Polityka i społeczeństwo

MFiPR: IX posiedzenie Komitetu Monitorującego FERS (komunikat)

25.04.2024, 15:31aktualizacja: 25.04.2024, 15:32

- Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej informuje:

W dniach 24-25 kwietnia 2024 r. w Warszawie odbyło się dziewiąte posiedzenie Komitetu Monitorującego program Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego.

Podczas posiedzenia podjęto decyzje w sprawie założeń 13 konkursów i 7 projektów niekonkurencyjnych na łączną kwotę ponad 400 mln złotych. Nabory ukierunkowane są na rozwój systemu edukacji, dialog społeczny, wsparcie systemu opieki nad dziećmi do lat 3, obszar migracji i rynku pracy, współpracę ponadnarodową, rozwój kompetencji cyfrowych oraz innowacje społeczne.

Na szczególną uwagę zasługuje konkurs „Kluby Rozwoju Cyfrowego – pilotaż (KRC Pilotaż)” – konkurs na uruchomienie przez gminy 64 pilotażowych Klubów Rozwoju Cyfrowego (alokacja 30,7 mln zł). Kluby mają być miejscami, w których każda osoba dorosła będzie mogła nabyć nowe lub podnieść posiadane kompetencje cyfrowe - w zorganizowanej, ale bezpiecznej i swobodnej atmosferze. Kluby mają zachęcać do wejścia w świat cyfrowy i pomagać się w nim odnaleźć – tak aby każdy potrafił w bezpieczny sposób załatwić przez internet np. wybraną sprawę w urzędzie czy skorzystać z Internetowego Konta Pacjenta.

Członkowie Komitetu zaopiniowali pozytywnie także konkurs "Wsparcie dla samorządów w zapewnianiu nowych usług dla osób starszych przez partnerstwo międzynarodowe" Centrum Projektów Europejskich. Ma on na celu opracowanie i wdrożenie nowych rozwiązań w zakresie usług dla osób starszych we współpracy z partnerami zagranicznymi. Skierowany jest do samorządów różnego szczebla, które chcą rozwiązać konkretne problemy dotyczące opieki nad osobami starszymi oraz promowania aktywności zawodowej wśród seniorów. Wspierane będą projekty dotyczące opieki nad seniorami oraz zachęcania ich do aktywności zawodowej, we współpracy z partnerami zagranicznymi, szczególnie z krajami realizującymi Strategię UE dla regionu Morza Bałtyckiego.

Z kolei projekt PFRON Dostępna Stomatologia ma zwiększyć dostępność usług stomatologicznych dla osób ze specjalnymi potrzebami. Opracowuje standardy dostępności dla gabinetów stomatologicznych i świadczenia usług. Poprzez granty dla 32 podmiotów, projekt wspiera dostosowania gabinetów, szkolenia personelu oraz adaptacje budynków dla lepszej dostępności. Planowane są także otwarte szkolenia dla pracowników branży stomatologicznej.

kom/ kblu/ wus/

Data publikacji 25.04.2024, 15:31