Czołowa spółka z branży produkcji diamentów prezentuje raport „Pure Impact” dotyczący zrównoważonego rozwoju, który toruje drogę dla branży kamieni szlachetnych i biżuterii o zerowych emisjach netto

18.01.2024, 10:21aktualizacja: 18.01.2024, 10:26

PR Newswire/ Shree Ramkrishna Exports Private Limited
Przełomowy raport opisuje sześć dekad wyjątkowych inicjatyw i partnerstw SRK w dążeniu firmy do zrównoważonego rozwoju całej branży.

SURAT, Indie, 18 styczia 2024 r. /PRNewswire/ -- Shree Ramkrishna Exports (SRK), jedna z czołowych spółek świata zajmujących się produkcją diamentów, opublikowała dziś swój inauguracyjny raport Pure Impact Report, który podkreśla zaangażowanie spółki w przywództwo w dziedzinie środowiska, odpowiedzialności społecznej i ładu korporacyjnego, przyspieszenie realizacji swoich celów zerowych emisji netto i szybsze wypełnienie zarówno inicjatywy opartej o cele naukowe (SBTi), jak i Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ (CZR ONZ). Raport podkreśla inicjatywy SRK i jej działu ds. celów dobroczynnych, SRK Knowledge Foundation, w dziedzinie edukacji, opieki zdrowotnej, usług społecznych, wzmacniania pracowników, zrównoważonego rozwoju i dekarbonizacji.

Od sześciu dziesięcioleci SRK zajmuje się nie tylko diamentami, działając z korzyścią dla ludzi i całej planety. Realizując długoterminową wizję zeroemisyjnych Indii i świata, spółka opracowała szczegółowy plan działań dla zerowych emisji netto zbieżny z CZR ONZ i SBTi. We współpracy z the Global Network for Zero, spółka SRK zaangażowała się w osiągnięcie certyfikacji zerowych emisji netto dla swoich dwóch flagowych lokalizacji produkcji diamentów, SRK Empire i SRK House do roku 2024 – a więc całe sześć lat wcześniej niż przewidują to cele ramowe ONZ. Aby to osiągnąć, spółka buduje zewnętrzną elektrownię słoneczną, elektryfikuje swoją flotę, sadzi ponad 200 akrów drzew i podejmuje inne działania.

Inne osiągnięcia i inicjatywy zaprezentowane w raporcie obejmują:

- Przekazanie 4,5 proc. średniego zysku netto z każdego roku na usługi społeczne oraz inicjatywy zdrowotne dla 3,5 mln ludzi.

- Przekazanie 3,5 mln USD na inwestycje w energię słoneczną, w tym panele słoneczne dla 1000 pracowników, przekazanie 750 słonecznych paneli dachowych dla weteranów i zapewnienie paneli w całej wiosce Dudhala dla 350 domów.

- Zdobycie certyfikacji najwyższego poziomu LEED Platinum, zarówno w SRK House, jak i w SRK Empire, przy czym oba budynki znalazły się w pierwszej piątce wszystkich budynków z certyfikacją LEED w zakresie wyników eksploatacyjnych.

- Zwołanie 2023 SRK Sustainability Conclave, inauguracyjnego wydarzenia, mającego na celu zwiększenie możliwości liderów biznesu z Indii w zakresie realizacji skutecznych strategii zerowych emisji netto.

- Realizacja programów edukacyjnych dla ponad 60 tys. studentów, w tym zaoferowanie 2500 osób możliwości skorzystania z usług autoryzowanych ośrodków szkoleniowych SRK, Instytutu Diamentów SRK i Instytutu Umiejętności SRK.

- Utworzenie „Śladów” („The Footprints), funkcji śledzenia będącej pionierem etycznych praktyk wydobycia minerałów i zrównoważonego pozyskiwania zasobów.

- Sfinansowanie budowy 100 zapór w regionie Saurashtra.

- Certyfikowane członkostwo w Responsible Jewellery Council (RJC) i jej grupie specjalnej ds. promowania zgodności z CZR ONZ w sektorze diamentów.

„Branża naturalnych diamentów ma szansę odegrać niesamowitą rolę w dążeniach do ochrony środowiska i realizacji globalnych celów zerowych emisji netto; SRK chce pokazać, jak to się robi - powiedział Shri Govind Dholakia, założyciel i prezes SRK Exports. - Dekarbonizacja stała się perłą w naszej koronie, bo ma ona wpływ na każdy aspekt naszego codziennego życia: na infrastrukturę, zdrowie, rolnictwo, jakość życia i wiele innych sfer. Wykorzystujemy wszelkie dostępne nam narzędzia, aby chronić naszych pracowników, planetę, mieszkańców Indii i całego świata. Działania nakreślone w naszym raporcie to dopiero początek”.

SRK idzie w kierunku przyszłości o zerowych emisjach netto, silnie angażując się w poprawę zdrowia społeczności i ochronę planety. Aby dowiedzieć się więcej o bieżących inicjatywach w zakresie zrównoważonego rozwoju można odwiedzić stronę: https://srk.one/pure-sustainability.html.

Shree Ramkrishna Exports

Spółka SRK, którą założył Shri Govind Dholakia, znany jako Govindkaka, jest jednym z czołowych konglomeratów zajmujących się produkcją i eksportem diamentów. Wyceniana na prawie 1,8 mld dolarów spółka SRK zatrudnia ponad 6 tys. ludzi i odegrała kluczową rolę w zwiększeniu wkładu Indii w światową gospodarkę w ostatnich sześciu dekadach. Jako organizacja nastawiona na cel, zaangażowana w idee czystego („PURE”) zaufania, przejrzystości i nieustępliwości, SRK prowadzi branżę kamieni szlachetnych i biżuterii w kierunku stawiania na zrównoważone praktyki oraz zgodność z celami społecznymi i zwracania uwagi na pilne i konieczne przyspieszenie działań w celu realizacji zerowych emisji netto w Indiach i innych krajach. SRK uznawana jest za najbardziej zgodną ze standardami spółkę w branży, posiadającą największą liczbę certyfikatów ISO, certyfikatów systemów i procesów. Ponadto ponad 4,5% zysków spółki przekazywane jest na różne inicjatywy dobroczynne i społeczne. Czerpiąc z życiowych dążeń Govindkaki do tworzenia równych szans, możliwości awansu społecznego i uniwersalnych standardów życia, ten pionier w dziedzinie diamentów z niesłabnącym zaangażowaniem dąży do budowania imperium opartego o zrównoważony rozwój i dobrobyt ludzi.

Zdjęcie: https://mma.prnewswire.com/media/2320455/Launch_of_The_Report.jpg

Logo: https://mma.prnewswire.com/media/2320456/SRK__Logo.jpg