X jubileuszowa edycja konferencji „Sustainable Economy Summit”

27.05.2024, 14:48aktualizacja: 27.05.2024, 14:54

Executive Club Sp. z o.o.
Ekspert Biura Informacji Kredytowej, Andrzej Zduńczyk, dyrektor Rynku Instytucji Finansowych, był gościem X jubileuszowej edycji konferencji „Sustainable Economy Summit”. Na zaproszenie organizatora Executive Club drugiego dnia wydarzenia wziął udział w panelu pt. „ESG w biznesie”.

W trakcie dyskusji Andrzej Zduńczyk przedstawił, w jaki sposób Biuro Informacji Kredytowej wnosi wkład w transformację zrównoważonego rozwoju. Jako spółka z ponad 25-letnim doświadczeniem w gromadzeniu i wymianie informacji oferuje usługi analityczne, rozwiązania oraz narzędzia z dostępem do wiarygodnych, wystandaryzowanych danych w jednym miejscu.

W ostatnim czasie Biuro powołało Platformę ESG BIK, wspierając sektor finansowy w pozyskiwaniu kluczowych danych ESG wykorzystywanych zarówno w procesie oceny ryzyka podmiotów ubiegających się o finansowanie, jak również w raportowaniu niefinansowym, do którego zobowiązanie są banki.

Dane z Platformy ESG BIK będą służyć bankom w procesach wnioskowania firm o produkty kredytowe jako istotne uzupełnienie informacji w obszarze oceny ryzyka w zależności od formy i celu finansowania. Dane na Platformie stanowić będą ponadto bazę do weryfikacji poziomu realizacji KPI-ów, w przypadku produktów opartych o finansowanie przedsiębiorstw połączone z realizacją celów środowiskowych. Korzyścią dla firm będzie możliwość składania raportów według jednego wzorca, jakiego wymagają banki, co zaprocentuje w przyszłości, skróci czas w składaniu wniosków w różnych bankach według jednego standardu.

Prelegent podkreślił, że już wkrótce w polityce kredytowej banków będą brane pod uwagę czynniki z trzech obszarów środowiskowych, społecznych i powiązanych z ładem korporacyjnym, a co za tym idzie - związane z tym ryzyka. Kolejny krok to objęcie raportowaniem kontrahentów będących w łańcuchu dostaw oraz pod kątem ich wartości w zakresie prowadzenia zrównoważonej działalności. Platforma ESG BIK to dziś innowacja wdrażana w bankach, a w niedługiej przyszłości służyć będzie także poza sektorem finansowym.

Debatę można obejrzeć tu: https://youtu.be/t9F6Ct5agzQ?t=15774

Źródło informacji: Executive Club Sp. z o.o.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 27.05.2024, 14:48
Źródło informacji Executive Club Sp. z o.o.