Polityka i społeczeństwo

20 lat Polski w Unii Europejskiej - konferencja Polskiej Agencji Prasowej

12.04.2024, 14:07aktualizacja: 16.04.2024, 10:10

PAP
W środę, 17 kwietnia w Centrum Prasowym PAP w Warszawie odbędzie się konferencja podsumowująca dwie dekady członkostwa Polski w Unii Europejskiej. W wydarzeniu wezmą udział m.in. były prezydent Aleksander Kwaśniewski oraz byli premierzy Jerzy Buzek i Jan Krzysztof Bielecki. Początek transmisji o godz. 10.15.

Konferencję „20 lat Polski w Unii Europejskiej” otworzy przewodnicząca Parlamentu Europejskiego Roberta Metsola, która wygłosi przesłanie do uczestników wydarzenia za pośrednictwem wideo.

Kolejnym punktem programu będzie rozmowa z byłym prezydentem RP w latach 1995-2005 Aleksandrem Kwaśniewskim prowadzona przez zastępczynię redaktora naczelnego PAP Zuzannę Dąbrowską.

W dalszej części konferencji zaplanowane są trzy panele dyskusyjne, w których wezmą udział obecni oraz byli ministrowie i europosłowie, a także przedstawiciele świata akademickiego oraz korporacji samorządowych.

W którą powinna zmierzać stronę Unia Europejska, by stawić czoła stojącym przed nią wyzwaniom geopolitycznym, klimatycznym, migracyjnym, środowiskowym i demograficznym? Czy kluczem do poprawy skuteczności działania UE jest zmiana traktatów? Czy przyszłością Wspólnoty jest federalizm? Jak przygotować instytucje unijne do rozszerzenia i w jaki sposób przeprowadzić ten proces? Na te pytania będą szukali odpowiedzi uczestnicy panelu „20 lat Polski w Unii Europejskiej - kamienie milowe i wyzwania”.

W dyskusji wezmą udział: minister funduszy i polityki regionalnej Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz, sekretarz stanu w MSZ Marek Prawda, europoseł prof. Jerzy Buzek, a także dyrektor Instytutu Filozofii i Socjologii Polskiej Akademii Nauk prof. Andrzej Rychard. Dyskusję poprowadzi redaktor naczelny PAP Wojciech Tumidalski.

Panel „20 lat Polski w Unii Europejskiej – korzyści i wyzwania dla polskiej gospodarki” zostanie poświęcony ekonomicznym aspektom polskiego członkostwa w UE. Co udało się osiągnąć przez te 20 lat, a czego zabrakło? Jak zwiększać udział Polski w europejskiej gospodarce? Jakie wyzwania gospodarcze stoją przed Polską i UE w najbliższych latach? Co polska gospodarka może dać Europie w przyszłości i czy powinniśmy wejść do strefy euro?

W dyskusji moderowanej przez redaktora naczelnego Biznes PAP Piotra Rożka wezmą udział: wiceminister finansów Jurand Drop, były wicepremier i prezes NBP Leszek Balcerowicz, były premier Jan Krzysztof Bielecki, rektor Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie prof. Piotr Wachowiak i prof. dr hab. Elżbieta Kawecka-Wyrzykowska. Zaproszenie otrzymał też prezes zarządu Banku Pekao Leszek Skiba.

Uczestnicy trzeciego panelu dyskusyjnego „20 lat Polski w Unii Europejskiej – rozwój Polski lokalnej” przeanalizują konsekwencje członkostwa w UE dla polskich samorządów. Czy mądrze zainwestowały pieniądze z funduszy europejskich? Jak powinny wykorzystać środki z obecnej perspektywy finansowej? I wreszcie - jak powinna wyglądać polityka spójności po 2027 r., by jak najlepiej służyć polskim wspólnotom lokalnym?

W dyskusji, którą poprowadzi Anna Banasik, redaktor naczelna Serwisu Samorządowego PAP, udział potwierdzili: wiceminister funduszy i polityki regionalnej Jacek Protas, była minister funduszy i polityki regionalnej Małgorzata Jarosińska-Jedynak, europoseł Adam Jarubas oraz dyrektor Biura Związku Miast Polskich Andrzej Porawski.

Podczas konferencji odbędzie się wręczenie nagród w corocznym konkursie Serwisu Samorządowego PAP „Inwestycja z perspektywą” na najlepszą inwestycję dofinansowaną z Funduszy Europejskich. Laureatów wybrali w plebiscycie internauci, spośród zgłoszeń nadesłanych przez samorządy.

W trakcie wydarzenia zostanie również zaprezentowany raport PAP „20 lat Polski w Unii Europejskiej”. W publikacji eksperci podsumowali przemiany, które dokonały się dzięki członkostwu w UE w dziesięciu obszarach tematycznych.

Konferencja jest elementem projektu, na który Polska Agencja Prasowa pozyskała dofinansowanie z Parlamentu Europejskiego.

Transmisja z wydarzenia na https://www.pap.pl, https://samorzad.pap.pl, https://biznes.pap.pl, YouTube PAP

Źródło informacji: PAP

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE