Nauka i technologie

Perspektywy Women in Tech 2024 zaprasza

06.06.2024, 09:40aktualizacja: 06.06.2024, 11:01

Fundacja Edukacyjna Perspektywy

Fundacja Edukacyjna Perspektywy organizuje szóstą już edycję wyjątkowego Perspektywy Women in Tech Summit 2024, który odbędzie się 12-13 czerwca w Warszawie i gościć będzie około 10 000 uczestniczek i uczestników z 80 krajów. Wydarzeniu patronuje ponad 200 partnerów: globalni giganci branży technologicznej, instytucje, najlepsze uczelnie techniczne i communities. Misją tego wydarzenia, organizowanego od 2018 r., jest wzmocnienie kobiet w obszarze technologii i nauki oraz wykreowanie Polski na główny europejski hub tematyki kobiet w technologiach. Summit to też największe w Europie targi pracy dla kobiet w branży technologicznej - dla osób, które są na początku swojej kariery w IT/Tech, dla tych, które myślą o przebranżowieniu się i szukają nowych dróg, oraz dla studentek i studentów.

Goście specjalni Perspektywy Women in Tech Summit 2024:

• prof. Margot Gerritsen, ikona nauki o danych z Uniwersytetu Stanforda, założycielka globalnego Women in Data Science
  • Gitanjali Rao, wynalazczyni, popularyzatorka STEM, KID OF THE YEAR magazynu TIME
  • prof. Andrzej Dragan, wybitny fizyk teoretyczny i charyzmatyczny popularyzator nauki
  • Clara Nellist, naukowczyni (fizyczka cząstek elementarnych) z CERN i influencerka
  • prof. Christiane Floyd, legenda informatyki, twórczyni podstaw otwartego oprogramowania i pierwsza w historii profesorka informatyki w Niemczech
  • dr Sławosz Uznański, astronauta projektowy w Europejskiej Agencji Kosmicznej

Summit to prawdziwy fenomen - w ciągu kilku lat konferencja stała się największym wydarzeniem dla kobiet w technologiach w Europie. Traktowana jest też jako miejsce spotkań osób C-level, profesjonalistek i studentek kierunków nowotechnologicznych.

W tym roku uroczystego otwarcia konferencji (12 czerwca, godz. 11.00) dokonają m.in.:

• Barbara Nowacka, ministra edukacji
  • Krzysztof Gawkowski, minister cyfryzacji
  • Mark Brzezinski, ambasador USA w Polsce
  • Anna Clunes, ambasador Wielkiej Brytanii w Polsce
  • dr Bianka Siwińska, CEO perspektyw, pomysłodawczyni Summitu

W tym roku po raz pierwszy startuje Scena Science ze specjalnym programem Meet Quantum realizowanym wspólnie z Ministerstwem Cyfryzacji oraz ekspertkami i ekspertami z NASK, PCSS, AGH, IQM Quantum Computers i Uniwersytetu Warszawskiego. Wszyscy uczestnicy Summitu mają szansę przeżyć coś wyjątkowego: na Summicie będzie można po raz pierwszy w Polsce zobaczyć na własne oczy komputer kwantowy i zrozumieć jego działanie.

W czasie konferencji dyskutowane będą najgorętsze tematy (programowanie kwantowe, nowa sztuczna inteligencja, interakcje human-machine, przyszłość data science i in.) oraz bieżące tematy społeczne (neurodiversity, przywództwo kobiet, tech-life balance). Będzie też można zdobyć nowe kompetencje m.in. dzięki warsztatom Tech&Soft Skills oraz w specjalnej Strefie Mentoringu, gdzie w formule 1:1 można konsultować się ze znakomitymi Mentorkami i Mentorami.

Perspektywy Women in Tech Summit w liczbach:

• 2 intensywne dni
  • program 5 scen
  • kilkanaście wydarzeń dodatkowych (m.in. gala wieczorna z wręczeniem tytułów TOP10 Women in Data Science in Poland)
  • seria 60 specjalistycznych warsztatów
  • 50 tech-talków
  • 100 gigantów technologii w unikatowym Career Expo
  • 150 inspirujących znakomitych mówców
  • 500 sesji mentoringowych w formule 1:1

Studentki i studenci kierunków technicznych i ścisłych mogą ubiegać się o bezpłatne wejściówki, podobnie jak kobiety pochodzące z Ukrainy: STEM WOMEN FREE TICKETS.

Więcej: https://womenintechsummit.pl.

Organizator

Fundacja Edukacyjna Perspektywy - uznana organizacja non profit, która inspiruje, łączy i wspiera kobiety w technologiach, nauce i innowacjach w Europie i Azji Środkowej, a partnerują jej największe firmy technologiczne oraz najlepsze uczelnie techniczne w Polsce. Działania Fundacji to m.in.: „IT for SHE”, „LeaderSHEp Academy”, „Shesnnovation Academy”, „Dziewczyny do nauki!”, „Dziewczyny w grze”, a także program stypendialny dla studentek informatyki pt. „Nowe technologie dla dziewczyn”. Od 17 lat Fundacja wspiera dziewczyny w wyborze kierunków technicznych i ścisłych w ramach pionierskiej i największej w Polsce akcji pt. „Dziewczyny na politechniki!” i „Dziewczyny do ścisłych!”.

Więcej o projektach: www.womenintech.perspektywy.org.

AKREDYTACJE/ KONTAKT DLA MEDIÓW

Magda Tytuła