PKO Bank Polski prezentuje innowacje polskiego sektora finansowego podczas Singapore Fintech Festival

16.11.2023, 15:31aktualizacja: 16.11.2023, 15:53

PKO Bank Polski
Delegacja polskich przedsiębiorstw i instytucji, składająca się m.in. z przedstawicieli PKO Banku Polskiego, Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu oraz Fundacji FinTech Poland promuje polskie innowacje w obszarze finansów pod hasłem „Future Finance Poland” podczas Singapore Fintech Festival.

Singapore Fintech Festival to największe międzynarodowe wydarzenie w świecie fintech. Polskie firmy i instytucje promują rodzime innowacje w obszarze finansów pod hasłem „Future Finance Poland”. Uczestnicy mogą m.in. odwiedzić polski pawilon narodowy. Jednym z wydarzeń towarzyszących festiwalu jest Poland ASEAN Fintech Forum (ASEAN to Stowarzyszenie Narodów Azji Południowo-Wschodniej, ang. Association of South-East Asian), w trakcie którego przedstawiciele biznesu z Polski i krajów ASEAN rozmawiają o obszarach potencjalnej współpracy.

Głównym przesłaniem polskiej delegacji jest pokazanie przewag Polski, które dają jej silne atuty w staraniach o wejście do czołówki globalnych centrów finansowych.

„Obecność PKO Banku Polskiego na Singapore Fintech Festival pomoże w zagranicznej promocji innowacyjności polskiego sektora finansowego oraz szerzej także całej gospodarki. Chcemy pokazać na konkretnych przykładach, m.in. z PKO Banku Polskiego, jak bardzo zaawansowany technologicznie jest nasz sektor bankowy oraz zachęcić przedstawicieli zagranicznych firm do współpracy w obszarze rozwoju innowacji” - mówi Marek Myszka, dyrektor Biura Innowacji PKO Banku Polskiego.

„Dążymy do wzmocnienia pozycji Polski jako globalnego gracza w obszarze fintech oraz wykorzystania potencjału, jaki stwarzają nasze przewagi m.in. w obszarze rozwoju sztucznej inteligencji” - dodaje.

Polska ma silne atuty, które wzmacniają jej pozycję na globalnej scenie innowacji w obszarze finansów. W ciągu ostatnich 30 lat niemal od podstaw zbudowała silny i konkurencyjny sektor bankowy, który jest dziś uznawany za jeden z najbardziej dojrzałych cyfrowo na świecie. Na tle krajów Europy Środkowo-Wschodniej Polska ma najwyższą liczbę działających fintechów oraz najwyższą wartość inwestycji typu Venture Capital. Ważną przewagą Polski jest również dostęp do najlepszych ekspertów w dziedzinie IT. Polska jest światowym numerem 1 pod względem liczby medali zdobywanych w międzynarodowych olimpiadach informatycznych w przeliczeniu na milion mieszkańców. W branży IT w Polsce pracuje niemal pół miliona osób, a każdego roku na rynek pracy trafia dodatkowo 11 tys. absolwentów kierunków związanych z IT.

„PKO Bank Polski to przykład tego jak umiejętne wykorzystanie technologii oraz puli talentów i ich wysokich kompetencji pomaga w budowaniu globalnej pozycji. Bank rozwija własne rozwiązania w zakresie: AI, robotyzacji, automatyzacji oraz zastępowania tradycyjnej infrastruktury rozwiązaniami chmurowymi” - wylicza Myszka.

PKO Bank Polski rozbudowuje także ekosystem usług wokół swojej aplikacji IKO, która przekroczyła rekordowe na polskim rynku bankowym 7,7 mln aktywacji. Jako pierwszy w Polsce uruchomił swoją placówkę bankową w metawersie, a w tworzeniu i wprowadzaniu innowacji pomaga mu autorska platforma Let’s Fintech with PKO Bank Polski, która łączy świat startupów z różnymi obszarami działalności banku.

Postęp technologiczny, przemiany pokoleniowe, globalizacja oraz transformacja modelu życia i pracy radykalnie przekształcają dotychczasowe centra finansowe, zarazem umożliwiając tworzenie nowych, opartych na wcześniej pomijanych przewagach konkurencyjnych.

„Dzięki połączeniu sił pod wspólnym hasłem >>Future Finance Poland<<, bliskiej współpracy sektora prywatnego i publicznego, przemyślanemu doborowi specjalizacji oraz rozwijaniu i wykorzystywaniu technologii takich jak sztuczna inteligencja, Polska w ciągu kilku lat może awansować do grona 30 najbardziej konkurencyjnych centrów finansowych na świecie” - przekonuje Paweł Widawski, prezes zarządu Fundacji FinTech Poland.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE