Polityka i społeczeństwo

MSZ: rozmowy ministrów spraw zagranicznych Polski i Wielkiej Brytanii (komunikat)

15.02.2024, 15:03aktualizacja: 15.02.2024, 15:05

Ministerstwo Spraw Zagranicznych informuje:

Szef polskiej dyplomacji Radosław Sikorski spotkał się dzisiaj w Warszawie ze swoim brytyjskim odpowiednikiem. Była to pierwsza oficjalna wizyta Davida Camerona w Polsce w roli Sekretarza Stanu ds. Zagranicznych i Wspólnoty Narodów Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.

Rozmowy dotyczyły bieżącej sytuacji na arenie międzynarodowej, w tym wsparcia militarnego, gospodarczego i politycznego dla Ukrainy oraz planów jej odbudowy. Ponadto, ministrowie dyskutowali nt. sankcji przeciwko Rosji i Białorusi, zbliżającego się szczytu NATO, a także kryzysu na Bliskim Wschodzie i sytuacji w Cieśninie Tajwańskiej. Podczas oświadczeń prasowych, szefowie dyplomacji wspólnie zaapelowali do Izby Reprezentantów Stanów Zjednoczonych o przyjęcie ustawy o pomocy dla walczącej Ukrainy.

Spotkanie było okazją do szczegółowego przeglądu stanu relacji dwustronnych. Szef polskiego MSZ podkreślił polsko-brytyjskie zaangażowanie w obszarze walki z terroryzmem, przestępczości zorganizowanej i dezinformacji. Ministrowie Sikorski i Cameron mówili także o wspólnych planach związanych z realizacją wzmocnionej współpracy w zakresie polityki bezpieczeństwa i obrony. Rozmawiali ponadto o potrzebie dalszej intensyfikacji współpracy w obszarze przemysłów zbrojeniowych, z uwzględnieniem potencjalnej współpracy trójstronnej z udziałem Ukrainy.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA w likwidacji jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe.(PAP)

kom/ mml/

Data publikacji 15.02.2024, 15:03