Nauka i technologie

Częstochowa: Uczysz w szkole? A może podyplomówka z wiedzy o regionie?

17.07.2024, 08:12aktualizacja: 17.07.2024, 08:12

Fot. UM Częstochowa
Nabór na podyplomowe studia z wiedzy o regionie ogłosił Wydział Humanistyczny UŚ wraz z Urzędem Marszałkowskim Województwa Śląskiego. W programie – obok Śląska – ziemia częstochowska.

Absolwentek i absolwentów tych studiów jest już ok. 150. Tylu wykształciło się bowiem na poprzednich siedmiu edycjach. To studia interdyscyplinarne – łączące zagadnienia z językoznawstwa, kulturoznawstwa, historii, socjologii, geografii, geologii i przyrody – prowadzone w formule hybrydowej – online i ,,w terenie”, w różnych miejscach województwa. Dostarczają ogromnej wiedzy o Śląsku, Zagłębiu, Żywiecczyźnie, Podbeskidziu oraz ziemi częstochowskiej.

Dla pedagogów uczących w szkołach na terenie województwa istnieje możliwość uzyskania dofinansowania. Nauczyciele, którzy chcą skorzystać z dofinansowania Urzędu Marszałkowskiego oraz gminy, zwracają się do jednostki odpowiedzialnej w gminie za prowadzenie placówek edukacyjnych z zapytaniem, czy gmina jest w stanie przyjąć pomoc finansową Urzędu Marszałkowskiego. Potem przekazują tę informację do organizatora studiów wraz z dokumentami wymaganymi do przyjęcia.

Na studia można się zgłaszać do 30 września. Zapisy odbywają się online. Szczegółowe, wyczerpujące informacje – w tym program, sylwetki wykładowców, lista wymaganych dokumentów etc. – znajdują się na poświęconej studiom stronie www.

Odpłatność za semestr to 2080 zł (w ratach) lub 1975 zł (jednorazowa płatność). Studia trwają dwa semestry. Jeśli ktoś korzysta z dofinansowania – wymagana jest płatność jednorazowa, ze względów proceduralnych związanych z finansami publicznymi.

Z wszelkimi pytaniami można się zgłaszać do Wydziału Humanistycznego Uniwersytetu Śląskiego, ul. Uniwersytecka 4, pokój A07, 40-007 Katowice, tel. 32 200 94 24, e-mail – regionpodyplomowe@us.edu.pl. Sekretariat czynny jest od poniedziałku do piątku w godz.10-15.

Jak wyglądały poprzednie edycje można sobie obejrzeć na profilu kierunku na FB.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 17.07.2024, 08:12