Pobierz materiał i Publikuj za darmo
![Zrzeszenie Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej](/sites/default/files/styles/open_article_750/public/2024-02/1.jpeg?itok=VNWnQ-Wp)
1.Buraczane carpaccio z serem kozim
Burak, król polskich warzyw afrodyzjaków, w połączeniu z serem kozim tworzy danie pełne smaku i koloru. Cieniutko pokrojone plasterki buraka ułożone na talerzu, posypane kruszonym serem kozim i skropione oliwą z oliwek, będą nie tylko zdrową, ale i romantyczną przystawką.
2. Risotto z suszonymi pomidorami i pieczarkami
Polskie pieczarki, uznawane również za afrodyzjak, mogą być doskonałą bazą do przygotowania rozgrzewającego risotto. W połączeniu z suszonymi pomidorami, które dodadzą potrawie intensywnego smaku i barwy, stworzą idealne danie na walentynkową kolację.
3. Zapiekanka z cukinii z polskimi przetworami paprykowymi
Korzystając z polskiej cukinii, która jest dostępna przez większość roku, można połączyć ją z przetworami paprykowymi. Przygotować warstwy plasterków cukinii z dodatkiem słoikowej papryki w zalewie lub pasty paprykowej, udekorowane mozzarellą i świeżymi ziołami.
4. Spaghetti z sosem z pieczonych czerwonych warzyw
Spaghetti z sosem z pieczonych czerwonych warzyw to idealny wybór na romantyczną kolację. Pieczone pomidory, papryka i cebula tworzą głęboki, aromatyczny sos, doskonale łączący się z makaronem. Dodatek parmezanu i świeżych ziół podnosi smak tego wyrafinowanego dania, sprawiając, że jest ono nie tylko smaczne, ale i eleganckie.
5. Czerwone ciasto marchewkowe z nutą wanilii
Można poczuć słodycz i pasję z czerwonym ciastem marchewkowym, które swoim wyglądem i smakiem idealnie wpisuje się w walentynkową atmosferę. Soczysta marchewka w połączeniu z intensywnie czerwonym puree z pieczonych buraków tworzy nie tylko zdrową bazę, ale i zachwyca walentynkową kolorystyką. Delikatny krem waniliowy, którym przekładane jest ciasto, dodaje całości wyrafinowanego charakteru. To deser, który rozpieści podniebienie każdego smakosza i doda romantycznego akcentu kolacji.
Przepis na to wyjątkowe ciasto i pozostałe dania można znaleźć w walentynkowym artykule na stronie www.mocpolskichwarzyw.pl.
Walentynkowa kolacja z polskimi warzywami to świetny sposób, by w zimowe miesiące cieszyć się smakiem ulubionych warzyw i jednocześnie podkreślić wyjątkową atmosferę tego dnia. Wykorzystując warzywa uznawane za afrodyzjaki, można dodać kolacji pikanterii i urozmaicenia, a przetwory warzywne pozwolą na korzystanie z ulubionych smaków, niezależnie od pory roku.
Moc Polskich Warzyw
Kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
W maju 2023 r. zainaugurowano już czwartą z kolei odsłonę kampanii, która z roku na rok przybiera na sile, dzięki stosowaniu innowacyjnych metod i docieraniu do coraz większego grona konsumentów.
KONTAKT:
Maciej Ogonowski
Brandmates
e-mail: maciej@brandmates.pl
tel.: +48 608 680 562
Źródło informacji: Zrzeszenie Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 09.02.2024, 09:00 |
Źródło informacji | Zrzeszenie Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Image
Nie każde oznakowanie produktu „eko” oznacza, że produkt jest naprawdę ekologiczny PAP
„Przestaw się na eko - szukaj Euroliścia 2” - to drugi etap kampanii edukacyjnej Polskiej Izby Żywności Ekologicznej (PIŻE), której celem jest m.in. promocja ekologicznej żywności certyfikowanej, ponieważ na rynku dostępne są również produkty, które nie spełniają odpowiednich kryteriów, chociaż sprzedawane są jako ekologiczne. Wartość certyfikowanego rynku eko w Polsce PIŻE szacuje na 2 mld zł.- 02.07.2024, 11:59
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
Beata Drzazga laureatką prestiżowej nagrody Eko Filary 2024 PAP
- 02.07.2024, 10:19
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PAP MediaRoom