TAURON PE SA (1/2024) Ujawnienie informacji poufnej, której publikacja została opóźniona, dotyczącej podjęcia działań mających na celu złożenie oświadczenia o przyjęciu oferty kupna przez wspólnika wiodącego Grupy ArcelorMittal, tj. AM Global Holding S. r

02.01.2024, 21:27aktualizacja: 02.01.2024, 21:28

Raport bieżący 1/2024

Działając na podstawie art. 17 ust. 1 i 4 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku ("MAR"), w związku z ustaniem przesłanek opóźnienia, TAURON Polska Energia S.A. ("Emitent") przekazuje poniższą informację poufną dotyczącą podjęcia przez Emitenta działań mających na celu złożenie oświadczenia o przyjęciu oferty kupna przez AM Global Holding S. r.l. z siedzibą w Wielkim Księstwie Luksemburga udziałów w spółce TAMEH Holding sp. z o.o. ("Informacja Poufna").

Podanie do publicznej wiadomości Informacji Poufnej zostało opóźnione od dnia 22 grudnia 2023 r. na podstawie art. 17 ust. 4 MAR.

Treść Informacji Poufnej, której publikacja została opóźniona:

"TAURON Polska Energia S.A. ("Emitent") informuje, że w dniu 22 grudnia 2023 r. Zarząd Emitenta podjął uchwałę dotyczącą złożenia oświadczenia o przyjęciu oferty kupna przez wspólnika wiodącego Grupy ArcelorMittal (zdefiniowana poniżej), tj. AM Global Holding S. r.l. z siedzibą w Wielkim Księstwie Luksemburga ("Wspólnik Wiodący"), wszystkich posiadanych przez Emitenta udziałów w spółce TAMEH Holding sp. z o.o. ("Uchwała"). Podjęcie Uchwały inicjuje działania zmierzające do złożenia oświadczenia ("Oświadczenie") o przyjęciu oferty kupna należących do Emitenta udziałów w spółce TAMEH Holding sp. z o.o. ("TAMEH Holding") złożonej przez spółki z grupy kapitałowej ArcelorMittal, tj. ArcelorMittal Poland S.A. z siedzibą w Dąbrowie Górniczej, AMO Holding 11 S.A. z siedzibą w Wielkim Księstwie Luksemburga, ArcelorMittal Long Products Europe Holding S. r.l. (poprzednio: AM Global Holding Bis S. r.l.) z siedzibą w Wielkim Księstwie Luksemburga oraz ArcelorMittal Ostrava a.s. z siedzibą w Ostrawie, a także Wspólnika Wiodącego (łącznie "Grupa ArcelorMittal").

W umowie wspólników z 11 sierpnia 2014 r. zawartej pomiędzy spółkami z grupy kapitałowej Emitenta a spółkami z Grupy ArcelorMittal ("Umowa Wspólników"), która określa warunki współpracy Stron w ramach TAMEH Holding, Strony złożyły sobie nawzajem nieodwołalne oferty kupna i sprzedaży udziałów w TAMEH Holding. Każda ze Stron miała prawo przyjąć nieodwołalną ofertę kupna złożoną przez drugą ze Stron na warunkach określonych w Umowie Wspólników.

Zgodnie z decyzją Zarządu Oświadczenie zostanie złożone w przypadku, gdy z upływem dnia 31 grudnia 2023 r. zmaterializuje się jedna z przesłanek wskazanych w Umowie Wspólników, uprawniająca Emitenta do skorzystania przez niego z oferty kupna złożonej mu w Umowie Wspólników.

TAMEH Holding jest spółką joint venture, w której obecnie Emitent oraz dwie spółki z Grupy ArcelorMittal, tj. Wspólnik Wiodący i ArcelorMittal Poland S.A., (łącznie: "Strony"), posiadają po 50% udziałów. Głównym przedmiotem działalności TAMEH Holding jest produkcja dmuchu wielkopiecowego, sprężonego powietrza, pary technologicznej, produkcja i sprzedaż energii elektrycznej oraz ciepła grzewczego. TAMEH Holding jest właścicielem 100% udziałów w dwóch spółkach operacyjnych: TAMEH Polska sp. z o.o. i TAMEH Czech s.r.o.

Według wyliczeń przeprowadzonych przez Emitenta na podstawie Umowy Wspólników, cena sprzedaży udziałów Emitenta w TAMEH Holding została ustalona na poziomie 598 098 090,30 zł ("Cena Sprzedaży"). Zgodnie z Umową Wspólników przeniesienie własności udziałów następuje w momencie uznania rachunku bankowego wskazanego przez Emitenta kwotą równą Cenie Sprzedaży, co powinno nastąpić nie później niż 30 dnia roboczego od przyjęcia oferty przez TAURON, czyli od dnia złożenia Oświadczenia Wspólnikowi Wiodącemu.

Jednocześnie Emitent zastrzega, iż w przypadku wystąpienia konieczności uzyskania wymaganych prawem zgód lub notyfikacji właściwych organów, termin przeniesienia własności udziałów oraz wskazany wyżej termin zapłaty Ceny Sprzedaży mogą ulec wydłużeniu".

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz