W ramach przełomowego projektu odnawialnych źródeł energii w Uzbekistanie Arctech oferuje podłączenie do sieci 400 MW dla flagowej elektrowni słonecznej CEEC

12.01.2024, 08:38aktualizacja: 12.01.2024, 08:42

PR Newswire/Arctech

TASZKENT, Uzbekistan, 12 stycznia 2024 r. /PRNewswire/ -- Firma Arctech, największy dostawca systemów monitorowania energii słonecznej z kontraktami o mocy ponad 3 GW w Uzbekistanie, poinformowała, że jej jednoosiowe moduły śledzące SkyWings umożliwiły zgodne z harmonogramem i zrealizowane w dniu 27 grudnia 2023 r. podłączenie do sieci pierwszej 400 MW fazy projektu fotowoltaicznego China Energy Engineering Group (CEEC) o całkowitej mocy 1 GW.

Dysponując ogromnymi zasobami energii słonecznej, które zaspokajają 97% jego potencjału odnawialnych źródeł energii, Uzbekistan jest pionierem ambitnej strategii transformacji energetycznej, mającej na celu osiągnięcie neutralności węglowej do 2050 roku. Projekt CEEC, głównego partnera w rozwoju infrastruktury Uzbekistanu z ponad 8,1 miliarda dolarów ekologicznych inwestycji, zapoczątkowuje nową erę rewolucyjnych osiągnięć w dziedzinie odnawialnych źródeł energii.

Wykorzystując innowacyjne moduły śledzące Arctech, dostosowane do często występujących w Uzbekistanie burz piaskowych i suchego klimatu, projekt CEEC stanowi monumentalny przełom jako największa instalacja fotowoltaiczna w Azji Środkowej. Całkowicie uruchomiony projekt o mocy 1 GW będzie generował 2,4 miliarda kWh rocznie, tworząc jednocześnie 1600 nowych miejsc pracy.

Uroczystość podłączenia do sieci, w której uczestniczył prezydent Shavkat Mirziyoyev, potwierdziła zaangażowanie Uzbekistanu w rozwój transformacji energetycznej i wykorzystanie ogromnego potencjału energii słonecznej, przy jednoczesnym zastosowaniu rozwiązań partnerów takich jak Arctech.

Po ukończeniu trzeciego projektu w Uzbekistanie w 2023 roku spółka Arctech ugruntowała swoją pozycję niezastąpionego długoterminowego partnera specjalizującego się w dostarczaniu rozwiązań w zakresie systemów monitorowania energii słonecznej i systemów regałowych na potrzeby podpisanych w tym kraju umów na inwestycje o łącznej mocy 3 GW. Dzięki potwierdzonej w praktyce technologii spółki, zoptymalizowanej pod kątem eksploatacji w niesprzyjających warunkach, Uzbekistan jest doskonale przygotowany do realizacji wyznaczonych sobie ambitnych celów w zakresie odnawialnych źródeł energii.

Wraz z dalszym otwieraniem się gospodarki tego kraju chińskie spółki takie jak CEEC odgrywają coraz istotniejszą rolę we wspieraniu rozwoju potencjału energii odnawialnej. Dzięki bogactwu zasobów energii słonecznej współpraca w obszarach takich jak transfer technologii i szkolenia personelu toruje drogę do bardziej zrównoważonej przyszłości w nadchodzących dziesięcioleciach.

Ten przełomowy projekt symbolizuje zacieśnienie współpracy między Chinami a Azją Środkową w zakresie budowy proekologicznej infrastruktury w ramach inicjatywy Pasa i Szlaku. Chińskie przedsiębiorstwa są gotowe podzielić się doświadczeniem, technologią i inwestycjami, aby przyspieszyć ambitne plany transformacji energetycznej Uzbekistanu.

Zdjęcia - https://mma.prnewswire.com/media/2312888/Arctech_Enables_Grid_Connection_400MW_CEEC_s_Solar_Flagship_Uzbekistan_s_Renewables.jpg

Źródło: Arctech

Źródło informacji: PR Newswire