Polityka i społeczeństwo

08.11.2023, 08:50aktualizacja: 08.11.2023, 08:52

PR Newswire/ iChongqing

CHONGQING, Chiny, 7 listopada 2023 /PRNewswire/ -- Raport informacyjny iChongqing - W dniu 6 listopada rozpoczęła się pierwsza konferencja dotycząca wymiany naukowo-technologicznej w ramach Inicjatywy Pasa i Drogi (ang. Belt and Road Conference on Science and Technology Exchange - BRST). Wydarzenie odbywa się w Chongqing, w południowo-zachodnich Chinach, pod hasłem: „Razem na rzecz innowacji i rozwoju z korzyścią dla wszystkich”.

Jak poinformowała agencja informacyjna Xinhua, Prezydent Chin Xi Jinping wysłał list gratulacyjny z okazji pierwszej konferencji BRST. Zauważył w nim, że trzecie Forum Współpracy Międzynarodowej w ramach Inicjatywy Pasa i Drogi (ang. Belt and Road Initiative - BRI) zakończyło się sukcesem, dając początek nowemu etapowi wysokiej jakości rozwoju Inicjatywy, której ważną częścią jest współpraca naukowo-technologiczna.

W konferencji wzięło udział ponad 300 międzynarodowych gości z ponad 80 krajów, w tym laureaci Nagrody Nobla, zagraniczni pracownicy akademiccy, eksperci, naukowcy i rektorzy znanych zagranicznych uniwersytetów. Wraz z 500 krajowymi ekspertami, naukowcami i liderami biznesu, wydarzenie zgromadziło 800 uczestników.

Podczas konferencji przedstawiono Inicjatywę Międzynarodowej Współpracy Naukowo-Technologicznej, promującą i wdrażającą w praktyce koncepcję międzynarodowej współpracy naukowo-technologicznej, która jest otwarta, uczciwa, sprawiedliwa i niedyskryminująca, a także współdziałanie w celu zbudowania globalnej społeczności naukowo-technologicznej.

Rozpoczęto również budowę Strefy Współpracy na rzecz Nauki i Innowacji Technologicznej w ramach Inicjatywy Pasa i Drogi w regionie Chengdu-Chongqing, a także opublikowano Specjalny Plan Współpracy na rzecz Nauki i Innowacji Technologicznej w ramach Inicjatywy Pasa i Drogi oraz Raport nt. Rozwoju Innowacyjnego Jedwabnego Szlaku.

Podczas przemówienia inaugurującego pierwszą konferencję BRST, Carsten Fink, główny ekonomista Światowej Organizacji Własności Intelektualnej, przedstawił wiodącą setkę klastrów naukowo-technologicznych w ramach Globalnego Wskaźnika Innowacji za rok 2023. Kilka chińskich miast, tj. Pekin, Szanghaj i Suzhou, znalazło się w pierwszej dziesiątce, co potwierdza ich wysoki poziom i ogólnoświatowy wpływ innowacji.

Konstantin Novoselov, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki za rok 2010, powiedział, że współpracując z Instytutem Badawczym Narodowego Uniwersytetu Singapuru (NUS) (Chongqing), jego zespół zagłębia się w tę dziedzinę, koncentrując się na zwiększeniu produkcji grafenu. Przewiduje on przyszłość, w której roboty specjalizujące się w pozyskiwaniu danych będą tworzyć ogromne zbiory danych na potrzeby uczenia maszynowego, co przyczyni się do znacznego rozwoju nauki o materiałach.

W bieżącym roku przypada 10. rocznica uruchomienia Inicjatywy Pasa i Drogi. Jak podkreślił w dniu 30 października Zhang Guangjun, wiceminister nauki i technologii, w ciągu ostatniej dekady mechanizm współpracy naukowo-technologicznej został pogłębiony, wymiana naukowców stała się intensywniejsza, a osiągnięcia tej współpracy przynosiły coraz więcej korzyści.

Więcej informacji można znaleźć na stronie:

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/2268534/image_1.jpg

Źródło: iChongqing