Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Podczas konferencji przedstawione zostaną wyniki badania świadomości Polaków na temat raka żołądka, najnowsze wytyczne diagnostyczno-terapeutyczne w przypadku tego typu nowotworu oraz kluczowe informacje dot. epidemiologii, objawów, czynników ryzyka i profilaktyki.
W konferencji wezmą udział:
- Prof. dr hab. n. med. Jarosław Reguła, Konsultant krajowy w dziedzinie gastroenterologii, Klinika Gastroenterologii Narodowego Instytutu Onkologii-PIB oraz Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego,
- Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, wiceprezes Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Klinika Chorób Wewnętrznych i Gastroenterologii, Państwowy Instytut Medyczny MSWiA,
- Prof. dr hab. n. med. Barbara Radecka, Wojewódzki Konsultant onkologii klinicznej, Opolskie Centrum Onkologii im. Prof. Tadeusza Koszarowskiego,
- Iga Rawicka, prezes Fundacji EuropaColon Polska.
Gościem specjalnym konferencji będzie antybohaterka tegorocznej kampanii - HELICOBACTER PYLORI
Program spotkania:
1. Epidemiologia i najczęstsze objawy raka żołądka
Prof. dr hab. n. med. Jarosław Reguła, Konsultant krajowy w dziedzinie gastroenterologii, Klinika Gastroenterologii Narodowego Instytutu Onkologii-PIB oraz Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego
2. Helicobacter pylori - najważniejszy czynnik ryzyka rozwoju raka żołądka - nowe wytyczne, testowanie, leczenie
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, wiceprezes Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Klinika Chorób Wewnętrznych i Gastroenterologii, Państwowy Instytut Medyczny MSWiA
3. Znaczenie diety i stresu w rozwoju raka żołądka
Prof. dr hab. n. med. Barbara Radecka, Wojewódzki Konsultant onkologii klinicznej, Opolskie Centrum Onkologii im. Prof. Tadeusza Koszarowskiego
4. Profilaktyka raka żołądka w praktyce
Iga Rawicka, prezes Fundacji EuropaColon Polska
5. Kampania „Servier - Wyłącz Raka”: dane z badania opinii o raku żołądka i aktywności w ramach kampanii
Ewa Ciepałowicz, organizator kampanii „Servier - Wyłącz Raka”
RSVP do 23 października do Marty Kąsiel na adres: mkasiel@kplus.agency
Źródło informacji: Servier Polska
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 18.10.2023, 13:46 |
Źródło informacji | Servier Polska |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Cichy nałóg XXI wieku, który zabiera Ci ponad 4 godziny dziennie
Codziennie spędzamy średnio ponad 4 godziny, patrząc w ekran telefonu (+6 godzin w przypadku pokolenia Z). Scrollujemy wszędzie - w tramwaju, w łóżku, przy biurku czy obiedzie. Od czasu pandemii i popularyzacji krótkich filmów (TikTok, Reels) czas przed ekranem znacząco wzrósł. Psycholodzy mówią już o nowej formie uzależnienia.- 17.09.2025, 11:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Scrolly
-
Image
Kantar Polska: Polacy jedzą coraz więcej warzyw
Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw, jak w lecie 2025 roku. Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich najpopularniejszych gatunków były najwyższe w historii monitoringu Kantar Polska. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia znalazły się pomidory, ogórki i cebula. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Historyczne wzrosty konsumpcji owoców - badania Kantar Polska
Badania zrealizowane w czerwcu, lipcu i sierpniu 2025 roku pokazały kolejne wzrosty ilości Polaków, którzy jedzą owoce. Borówki i śliwki ustanowiły swoje historyczne rekordy konsumpcji, dla malin i truskawek był to najlepszy sierpień w historii. Dla jeżyn i czerwonej porzeczki - drugi wynik w historii, a dla czarnej porzeczki i jej przetworów najlepszy od początku pandemii. Kolejny wzrost miesięczny zanotowały jabłka, które w tym roku zatrzymały wieloletni trend spadkowy. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia owoców i warzyw przez Polaków.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ