Moduł z serii Hyper-Ion z ogniwami wielozłączowymi HJT firmy Risen Energy uzyskał od Certisolis certyfikat śladu węglowego za rekordową redukcję śladu węglowego

27.10.2023, 08:45aktualizacja: 27.10.2023, 08:51

NINGBO, Chiny, 27 października 2023 r. /PRNewswire/ -- Risen Energy, czołowy producent fotowoltaiki o wysokich parametrach technicznych, ma przyjemność ogłosić przyznanie francuskiego certyfikatu śladu węglowego dla modułu z serii Hyper-Ion z ogniwami wielozłączowymi (HJT). To ważne osiągnięcie przygotowuje grunt pod plany Risen Energy polegające na zwiększeniu udziału spółki w rynku krajowym w miarę wspierania globalnego przejścia na nowe źródła energii za pomocą bardziej ekologicznych, wysokowydajnych produktów fotowoltaicznych wysokiej jakości.

Certyfikat przyznany przez Certisolis, instytucję zewnętrzną powołaną przez Francuską Komisję Regulacji Energetyki (CRE), jedyne laboratorium uprawnione do oceny i certyfikacji wydajności produktów fotowoltaicznych, potwierdza, że ślad węglowy modułu z serii Hyper-Ion wynosi 376,5 kg ekw. CO2/kWc. Ten moduł solarny wyznacza nowy standard w branży w zakresie śladu węglowego produktów, oferując przyjazną dla klimatu konstrukcję w połączeniu z przełomowymi innowacjami, które pomagają ograniczyć koszty i zwiększyć ilość wytwarzanej energii.

„W czasach, w których globalny wpływ zmian klimatycznych stale rośnie, neutralność pod względem emisji dwutlenku węgla stała się powszechną koniecznością. Jako lider branży fotowoltaiki Risen Energy z zaangażowaniem wprowadza pionierskie niskoemisyjne produkty fotowoltaiczne o wysokiej wydajności. Wprowadzenie serii Hyper-ion wyznacza nowy etap dla spółki Risen Energy. Jest to rozwiązanie nowej generacji, które ogranicza koszt na kilowatogodzinę i charakteryzuje się ulepszonymi parametrami emisji. Potwierdza ono nasze zaangażowanie w rozwój technologii fotowoltaicznej i aspiracje, aby umożliwić przyspieszenie osiągnięcia światowego celu zerowej emisji dzięki innowacyjnym produktom” - powiedział Liu Yafeng, członek zarządu ds. B+R w Risen Energy.

Seria Hyper-ion Risen Energy wykorzystuje najnowszą technologię HJT z warstwami z domieszką mikrokryształów po obydwu stronach ogniwa. Zastosowanie pasty miedzianej powlekanej srebrem ogranicza zużycie srebra, co obniża ogólny koszt.

Moduł wyposażono również w specjalną technologię łączenia Hyper-Link opracowaną przez Risen Energy. Oprócz tego konstrukcja bez szyn zbiorczych na ogniwach dodatkowo poprawia jakość połączeń.

Moduł o wydajności osiągającej 23,9% charakteryzuje się wyjątkowo stabilnym współczynnikiem temperatury i wysokim wskaźnikiem dwustronności do 85% ±10%. Cieńsze płytki i niższa temperatura procesów charakteryzująca moduł HJT pozwala obniżyć wartość śladu węglowego do poziomu poniżej 400 kg ekw. CO2/kWc. Moduł wprowadzony w 2002 r. został objęty certyfikacją, aby spełnić wymogi normy IEC 61215/IEC 61730.

Przy rosnącym wpływie globalnych zmian klimatycznych neutralność pod względem emisji dwutlenku węgla stała się wspólnym celem globalnym. Dla Risen Energy jako czołowego podmiotu w branży fotowoltaicznej koncepcja zrównoważonego rozwoju zawsze była bliska. Spółka aktywnie odpowiada na krajowe wezwanie do rozwoju niskoemisyjności oraz angażuje się w badanie i opracowywanie niskoemisyjnych produktów o dużej wydajności.

Risen Energy

Risen Energy to czołowy międzynarodowy producent rozwiązań fotowoltaicznych o wysokich parametrach technicznych i dostawca kompleksowych rozwiązań biznesowych w dziedzinie wytwarzania energii elektrycznej. Firma sklasyfikowana jest jako kluczowy dostawca w łańcuchu dostaw i posiada rating kredytowy „AAA". Spółka powstała w 1986 r., a od 2010 r. jest notowana na giełdzie, tworząc wartość dla klientów z całego świata. Kompleksowe rozwiązania biznesowe Risen w dziedzinie fotowoltaiki, zaliczające się do najefektywniejszych i najbardziej ekonomicznych w branży, bazują na innowacjach technologiczno-handlowych, popartych doskonałą jakością i wsparciem klienta. Obecność spółki na miejscowym rynku i wysoka wiarygodność kredytowa sprawiają, że ma ona możliwości budowania z zaangażowaniem strategicznej, obustronnie korzystnej współpracy z partnerami, wspólnie czerpiąc korzyści ze stale rosnącej wartości ekologicznej energii.

Źródło: Risen Energy Co., Ltd

Źródło informacji: PR Newswire