Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Kluczem do sukcesu borówki wysokiej w Polsce jest klimat. To on sprawia, że owoce jagodowe są naszą ogrodniczą wizytówką. Nigdzie w Europie i nigdzie na świecie nie produkuje się tak wielu gatunków owoców jagodowych, w tak dużych ilościach, tak wybitnej jakości konsumpcyjnej.
Polska, dzięki korzystnym warunkom klimatycznym i glebowym, a także tradycjom uprawy, odgrywa istotną rolę w produkcji owoców jagodowych. Jesteśmy największym na świecie eksporterem zagęszczonych soków i największym mrożonych owoców jagodowych. Sama borówka wysoka jest uprawiana w Polsce od 50 lat. Jako kraj jesteśmy największym jej eksporterem w Europie.
Sorry, taki mamy klimat
Borówka jest jagodą - należy do owoców jagodowych - które są charakterystyczne dla naszego klimatu. Jest to klimat umiarkowany ciepły przejściowy, który cechują duże amplitudy temperatur dobowych i rocznych. Dni są u nas ciepłe, a noce zimne.
Duże amplitudy temperatur rocznych i dobowych dają unikalny balans słodkich i kwaśnych nut smakowych, niespotykany w klimacie na chłodniejszej północy, w głębi kontynentu, na zachodzie gdzie dominuje klimat morski czy na południu, które jest pod wpływem klimatu śródziemnomorskiego.
„To dlatego nasze borówki uważane są za najlepsze w Europie. Być może są nawet najlepsze na świecie” - mówi Ireneusz Komorowski, plantator borówki, członek zarządu i wieloletni prezes Stowarzyszenia Polskich Plantatorów Borówki.
Dużym amplitudom temperatur owoce jagodowe zawdzięczają swoje wybarwienie i dużą ilość polifenoli. To czyni je szczególnie wartościowymi dla zdrowia. W porównaniu do innych produktów spożywczych, owoce jagodowe wyróżniają się jako jedne z najbogatszych źródeł tych związków.
Jagodowe codziennie
Polifenole to organiczne związki wykazujące intensywne działanie antyoksydacyjne. W borówkach dominują antocyjany. Odpowiadają one także za charakterystyczny niebiesko-fioletowy kolor owoców.
Odżywianie bogate w polifenole przyczynia się do poprawy zdrowia i zmniejszenia ryzyka wielu chorób metabolicznych, nowotworów i szybszego starzenia się. Aby zwiększyć spożycie polifenoli, warto jeść owoce jagodowe. To zwykle pierwsze wskazanie dietetyka.
Rekomendowana przez dietetyków filiżanka owoców jagodowych do posiłku to jeden z prostszych kroków do zachowania zdrowia.
Jedząc borówki i inne ciemne owoce jagodowe spowolnisz starzenie organizmu. Borówki wspomagają profilaktykę chorób metabolicznych, zaburzenia lipidowe, działają przeciwmiażdżycowo, uwrażliwiają tkanki na insulinę i chronią przed nowotworami.
Borówki są jednym z najbogatszych źródeł polifenoli, ale polifenole znajdują się również w owocach aronii, porzeczki, jagody kamczackiej, jeżynach i malinach. Stąd popularność określeń - superowoce i polskie superowoce. Tak się składa, że Polska jest największym na świecie producentem większości z tych gatunków.
Jagodowe to polskie superowoce
Polska aronia to 3/4 światowych zbiorów. Polskie porzeczki to ponad połowa światowej produkcji. Olbrzymie zasługi w osiągnieciu tej pozycji ma Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach. Unikalna jednostka naukowa, w której innowacyjne rozwiązania powstają we współpracy z przedsiębiorcami z sektora ogrodniczego.
Jagoda kamczacka, tu jesteśmy wręcz pionierami uprawy. Mamy największe plantacje na świecie i najpopularniejsze samozbiory. Corocznie organizowane przez co najmniej kilkanaście plantacji w połowie województw.
Polska jest także w czołówce producentów malin. Zajmuje drugie miejsce w Europie. Produkcja jeżyn jest mniejsza niż w przypadku innych owoców jagodowych, ale Polska jest nadal jednym z liczących się producentów w Europie.
Jaka z tego korzyść? Mieszkając w Polsce mamy dostęp do świeżych superowoców jagodowych przez ponad 7 miesięcy. Od wiosennych truskawek, po jesienne minikiwi. To kolejny bardzo polski owoc, wielki, międzynarodowy sukces hodowlany Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Rośnie popularność samozborów
Wg. badań Kantar Polska aż 76% badanych deklaruje zainteresowanie samozbiorami polskich warzyw i owoców. To 24,6 mln Polaków, o 1,9 mln więcej niż w 2023 r.
Wśród gatunków jakie najbardziej chcielibyśmy zbierać samemu są owoce jagodowe - truskawki (35%), maliny (23%) i borówki (21%).
W końcówce lipca, w szczycie sezonu borówkowego, warto pomyśleć o samozbiorach i o zamrożeniu owoców.
„Jedzenie sezonowe to szansa. Mrożenie utrzymuje wysoką zawartość polifenoli. W szczycie sezonu owoce są najdojrzalsze i zarazem najtańsze. Możemy owoce jagodowe przetworzyć lub zamrozić i w ten sposób korzystać z ich dobrodziejstw przez cały rok. Warto przemyśleć większe zakupy i szybkie zamrożenie. Bardzo sprzyja temu coraz szersza oferta samozbiorów” - Monika Hajduk, dietetyk kliniczny, Centrum Dietetyczne MonVita.
Więcej zdjęć i infografik na temat walorów borówki tutaj.
Więcej o dobroczynnym wpływie owoców jagodowych na mikrobiotę jelitową w materiale Nakarm swoje „dobre” bakterie.
Źródło danych: Kantar Polska, badania realizowane metodą wywiadów bezpośrednich w domach respondentów (CAPI) na reprezentatywnej próbie Polaków w wieku 15 lat i więcej (N=1015).
Sondaż zrealizowany w dniach 10-15 maja 2024 r. Pytanie: czy jeżeli miał(a)by pan(i) możliwość uczestnictwa w samozbiorach, to którymi gatunkami owoców i warzyw był(a)by pan(i) zainteresowan(a)y? Pełny komunikat znajduje się na stornie PolskieSuperowoce.pl.
#Fundusze Promocji
Publikacja powstała w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw oraz INSPIRE smarter branding zadania Czas na polskie superowoce!, VI edycja.
Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 12.07.2024, 13:44 |
Źródło informacji | Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Image
Dziecko w cyberpułapce. Uzależnienie dzieci i młodzieży od internetu, gier oraz mediów społecznościowych
W latach 1994-2003 liczba dzieci z chorobą afektywną dwubiegunową (mania, depresja) wzrosła czterdziestokrotnie [1]. Liczba dzieci, u których zdiagnozowano ADHD, wzrosła o niemal 800% [2]. Jest to jednocześnie czas dynamicznego rozwoju mediów elektronicznych, internetu, komputerów i smartfonów, a co za tym idzie - czas coraz częstszego i dłuższego przesiadywania najmłodszych przed ekranem. Czy te dwa fakty mają ze sobą związek?- 11.07.2024, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Fronda PL Sp. z o. o.
-
Image
Blisko połowa polskich seniorów źle ocenia stan swoich oczu. Rusza kampania „Twoje spojrzenie ma znaczenie. Niezależnie od wieku”
Zdrowie i higiena oczu są kluczowymi elementami komfortu życia, niezależności i bezpieczeństwa w każdym wieku. Z badań przeprowadzonych w ramach kampanii „Twoje spojrzenie ma znaczenie. Niezależnie od wieku” wynika, że 81% seniorów odczuwa dolegliwości związane ze wzrokiem w codziennych sytuacjach, a aż 55% ma problemy z funkcjonowaniem z powodu niesprawności narządu wzroku. W odpowiedzi na te problemy, pod patronatem Polskiego Towarzystwa Okulistycznego, rozpoczyna się akcja edukacyjna skupiająca się na higienie oczu wśród seniorów.- 10.07.2024, 12:59
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Biuro kampanii „Twoje spojrzenie ma znaczenie. Niezależnie od wieku”
-
Image
Nie każde oznakowanie produktu „eko” oznacza, że produkt jest naprawdę ekologiczny PAP
„Przestaw się na eko - szukaj Euroliścia 2” - to drugi etap kampanii edukacyjnej Polskiej Izby Żywności Ekologicznej (PIŻE), której celem jest m.in. promocja ekologicznej żywności certyfikowanej, ponieważ na rynku dostępne są również produkty, które nie spełniają odpowiednich kryteriów, chociaż sprzedawane są jako ekologiczne. Wartość certyfikowanego rynku eko w Polsce PIŻE szacuje na 2 mld zł.- 02.07.2024, 11:59
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: PAP MediaRoom