacyjny. Użytkownicy ADFS mogą logować się do systemu ISOF w modelu SaaS w oparciu o standard OpenID Connect (uwierzytelnianie i autoryzacja). W początkowym okresie ta metoda zostanie udostępniona tylko dużym kontrahentom mającym więcej niż sto stacji roboczych.

W definicji użytkownika systemu będzie można wpisać wiele różnych metod autoryzacji jednocześnie.
Więcej informacji na stronach www.isof.pl.

Źródło informacji: HEUTHES Sp. z o.o.

Data publikacji 20.10.2023, 08:00
Źródło informacji HEUTHES Sp. z o.o.