Polityka i społeczeństwo

MFiPR: Minister K. Pełczyńska-Nałęcz na spotkaniu ministrów V4+7 w Pradze (komunikat)

14.05.2024, 07:00aktualizacja: 14.05.2024, 16:56

- Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej informuje:

Minister funduszy i polityki regionalnej Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz będzie uczestniczyć we wtorek w Pradze w nieformalnym spotkaniu ministrów państw Grupy Wyszehradzkiej (V4) odpowiedzialnych za politykę spójności. W spotkaniu udział wezmą także ministrowie Rumunii, Bułgarii, Słowenii, Chorwacji i państw bałtyckich. Ministrowie podpiszą Wspólną Deklarację w sprawie polityki spójności i jej roli w rozwoju Unii Europejskiej i będą dyskutować nad przyszłością tej polityki.

Spotkanie odbędzie się w formule V4+7 co oznacza, że oprócz ministrów Czech, Polski, Słowacji i Węgier będą w nim uczestniczyć także przedstawiciele rządu Bułgarii, Chorwacji, Estonii, Litwy, Łotwy, Rumunii i Słowenii. W dyskusji na temat przyszłości polityki spójności po 2027 r. będzie także uczestniczyć komisarz ds. spójności i reform Elisa Ferreira.

Projekt wspólnej deklaracji w sprawie polityki spójności był inicjatywą Czech, które do lipca 2024 r. sprawują roczne przewodnictwo V4. Do podpisania deklaracji Czechy zaprosiły 11 państw członkowskich: państwa Grupy Wyszehradzkiej, Rumunię, Bułgarię, Słowenię, Chorwację oraz państwa bałtyckie.

Podczas pobytu w stolicy Czech minister Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz spotka się także z Ministrem Spójności i Rozwoju Regionalnego Słowenii Aleksandrem Jevšekiem i Ministrem Inwestycji, Rozwoju Regionalnego i Informatyzacji Słowacji Richardem Rašim. Tematami rozmów będą m.in. przyszłość polityki spójności po 2027 r. i rozpoczynająca się 1 stycznia 2025 r. półroczna prezydencja Polski w Radzie UE.

kom/ jls/ amac/

Data publikacji 14.05.2024, 07:00